15 sfaturi care îţi pot salva viaţa când te afli în situaţii-limită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă te găseşti într-o situaţie-limită e bine să ştii că există anumite trucuri şi metode care te pot ajuta să scapi cu bine.

Toată lumea ştie că nu ar trebui să conduci şi să scrii un mesaj în acelaşi timp, iar dacă te cuprind flăcările ar trebui să te opreşti, să te aşezi pe pământ şi să te rostogoleşti. Dar viaţa poate să îţi aducă tot felul de situaţii şi mai dramatice cărora ar trebui să ştii cum să le faci faţă. „Business Insider“ a întocmit o listă cu sfaturi ideale care îţi pot salva viaţa atunci când te afli în situaţii-limită.

Creierul nu poate să te ajute dacă mergi şi scrii un mesaj în acelaşi timp

A merge şi a scrie un mesaj în acelaşi timp solicită creierul şi îi imprimă mult efort cognitiv. De aceea, nu te poţi concentra în mod egal asupra celor două situaţii în acelaşi fel, cum ar fi să mergi şi să mesteci o gumă, de exemplu. Poţi să suferi de ceea ce se numeşte „orbirea atenţiei“, situaţie în care vezi un obiect dar nu procesezi că acest obiect este o maşină care se apropie de tine în viteză.

Căldura se transferă mai uşor prin lichide decât prin gaze, aşa că stai cald prin a fi uscat

Există, desigur, o legătură între a fi ud şi a răci. Pentru a te asigura că temperatura corpului nu îţi scade prea repede în medii reci investeşte în haine fabricate din lână decât din bumbac. Hainele din lână absorb mai multă umezeală şi vei rămâne uscat.

Nu mânca zăpadă pentru a rămâne hidratat

Corpul uman foloseşte multă energie pentru a converti o materie dintr-o stare în alta. Poţi să mănânci zăpadă ca să rămâi hidradat doar ca ultim resort. Dacă alegi să te hidratezi în acest fel vei pierde o cantitate considerabilă de căldură corporală. 

image

Dacă avionul aterizează de urgenţă nu-ţi umfla imediat vesta de salvare

Rezistă impulsului de a umfla vesta de salvare imediat după ce s-a anunţat o urgenţă la bordul avionului. Vesta umflată te poate încetini. Umflă vesta doar după ce ai părăsit aeronava.

Dacă te-ai pierdut, mergi la vale şi sigur vei găsi ajutor

Oamenii construiesc comunităţi în apropierea surselor de apă, iar din moment ce apa curge la vale te poţi lua după cursul ei şi şansele de a găsi ajutor vor creşte.

Poţi să îţi faci singur manevra Heimlich

Foarte puţini oameni conştientizează că nu au nevoie de ajutor pentru a-şi scoate o bucată de mâncare din gât. Formaţi un pumn cu mâna mai puternică sub coaste şi chiar deasupra buricului. Pune cealaltă mână peste pumn şi împinge cu fermitate. Puneţi pumnul de sus în jos în zona diafragmei, în partea de sus a stomacului, şi repetă mişcarea până când obiectul blocat în gât este dislocat. 

image

Dacă mănânci aspirină în timp ce ai un atac de cord întârzii apariţia cheagurilor de sânge

Dacă mănânci o aspirină în timp ce resimţi primele simptome ale unui atac de cord reduci considerabil apariţia cheagurilor de sânge care pot avea un efect fatal. Drept comparaţie, dacă ingerezi pastila efectele se vor simţi abia după 12 minute. 

image

Corpul uman şi „regula celor trei“

Limitele corpului uman sunt definite de ceea ce se numeşte „regula celor trei“. Astfel, oamenii pot rezista trei minute fără aer, trei ore fără un adăpost dacă se află în medii extreme, trei zile fără apă şi trei săptămâni fără mâncare.

Nu stinge uleiul în flăcări cu apă

Nu ar trebui să opreşti un foc dintr-o cratiţă cu ulei folosindu-te de apă. Moleculele de apă merg până la fundul cratiţei, se evaporă imediat şi fac ca flăcările să fie şi mai mari. Tot ce trebuie să faci este să opreşti focul de la aragaz şi să acoperi cratiţa pentru a nu mai avea oxigen. 

image

Dacă eşti înjunghiat lasă obiectul ascuţit unde e

Dacă eşti înjunghiat şi ai instinctul de a scoate obiectul ascuţit rişti să creşti şansele unei hemoragii şi mai mari. Acoperă rana, nu scoate obiectul ascuţit şi încearcă să opreşti sângerarea până ai parte de ajutor medical. 

image

Accidentele aviatice au loc la trei minute de la decolare sau cu opt minute înainte de aterizare

Regula „+3/-8“ încurajează pasagerii aeronavelor să fie vigilenţi în primele trei minute de la decolare şi în ultimele opt minute înainte de aterizare. 80% dintre accidentele aviatice se petrec în acele minute. În acele clipe poţi fi atent la cea mai apropiată ieşire.

Dacă eşti rănit într-un spaţiu public cere ajutorul unei singure persoane pentru a înlătura „efectul spectatorilor“

Cei mai mulţi oameni nu intervin să ajute o persoană aflată în dificultate pentru că se gândesc că altcineva o să o facă, arată un studiu psihologic. Dacă te afli în postura de a fi rănit într-un spaţiu public cere ajutor unei singure persoane în mod direct. Aşa vei avea mai multe şanse de reuşită. 

image

O lanternă este o armă eficientă împotriva unui atacator

O lanternă poate să te ajute când eşti atacat, fiind o armă mai bună decât un pistol pentru că îl poţi orbi pe cel care nu te lasă în pace.

Lipiciul poate închide o rană în caz de urgenţă

Dacă nu ai o trusă de prim-ajutor când ai o urgenţă, lipiciul poate ajuta ca substitut temporar pentru copci. Este posibil să irite pielea, dar susbtanţa chimică găsită în cele mai multe lipiciuri, cianoacrilatul, va opri sângerarea instantaneu.

Inele de culoare gri în jurul irisului pot semnala un nivel ridicat al colesterolului din sânge

Hiperlipidemia sau creşterea anormală a nivelului lipidelor din sânge apare în timpul perioadei de mijloc a vieţii. Poţi sesiza problema dacă priveşti atent în jurul irisului. 

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite