Articol publicitar

14 întrebări frecvente despre dezumidificator

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezumidificator

Dacă aţi început căutările pentru un dezumidificator aer, cel mai probabil aveţi o mulţime de întrebări la care căutaţi răspuns. Va întrebaţi cum funcţionează acesta, ce model s-ar potrivi mai bine spaţiului unde vreţi să-l amplasaţi pentru a scăpa de problema umidităţii şi mucegaiului şi multe alte întrebări.

Parcurgeţi lista următoare de întrebări frecvente, pentru a descoperi toate detaliile de care aveţi nevoie în legătură cu dezumidificatoarele. 

1. Ce presupune dezumidificarea?

Este un proces de îndepărtare a excesului de umiditate din aerul din locuinţa dumneavoastră. Se realizează printr-un aparat special numit dezumidificator.

Acesta funcţionează prin combinarea a trei principii de baza: răcirea aerului, adsorbţia şi absorbţia. Cele mai multe dezumidificatoare de care funcţionează pe baza primului principiu. Folosind un lichid de răcire, ele răcesc aerul sub punctul de rouă, ceea ce face că umiditatea din aer să se condenseze. Apă este captată într-o tăviţă de scurgere.

Variantele industriale sunt echipate cu motoare ventilatoare mai mari, găleţi mari de scurgete sau pompe interne de condens pentru condensare, colectare şi scurgerea apei.

Modelele mai mici funcţionează prin adsorbţie. Acesta este procesul prin care substanţele chimice, particulele sau orice altceva încercaţi să eliminaţi, adera la suprafaţă exterioară a unui adsorbant, denumit în general desicant. Un şilica gel poros, inodor, netoxic şi sigur va adsorbi apă până la 40% din masă proprie. 

·         Dezumidificator Trotec TTK96E, 30 l/zi, Debit 210 mc/h, Pentru spaţii de până la 90 mp, Timer, Higrostat, Funcţie confort = 999 lei

·         Dezumidificator Trotec TTK29E, 10 l/zi, Debit 110 mc/h, Pentru spaţii de până la 15 mp, Higrostat reglabil = 589 lei

2. Când este justificată investiţia într-un dezumidificator?

Aceste aparate sutn cel mai bun mod de a elimina excesul de umiditate din locuinţa dumneavoastră. Este posibil să aveţi probleme cu umiditatea, dacă observaţi următoarele lucruri:

- mucegai

- mirosuri grele

- condens în zona ferestrelor

- pete de umiditate pe tavane ori pereţi

- podea umflată

- o atmosfera umedă şi bolnăvicioasă

Dacă ignoraţi aceste probleme, pot apărea daune structurale, reacţii alergice, afecţiuni respiratorii şi alte cazuri serioase. 

3. Cum se formează umiditatea în spaţiile interioare?

Majoritatea activităţilor noastre cotidiene contribuie la creşterea umidităţii din locuinţe. Duşul poate adaugă o cantitate de 250 ml de apă în aer. Pur şi simplu, prepararea meselor adaugă circa 2300 ml de apă în aerul interior, într-o familie cu patru persoane.

Spălarea rufelor, folosirea mopului, a maşinii de spălat vase, chiar şi plantele de interior pot contribui la creşterea umidităţii din spaţiul interior.

Simplă activitate de respiraţie poate adaugă 250 ml de apă în aer, în circa 4 ore. Şi până aici nu am menţionat nimic despre conductele de scurgere sau ferestrele deschise.

Prin urmare, activităţile de baza sunt cele care au un impact major asupra nivelului de umiditate din interior. Într-o perioada relativ scurtă de timp, nivelul ridicat de umiditate crează un mediu prielnic pentru dezvoltarea mucegaiului şi acarienilor. 

·         Dezumidificator Trotec TTK40E, 14 l/zi, 100 mc/ora, Display şi Control Digital, Timer, Auto Restart, Indicator umiditate = 739 lei

·         Dezumidificator Supra Aldo 12, Pentru 40 mp, Funcţie uscare rufe, Timer, Display digital, Ideal şi pentru Baie, Higrostat = 949 lei

4. Cum funcţionează un dezumidificator?

Dezumidificator

Acest aparat este destul de uşor de înţeles. El trage aerul umed, lipicios, îl răceşte cu ajutorul unui condensator care îndepărtează umiditatea. În cele din urmă, aerul uscat, dezumidificat, este din nou expulzat în atmosfera, cu ajutorul unui ventilator.

Dezumidificatoarele sunt în general aşezate în zone predispuse problemelor de umiditatele. Cele mai cunoscute sunt: subsolurile, băile, dormitoarele şi zonele comerciale. Dacă observaţi o umiditate prea mare în aceste locuri, alegeţi să amplasaţi un dezumidificator corespunzător şi veţi rezolva problema rapid. 

5. Totuşi, ce nivel de umiditate ar trebui să existe în locuinţa mea? 

În general, majoritatea spaţiilor, ai nevoie de un nivel de umiditate de 45 - 50%. Nivelurile de umiditate relativă peste 50% crează condiţii propice pentru dezvoltarea mucegaiului, acarienilor de praf, bacteriilor şi chiar gandacilor sau altor dăunători similari. 

Cu toate acestea, un nivel de umiditate relativ sub 30% poate fi la fel de dăunător. El poate duce la o dezvoltare a virusurilor de răceală şi gripă, piele iritată, cai respiratorii iritate, tavane crăpate, podea umflată etc. 

·         Dezumidificator de aer STADLER FORM Albert SFALBERTW, 4.6 L, Timer (Alb) = 1758 lei

·         Dezumidificator Supra DU202, 20 l/zi, Ionizare, Pentru 70 mp, Timer, Display, Higrostat, Uscare rufe = 1199 lei

6. Ce fel de dezumidificator ar trebui să cumpăr pentru spaţiul meu? 

Probabil aţi observat deja că există pe piaţă o gama foarte largă de dezumidificatoare. Modele variază din punct de vedere al capacităţii, funcţiilor, costurilor etc. De aceea, alegerea unui dezumidificator poate fi un proces destul de complex. 

7. Puteţi alege aparatul în funcţie de capacitatea sau tipul de încăpere. 

a) În funcţie de capacitate şi spaţiu

Iată de unde puteţi să începeţi: încercaţi să vedeţi cât de multă umiditate trebuie să îndepărtaţi dintr-un spaţiu dat. Din acest punct de vedere, există 4 tipuri de dezumidificatoare:

1. de capacitate mică. Acestea elimina în fiecare zi sub 40 de picături de exces de umiditate din mediul dat. Sunt potrivite pentru spaţiile mici unde există umezeală - dormitoare, subsoluri mici sau birouri.

2. de capacitate medie. Acestea elimina până la 60 de stropi de umiditate pe zi. De aceea, sunt excelente pentru dezumidificarea spaţiilor umede de dimensiuni medii până la dimensiuni mari.

3. dezumidificatoare de capacitate mare. Ele pot să elimine până la 90 de picături de umiditate pe zi şi sunt potrivite pentru o gama extinsă de probleme de umiditate, inclusiv pentru spaţii foarte problematice. Această dimensiune este perfectă dacă aveţi umiditate în subsoluri mari, dormitoare sau alte spaţii largi

.4. de capacitate XL sau pentru toată casă. După cum va aşteptaţi, aceste dezumidificatoare pot fi integrate cu sistemul HVAC al casei şi pot elimina excesul de umiditate în spaţii de până la 275 m2.·         

Dezumidificator de aer STADLER FORM Albert SFALBERTLW, 2 L, Timer (Alb) = 1224 lei

b) în funcţie de nevoi

Capacitatea unui dezumidificator nu este singură variabilă de avut în vedere atunci când plecaţi la cumpărături pentru a rezolva problema umidităţii. În funcţie de tipul de spaţiu dat, există mai multe modele specifice:

- pentru piscine interioare - ajută la menţinerea unor zone de înot interioare confortabile şi la reducerea daunelor structurale ce ţîn de umiditate

- pentru refacerea avariilor de apă - utile în caz de inundaţii şi recuperărilor ulterioare

- industriale - pentru depozite şi spaţii de fabricare; ajută la protejarea mărfurilor. 

8. Cât de silenţios sau zgomotos este un dezumidificator aer?

Ele au în construcţie un ventilator pentru a trage şi a elibera aerului în atmosfera. Aşa cum se întâmplă cu orice alt dispozitiv care are ventilator, cu cât acesta este mai mare, cu atât el va produce mai mult zgomot.În plus, dezumidificatoarele folosesc şi un compresor, care produce un zgomot chiar ceva mai puternic decât un ventilator clasic. Prin urmare, când compresorul este în funcţiune, utilizatorul se poate aştepta la un zgomot mai pregnant.

Din fericire, dezumidificatoarele mai nou sunt mult mai silenţioase decât cele de acum câţiva ani. De fapt, la setări mai mici, zgomotul este oarecum comparabil cu un zgomot alb. Desigur, când lucrează în forţă, un dezumidificator va produce mai mult zgomot şi poate ajunge să va deranjeze puţîn somnul ori activitatea pe parcursul unei zile. Dar, acest lucru nu este îngrijorător, având în vedere noile modele disponibile pe piaţă. Puteţi să alegeţi un dezumidificator cu mai puţini decibeli.

Oricum, dezumidificatoarele casnice sunt mai silenţioase în comparaţie cu cele proiectate pentru spaţiile comerciale. Totuşi, dezumidificatoarele grele sunt utilizate, în general, în subsoluri, piscine interioare sau spaţii industriale, acolo unde zgomotul nu este o preocupare atât de mare.

· Dezumidificator de aer ARGO LILIUM 13, 13 l/24h, Display cu LED, Higrostat încorporat, Timer, Filtru lavabil de purificare = 635 lei

Date tehnice:

- Capacitate maximă de dezumidificare(l/zi) : 13

- Putere consumată W:  220

- Capacitate rezervor: 2.2 l

- Nivel de zgomot maxim dB(A): 45 

- 4 trepte de viteză

- Capacitatea de dezumidificare este calculată la:    32 gr.C şi 80% R.H. (Rată umidităţii relative)

- Tip agent frigorific: R134a

- Principiu de funcţionare:  Cu compressor

- Domeniul de utilizare(gr.C): +5/+32

- Debit de aer maxim ( mc/h): 120

- Debit de aer minim (mc/h): 90

- Dimensiuni: 284x235x525 mm

- Sursă V-Hz-Ph:   230/50/1

9. Unde ar trebui amplasat dezumidificatorul?

În general se aşează în subsoluri, acolo unde uscaţi rufele în interior, unde sunt piscine interioare sau alte zone unde există probleme de umiditate sporită. În afară de acestea, există mai multe dezumidificatoare cu dimensiuni compacte, gândite special pentru zonele de locuit sau unde petreceţi mai mult timp - cum ar fi dormitoarele sau băi.

Cât despre locaţia exactă pentru amplasarea aparatului, conform producătorilor ar trebui să-l aşezaţi la circa 15 cm distanţă de perete sau de alt obstacol mare ce ar putea obstrucţiona circularea aerului în şi din dezumidificator.

Dacă este nevoie să-l aşezaţi aproape de perete, luaţi în considerare achiziţionarea unui dezumidificator cu mai multe opţiuni de amplasare, cu ajutorul unor kituri suplimentare. 

10. Există şi alte metode prin care aş putea să reduc umiditatea din casă?

Fără îndoială că dezumidificatoarele sunt cel mai bun mod de a elimina excesul de umiditate din spaţiul în care locuit, dar pe lângă utilizarea acestora există câteva bune practici de care ar trebui să ţineţi cont. Iată care sunt acestea:

- Inspectaţi şi reparaţi eventualele sscurgeti de apă din locuinţa dumneavoastră sau din exterior - de exemplu, conducte defecte, jgheaburi înfundate etc. 

- Asiguraţi-va că furtunele de evacuare de la uscătoare şi alte aparate sunt direcţionate în mod corespunzător, astfel încât să scoată aerul cald în afară locuinţei.

- Folosiţi ventilatoare de evacuare în bucătărie sau în baie, acolo unde spaţiile sunt predispuse umidităţii masive. Astfel, veţi reuşi să îndepărtaţi rapid umeazeala nedorită înainte de a se propagă.

- Dacă aveţi în casă un sistem HVAC, instalaţi o aerisire pentru a profită de capacităţile de dezumidificare ale aparatului de aer condiţionat.

- Este, de asemenea, important să aerisiţi periodic locuinţa pentru a împrospăta aerul în încăpere. 

· Dezumidificator Trotec TTK69E, 20 l/zi, Debit 130 mc/h, Util până la 45mp, Funcţie uscare haine, Timer, Higrostat, Display = 899 lei

Date tehnice ale dezumidificatorului Design trotec TTK 69 E:

Capacitate de dezumidificare max./24h: 20 litri

Domeniul de lucru, temperatură: 5°-35°C

Domeniul de lucru, umiditate: 30 până la 80 % u.r.

Potrivit pentru încăperi* cu o suprafaţă de până la 45 m²

Potrivit pentru încăperi cu un volum de până la 110 m³

Debit de aer: 130 m³/h

Dejivrare automată: electronică

Tensiune: 230V (50Hz)

Putere consumată max.: 0,35 kW

Siguranţă recomandată: 10 A

Rezervor de apă (deconectare la): 4 litri

Nivel sonor dB (A): 43

Lungime: 210 mm

Lăţime: 345 mm

Înălţime: 575 mm

Greutate: 14 kg

Dezumidificator

11. Ce durata de viaţă are un dezumidificator aer?

Un studiu lansat în SUA a arătat că durata medie de viaţă a unui dezumidificator este de circa 8 ani. Această estimare se bazează pe mai multe sondaje realizate de producători, cercetători şi consumatori.

Într-o mare măsură, durata de viaţă a unui dezumidificator depinde de utilizare şi întreţinere. 

12. Ce este umiditatea relativă?

În termeni matematici, umiditatea relativă este măsură gram-per-metru cub a vaporilor de apă din aer, împărţită la măsură gram-pe-cub de cantitate maximă de umiditate pe care aerul o poate ţine la temperatura curentă (saturaţie sau 100% umiditate relativă). Rezultatul se înmulţeşte cu 100.

Dacă va interesează să monitorizaţi sau să determinaţi nivelul actual de umiditate din locuinţa dumneavoastră, dar ecuaţia de mai sus vi se pare dificilă, atunci puteţi folosi un higrometru. Acesta este un dispozitiv util care măsoară uşor şi automat nivelul de umiditate din casă. 

13. Este adevărat că un dezumidificator poate ajută la ameliorarea simptomelor de alergie?

Da. O umiditate prea mare în interior poate crea un spaţiu predispus mucegaiului, acarienilor de praf şi bacteriilor. Toate acestea pot duce la apariţia şi dezvoltarea alergiilor, la mâncărimi în zona ochilor şi prurit pe piele, probleme respiratorii şi alte simptome neplăcute.

Folosind un dezumidificator pentru a elimina excesul de umiditate din interior, veţi putea crea un mediu mai sănătos şi veţi putea controla mai bine simptomele de alergie. 

14. Ce presupune întreţinerea unui dezumidificator cu consum redus?

Întreţinerea unui dezumidificator e simplă. Cele mai multe modele au utilizare intuitivă. Doar le scoateţi din cutie şi le conectaţi la priză. Întreţinerea principala ţine de eliminarea apei colectate în rezervor.

Majoritatea dezumidificatoarelor sunt dotate cu mânere încorporate, pentru transport facil în exterior şi golire uşoară.

O opţiune convenabilă este portul de evacuare. Pur şi simplu conectaţi un furtun în acest port şi puteţi evacua apă direct într-o sursă de scurgere existenţa

.În concluzie, dezumidificatoarele va pot ajută să va păstraţi sănătatea. Trebuie doar să găsiţi modelul potrivit, cu dimensiunile adecvate, să eliminaţi cantitatea corespunzătoare de apă. Este simplu de întreţinut.

Căutaţi dezumidificatoare cu consum redus, dezumidificator de aer rowenta, trotec ttk, aer condiţionat portabil, pistoale de lipit, trotinetă electrică, aparate foto,? Vizitaţi evoMAG.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite