8 alimente cu preţuri piperate: cât costă uleiul de măsline Lambda şi un kilogram din cel mai scump caviar din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini sunt cei care se pot lăuda că alimente precum caviarul sau trufele fac parte din meniul lor măcar ocazional. Există însă multe alte alimente pretenţioase, unele destul de rare, care figurează printre cele mai scumpe produse comestibile din lume.

Aur comestibil

Decorative sau folosite doar pentru a da clasă, fulgii de aur comestibil de 23 de karate costă 30 de dolari 100 mg. Iar dacă chiar vreţi să vă faceţi de cap, atunci puteţi cumpăra o sticluţă de 10 g de fulgi de aur cu 1.275 de dolari. Foiţa de aur comestibil nu are valoare nutriţională şi nici gust. Pizzeria  Margo din Malta vinde cea mai scumpă pizza din lume, potrivit healthypanda.net, cu trufe albe şi foiţă de aur de 24 de karate la preţul de 2.000 de dolari. Pizza surclasează una din cele mari scumpe pizza din lume şi ar putea fi chiar mai scumpă de atât, preţul acesteia variind în funcţie de cantitatea de trufe albe pe care o conţine.  

Caviar

Cunoscut drept aurul negru, caviarul Almas (din peştele Beluga din Iran, peşte rar care trăieşte între 60 şi 100 de ani, întâlnit doar în Marea Caspică) este înregistrat în Cartea Recordurilor drept cel mai scump caviar din lume. Ouăle peştelui Beluga sunt mai mari decât ale altor specii de peşte, şi mai gustoase. Caviarul Almas costă 25.000 de dolari kilogramul, cu tot cu ambalajul din aur de 24 de karate. Cel mai rar caviar vine tot din Iran, de la peştele Ossetra, fiind rezervat regalităţii. 255 de grame de caviar Ossetra costă între 1.000 şi 1.500 de dolari.

image

FOTO healthypanda.net/Getty

Trufe albe

Deşi nu au un aspect atrăgător, există ciuperci, trufe albe, incredibil de scumpe. Motivul ar putea fi şi acela că nu oricine le poate găsi în sălbăticie, ele fiind depistate cu ajutorul porcilor şi câinilor special antrenaţi. Până în prezent, aceste ciuperci nu au putut fi cultivate de nimeni. Aceste trufe albe costă între 6.000 şi 10.000 de dolari o jumătate de kilogram. Unele dintre cele mai scumpe trufe albe sunt trufele Alba pentru care o persoană din Hong Kong a cheltuit peste 160.000 de dolari pentru  1,5 kg.

image

FOTO healthypanda.net/taste.fourseasons.com

Ciupercile Matsutake

Cele mai scumpe ciuperci din lume, ciupercile matsutake sau mattake se găsesc în mai multe locuri din lume, inclusiv în Europa, Asia şi SUA. Sunt incredibil de greu de găsit şi costă între 90 şi 2.000 de dolari kilogramul.

image

FOTO healthypanda.net/Wikipedia

Şofranul

Chiar dacă nu se consumă independent, şofranul este un condiment extrem de scump obţinut din staminele fine şi delicate ale brânduşei (Crocus hybrides). Originar din Asia de Sud-Vest şi din Grecia, el este acum prezent în multe colţuri ale lumii, cum ar fi Africa şi SUA. Comercializat şi folosit în cel puţin ultimele patru secole, se spune că şofranul adevărat ar costa mai mult chiar decât aurul. Sunteţi norocoşi dacă găsiţi un gram la un preţ mai mic de 120 de dolari.

image

FOTO healthypanda.net/luxpresso.com

Vanilia

Al doilea cel mai scump condiment, vanilia este extrasă din orhidee, fiind cultivată pentru seminţele şi esenţa sa încă din secolul al XV-lea. Până în secolul al XIX-lea, cel mai important producător al vaniliei era Mexicul, dar acum Madagascarul, insulele Comores şi Reunion produc aproximativ 80% din toată vanilia de pe glob. În prezent, pentru 110 de boabe de vanilie (1/2 kg) veţi plăti 100 de dolari, iar 10 boabe de vanilie vă vor costa 14 dolari.

image

FOTO healthypanda.net/Shutterstock

Oţetul balsamic tradiţional

Cunoscut sub denumirea de aurul negru de Modena, oţetul balsamic tradiţional este complet diferit de oţetul balsamic obişnuit, rezultând din strugurii albi Trebbiano crescuţi pe dealurile din Modena, în Italia. Oţetul este păstrat timp de 12 ani până a fi consumat şi sunt necesare volume extrem de mari de struguri pentru obţinerea acestui oţet, motiv pentru care este foarte scump. Puteţi comanda online o sticlă de 100 ml de oţet balsamic tradiţional de 12 ani pentru 100 de dolari, în timp ce pentru o cantitate de oţet matur, de 25 de ani, preţul variază între 180 şi 190 de dolari.

image

FOTO healthypanda.net/visitmodena.it

Uleiul de măsline Lambda

Uleiul de măsline poate fi destul de costisitor, dar acesta depăşeşte orice limită, fiind pus în vânzare de magazinele Harrods la preţul de 77 de dolari. Produs de compania grecească Speiron, a fost supranumit primul ulei de măsline de lux din lume. O sticlă de 500 ml de ulei Lambda a făcut parte, potrivit Cărţii Recordurilor, din cel mai scump coş de Crăciun în decembrie 2014.

image

FOTO healthypanda.net/Speiron

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite