10 semne că nu vei fi niciodată bogat: antreprenori de top dezvăluie ce ne împiedică să ne îmbogăţim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contrar credinţei populare, fiecare individ primeşte aceeaşi oportunitate de a se îmbogăţi, susţine Steve Siebold, un antreprenor devenit milionar în dolari. Totuşi nu toţi oamenii sunt capabili să profite de şansele care li se ivesc. Siebold a dezvăluit  cele 10 semne care îţi arată că nu vei reuşi niciodată să te îmbogăţeşti, însă vestea bună este că puteţi schimba cursul lucrurilor dacă sunteţi dispuşi să renunţaţi la anumite obiceiuri.

Sigur că nu putem prezice viitorul, dar există semne că vă îndreptaţi în direcţia greşită. Pentru a afla dacă procedaţi corect în ceea ce priveşte banii, Steve Siebold, fost atlet profesionist devenit antreprenor de succes, alături de alţi experţi în finanţe au dezvăluit pentru Business Insider care sunt cele 10 semne care arată că un om nu va fi niciodată bogat.

De la a trăi mai presus de posibilităţile reale de care dispui până la a nu îţi stabili obiective financiare, iată ce ar trebui să corectaţi dacă doriţi să vă îmbogăţiţi.

Lucraţii din greu, dar nu şi în mod inteligent

Pe băncile şcolii învăţăm că munca ne va duce departe în viaţă. Dar aceasta este doar o jumătate a poveştii, crede Ric Edelman, un consilier financiar de top. „Dacă tot ceea ce faceţi în viaţă este să munciţi mult, atunci nu veţi ajunge niciodată bogat, pentru că nu este suficient să lucrezi din greu pentru a face bani şi a economisi“, adaugă Edelman. Acesta subliniază că pentru a-ţi asigura o avere, trebuie să lucrezi mult şi în mod inteligent. Un exemplu sugerat este să investiţi banii pe piaţa bursieră sau într-un fond de pensii – adică să profitaţi de dobânda compusă, astfel încât banii să vă aducă şi mai mulţi bani. „Puteţi face acest lucru fără a vă asuma un risc foarte mare. Puteţi face acest lucru fără foarte mult efort şi fără a investi mult timp“, spune Edelman.

Puneţi prea mult accent pe economie şi nu suficient pe câştig

Un alt mod de a lucra inteligent? Creşteţi câştigurile, nu doar economiile. A pune bani deoparte este esenţial dacă vrei să te îmbogăţeşti, dar nu trebuie să vă concentraţi prea mult pe acest aspect pentru că veţi neglija câştigul, exact lucrul spre care îşi îndreaptă cel mai mult atenţia oamenii bogaţi.

„Masele sunt atât de concentrate pe economii încât trec cu vederea marile oportunităţi“, crede şi Siebold. Nu este nevoie să abandonaţi strategiile practice de a economisi, dar ar trebui şi să începeţi să gândiţi ca un om bogat şi anume să încetaţi să vă faceţi griji că rămâneţi fără bani şi să vă concentraţi asupra modului în care puteţi face mai mulţi bani.

Cumpăraţi lucruri pe care nu vi le permiteţi

Dacă trăiţi mai presus de posibilităţile financiare de care dispuneţi, atunci nu veţi fi bogat niciodată. Chiar dacă începeţi să câştigaţi mai mult sau primiţi o mărire substanţială, nu folosiţi acest lucru ca o justificare la a vă oferi şi o creştere a stilului de viaţă. „Nu mi-am cumpărat primul ceas sau prima maşină de lux până când afacerile şi investiţiile mele nu au produs fluxuri sigure de venituri multiple“, a dezvăluit antreprenorul Grant Cardone. „Când am devenit milionar încă eram la volanul unei Toyota Camry. Fă-te cunoscut pentru etica muncii tale, nu pentru bunurile pe care le cumperi.“

Sunteţi mulţumit cu un salariu constant

Oamenii obişnuiţi aleg să fie plătiţi în funcţie de timp – cu un salariu lunar –, în timp ce oamenii bogaţi aleg să fie plătiţi pe baza rezultatelor şi sunt de regulă liber profesionişti. „Nu este vorba de faptul că nu există angajaţi de top care lucrează contra unui salariu lunar, dar pentru majoritatea aceasta este cea mai lentă cale spre prosperitate, chiar dacă e promovată drept cea mai sigură“, spune Siebold. „Oamenii care au ca scop clar să se îmbogăţească ştiu că munca pe cont propriu e cel mai rapid drum pentru a-şi atinge acest obiectiv.“

În timp ce clasa de top continuă să lanseze afaceri şi să construiască averi, masele îşi garantează o viaţi mediocră din punct de vedere financiar, rămânând într-un loc de muncă de unde primesc un salariu modest şi o primă din când în când, crede Siebold.

Nu investiţi banii

Una dintre cele mai eficiente modalităţi de a câştiga bani în timp este să îi investeşti, iar cu cât începi mai devreme cu atât îţi cresc şansele. „În medie, milionarii investesc în fiecare an 20% din venitul gospodăriei“, a scris Ramit Sethi în bestseller-ul „Te voi învăţa să fii bogat“. „Bogăţia nu este măsurată prin suma pe care o obţin anual, ci prin modul în care au economisit şi au investit aceşti bani în timp.“

Nu trebuie să fii expert în finanţe sau să foloseşti un jargon economic pentru a începe să faci investiţii. Nu trebuie să provii dintr-o familie bogată şi nici măcar nu trebuie să ai un salariu uriaş pentru a face acest lucru. Începeţi prin a investi bani în pensie sau într-un fond redus şi veţi vedea creşteri mari pe termen lung.

Urmaţi visul altcuiva şi nu pe al vostru

Dacă vreţi să aveţi succes, trebuie să vă iubiţi meseria – asta înseamnă să vă urmaţi propriul vis cu determinare. Prea mulţi oameni fac greşeala de a urma visul altcuiva – cum ar fi al părinţilor – spune Thomas Corley, care a petrecut cinci ani studiind comportamentele antreprenorilor transformaţi în milionari.

„Când urmăreşti visurile sau obiectivele altcuiva este posibil ca în cele din urmă să fii extrem de nefericit cu ocupaţia ta. Performanţa şi recompensa ta vor reflecta acest lucru. Veţi pierde o viaţă chinuindu-vă din punct de vedere financiar, pentru că pur şi simplu nu dispuneţi de pasiunea necesară pentru a atrage succesul“, a scris Corley în cartea „Schimbă-ţi obiceiurile, schimbă-ţi viaţa“.

Rareori ieşiţi din zona de confort

Dacă vă doriţi să clădiţi o avere şi să aveţi succes, atunci va trebui să vă obişnuiţi cu nesiguranţa şi disconfortul. Oamenii bogaţi, în special, găsesc confort în incertitudine. „Confortul fizic, psihologic şi emoţional este obiectivul primordial al mentalităţii clasei de mijloc“, afirmă Siebold. „Oamenii din clasa de top învaţă mai devreme că a deveni milionar nu e o treabă uşoară, iar nevoia de confort poate fi devastatoare. Aceştia învaţă că trebuie să fie confortabili în timp ce lucrează într-o stare de incertitudine.“ De asemenea, oamenii bogaţi au învăţat că depăşirea fricii şi asumarea unor riscuri calculate reprezintă elemente cheie în atingerea succesului.

Nu aveţi obiective pentru bani 

Dacă vreţi să vă îmbogăţiţi, procesul va fi mai uşor şi mai plăcut dacă vă veţi stabili un obiectiv clar şi precis înaintea de a crea un plan financiar. Vrei să-ţi cumperi o casă? Vrei să te muţi peste hotare? Vrei să călătoreşti o dată pe lună? Notaţi pe hârtie obiectivele.

Oamenii bogaţi aleg ca obiectiv îmbogăţirea, iar pentru acest lucru este nevoie de concentrare, curaj, cunoştinţe şi mult efort, dar nu este un ţel imposibil de atins atâta vreme cât vă stabiliţi obiective precise şi aveţi o viziune clară, punctează antreprenorul T. Harv Eker. „Motivul principal pentru care majoritatea oamenilor nu obţin ceea ce vor este că nu ştiu ce vor. Oamenii bogaţi sunt absolut siguri că îşi dorsc să clădească o avere“, spune Eker.

Mai întâi cheltuiţi şi apoi economisiţi

„Ceea ce fac cei mai mulţi oameni când câştigă bani este să-i plătească pe toţi ceilalţi. Plătesc proprietarul apartamentului, compania de carduri de credit, compania de telefonie, Guvernul şi altele“, subliniază David Bach, milionarul care a scris „Milionarul Automat“.

În loc să cheltui şi apoi să economiseşti, mai bine faci invers. Stabiliţi o sumă care să vă fie retrasă la o anumită dată şi astfel suma va creşte exponenţial, este sfatul lui Bach.

Credeţi că a vă îmbogăţi nu vă este la îndemână

„De multe ori oamenii cred că a fi bogat e un privilegiu acordat oamenilor norocoşi“, scrie Siebold. „Adevărul este că, într-o ţară capitalistă, aveţi tot dreptul să fiţi bogaţi atâta timp cât sunteţi dispuşi să creaţi o valoare importantă pentru alţii.“

Începeţi să vă întrebaţi „de ce nu?“, apoi începeţi să gândiţi într-un stil măreţ. Oamenii bogaţi îşi setează aşteptări mari. De ce nu un milion de dolari?

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite