10 gânduri care ne otrăvesc viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gândurile toxice ne invadează constant mintea şi ne împiedică să vedem partea pozitivă a vieţii. FOTO Shutterstock
Gândurile toxice ne invadează constant mintea şi ne împiedică să vedem partea pozitivă a vieţii. FOTO Shutterstock

Gândurile şi emoţiile ne conturează experinţele de zi cu zi, dar cei mai mulţi dintre noi nu sunt conştienţi de gândurile negative care ne împiedică să avem parte de linişte şi, pe cât posibil, de fericire, în viaţa noastră.

Gândurile toxice ne invadează constant mintea şi ne împiedică să vedem partea pozitivă a vieţii. Problema este că suntem atât de obişnuiţi să acceptăm stările negative încât nu facem nimic pentru a a îndepărta sursa lor, mai ales că de cele mai multe ori nici nu realizăm exact ce se află la rădăcina problemei, observă profesorul şi autorul american Carol Morgan pentru publicaţia Huffington Post.


1. Ne gândim la noi ca la o victimă

Trebuie să încetăm să-i învinovăţim pe alţii sau să dăm vina pe circumstanţe pentru problemele cu care ne confruntăm. Doar pentru că nu ne place cum ne descurcăm nu înseamnă că nu trebuie să ne asumăm responsabilitatea şi să facem ceva pentru a îmbunătăţi situaţia. Este vital să scăpăm de mentalitatea de victimă pentru a avansa şi pentru a avea succes în ceea ce întreprindem. Nu neglijaţi faptul că noi suntem singurii responsabili pentru destinul pe care îl avem.

2. Să gândeşti că îi poţi schimba pe ceilalţi

Singurii care se pot schimba în bine sunt oamenii, acest lucru este imposibil de realizat de o altă persoană, lucru pe care nu vrem să-l acceptăm niciodată sau îl realizăm abia după ce suferim în urma numeroaselor dezamăgiri. Atunci când oamenii nu ştiu cum să se schimbe sau nu-şi doresc cu adevărat să facă acest lucru, orice efort din afară va fi în van. Prin urmare, atunci când nu ne place un om aşa cum este avem tot dreptul să nu-i mai fim alături, dar nu avem dreptul să-l schimbăm cu orice preţ.

3. Gândul că nu avem puterea de a schimba nimic în viaţă

Unele lucruri pot fi schimbate, spre deosebire de oameni. Poţi slăbi, dacă nu te mai simţi bine în propria piele. Poţi să-ţi găseşti alt loc de muncă, mai bun, sau să-ţi continui studiile, poţi lupta să-ţi salvezi căsnicia. Este foarte important să facem corect diferenţa între lucrurile pe care le putem schimba şi cele pe care nu le putem modifica. Astfel, nu poţi să schimbi în bine un şef îngrozitor, dar poţi să cauţi un job mai bun. Atunci când ne încăpăţânăm să schimbăm lucruri care nu pot fi schimbate sau sunt greu de modificat ajungem să acumulăm frustrări peste frustrări. În concluzie, schimbaţi ce se poate şi acceptaţi ca atare ceea ce nu se poate schimba.

4. Gândul că „iarba pare întotdeauna mai verde de cealaltă parte a gardului“

Doar pentru că noi avem impresia că alţii sunt mai fericiţi decât noi pentru că au mai mulţi bani sau sunt mai arătoşi nu înseamnă că avem şi dreptate. E posibil ca fata mai frumoasă decât te consideri tu să fi avut parte de o copilărie dificilă, iar bogatul la care te uiţi cu invidie în suflet să aibă atâtea probleme în afaceri încât îşi neglijează familia şi nu mai înţelege ce este cu adevărat important în viaţă. Tocmai de aceea este important să învăţăm să ne bucurăm de ceea ce avem.

5. Să avem aşteptări de la alte persoane

Aşteptările pot fi „arme“ mortale pentru sentimentul de fericire, chiar şi atunci când trăim cu impresia că suntem rezonabili cu ceilalţi (de exemplu, te aştepţi ca partnerul tău să-şi facă partea de treburi domestice). Doar pentru că noi ne aşteptăm ca cineva să facă ceva ce ni se pare de bun simţ, asta nu înseamnă automat că va face acel lucru. De aceea este necesar să înţelegem că aceste aşteptări sunt rezultatul experienţelor noastre personale şi încăpăţânării.

6. Gândul că întotdeauna trebuie să dovedim că avem dreptate

Adesea luptăm din toate puterile ca să dovedim că avem dreptate. Care este sensul acestei înverşunări? Probabil că nu vrem să lăsăm celorlalţi impresia că suntem firi slabe, că suntem vulnerabili sau poate nu suficient de inteligenţi. Şi asta se întâmplă în ciuda faptului că să accepţi că ai greşit reprezintă o dovadă de maturitate şi de spirit nobil. Fără să mai punem la socoteală că fiecare are dreptul la opinia sa.

7. Ne facem griji în legătură cu ceea ce cred alţii despre noi

Nimeni nu ne judecă mai mult decât o facem chiar noi. Cei pe care îi suspectăm că ne judecă sunt adesea mult prea ocupaţi să se simtă mizerabil la gândul că altora le pasă de cea ce fac. Iar dacă există unii care ne judecă, atunci este fix problema lor. Nu merită decât să fie ignoraţi, în timp ce ne vedem de fericirea noastră.

8. Vedem lumea doar în alb şi negru

Trăim într-o lume în care ne place să credem că există o realitate obiectivă, chiar dacă acest lucru este doar o iluzie. Există însă realităţi subiective. Aşa că adevărul în care crede o persoană poate să nu reprezinte nimic pentru o alta. Fiecare are impresia că ceve anume este corect doar pentru că se potriveşte cu modul lui de viaţă şi felului în care priveşte lumea.

9. Ne facem griji pentru viitor pentru că nu ne simţim pregătiţi să-i facem faţă

Prezentul este cel mai important şi ar trebui să ne raportăm la ceea ce avem, pentru că viitorul nu poate fi influenţat decât în mică măsură.

10. Credem că trecutul ne determină viitorul

Doar pentru că ne-am născut într-o familie săracă sau pentru că am făcut anumite greşeli nu însemnă că nu putem lupta ca să ne facem viaţa mai bună. Dacă ţi-ai pus singur „eticheta“ de ratat din cauza trecutului, nu vei face decât să perpetuezi această atitudine şi în viitor. Sociologul Robert K. Merton a folosit pentru pentru prima dată termenul de „profeţie cu capacitate de auto-împlinire“, care presupune că ne transformăm în ceea ce gândim. Prin urmare, viaţa ne-o putem schimba numai dacă ne schimbăm modul de a gândi.

Citeşte şi:

Care este faţa întunecată a perfecţionismului

Peste două milioane de români suferă de depresie. Tinerii de azi, mai depresivi decât generaţiile anterioare

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite