10 dintre cele mai rare fotografii din lume, mărturii ale unor momente importante din istoria umanităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buncărul unde Hitler şi-a petrecut peste 800 de zile în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, salvarea supravieţuitorilor de pe Titanic sau construcţia Statuii Libertăţii, în atelierele din Paris, sunt doar câteva dintre „poveştile“ surprinse în fotografii de arhivă de o valoare inestimabilă, tot atâtea mărturii ale unor momente marcante din istoria omenirii.

În era tehnologică o fotografie a devenit banală, putând fi realizată în orice clipă cu un simplu telefon mobil. Un motiv în plus pentru a aprecia fotografiile extrem de rare, rămase peste timp dovezi ale unor întâmplări deosebite.

Următoarele zece fotografii reprezintă unele dintre cele mai rare astfel de mărturii:

1. În noaptea fatidică de 14 spre 15 aprilie 1912, când Titanicul s-a scufundat după ce s-a ciocnit de un aisberg, supravieţuitorii au fost salvaţi de nava Carpathia, aflată în apropiere. Din cei 2.228 de pasageri de pe Titanic au supravieţuit doar 700.

image

FOTO lolwot.com

2. Gheţarul din imaginea de mai jos se pare că este chiar cel care a pecetluit soarta faimosului parchebot Titanic. Impactul cu aisbergul a fost atât de violent încât a dus la ruperea navei în două.

image

FOTO lolwot.com

3. Aceasta este una dintre fotografiile realizate în anul 1945 de Willaim Vandivert, primul fotograf occidental care a pătruns în ascunzătoarea lui Hitler din Berlin. În acest buncăr, Fuhrer-ul a stat peste 800 de zile. De altfel, acesta este şi „casa“ în care Adolf Hitler şi-a petrecut ultimele luni din viaţă, alături de Eva Braun, până în momentul sinuciderii lor. Camera din în fotografie reprezintă centrul de comandă şi de conferinţe al Fuhrer-ului, imagine care a fost realizată la două săptămâni după moartea lui Hitler şi a Evei Braun, la 30 aprilie 1945.

image

FOTO lolwot.com

4. Impresionantă este şi această fotografie care surprinde un moment din munca titanică depusă pentru construirea Turnului Eiffel, simbolul Parisului, în 1888.

image

FOTO lolwot.com

5. Muncitorii din imagine au fost fotografiaţi în 1932, pe când şlefuiau chipul săpat în muntele Rushmore al primului preşedinte american, George Washington.

image

FOTO lolwot.com

6. Statuia Libertăţii din New York, monumentul emblemă al SUA situat în portul „Liberty Island” din oraşul New York, a fost amplasată în anul 1886 la intrarea portului de pe insulă cu scopul de a transmite călătorilor sosiţi salutul de bun venit pe pământ american. Statuia este un cadou al Franţei pentru SUA cu ocazia aniversării a 100 de ani de la câştigarea independenţei Statelor Unite, fiind inaugurată de preşedintele Grover Cleveland la 28 octombrie 1886. Uimitor la fotografia de mai sus este că surprinde momente din timpul construirii statuii la Paris, în 1884, înainte de a fi livrată în bucăţi către America.

image

FOTO lolwot.com

7. Celebrul parc de distracţii Disneyland din California, SUA, avea doar 20 de atracţii în momentul inaugurării sale, în anul 1955. Astăzi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din lume, nu numai din Statele Unite.

image

FOTO lolwot.com

8. Astronautul Charles Duke, membru în echipajul misiunii americane Apollo 16 şi al zecelea om care a păşit pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului, a lăsat pe Lună, în 1972, o poză de familie sigilată într-un înveliş protector. 

image

FOTO lolwot.com

9. Prima imagine a Pământului văzut din spaţiu, realizată la peste 160 de kilometri de suprafaţă, a fost făcută pe 7 martie 1947, cu ajutorul unei rachete spaţiale de care a fost ataşată o cameră foto. 

image

FOTO lolwot.com

10. Faimoasele studiouri de film MGM (Metro-Goldwyn-Mayer Inc.) au rămas în memoria cinefililor din întreaga lume cu imaginea leului care rage fioros la începutul fiecărei pelicule realizate de această companie americană fondată în 1924. Fotografia prezintă momentul în care cameramanul a filmat celebra „introducere“ MGM.

image

FOTO lolwot.com
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite