VIDEO Schimbă o viaţă. Adoptă un copil!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România, fenomenul adopţiei este încă prea puţin acceptat de societate.
În România, fenomenul adopţiei este încă prea puţin acceptat de societate.

Ştirile din mass media despre copiii părăsiţi de părinţi şi de sistemul de protecţie specială ne cutremură. În 2013, numărul copiilor care ajung să fie înfiaţi este prea mic faţă de sutele de micuţi instituţionalizaţi în centrele de plasament din cadrul Direcţiilor Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Aceştia aşteaptă şi ei să aibă un loc pe care să-l poată numi acasă, după cum se poate observa în cifrele statisticilor emise de Oficiul Român pentru Adopţii în luna septembrie.

Cifrele îngrijorătoare reflectă realitatea dură, că în România numărul de specialişti în domeniul adopţiei este mult prea mic, iar fenomenul adopţiei este încă prea puţin acceptat de societate în detrimentul copiilor blocaţi în sistemul de protecţie socială, care îşi aşteaptă părinţii.

În încercarea de a îmbunătăţi calitatea vieţii copiilor vulnerabili, de a contribui la dezvoltarea sistemului de protecţie a copilului, de a crea servicii de adopţie eficiente şi de a contribui la schimbarea mentalităţii faţă de acceptarea adopţiei în societatea românească, Asociaţia Ador Copiii a lansat anul acesta prima campanie naţională de promovare a adopţiei în România, Nu irosi timpul. Schimbă o viaţă. Adoptă un copil, care are ca şi obiectiv creşterea numărului de familii dornice să adopte, dar şi numărul de copii adoptaţi!

În cadrul acestei campanii, Comunitatea familiilor adoptive a organizat grupuri de suport pentru potenţialele familii adoptive, cursuri pentru obţinerea atestatului şi informări pe tema adopţiei consiliind astfel, de la demararea campaniei, peste 50 de familii. De asemenea, a consiliat şi încurajat deschiderea familiilor adoptatoare către copiii încadraţi greu adoptabili. Totodată, postul de televiziune Pro TV a difuzat timp de 4 luni, într-o campanie de interes public, cele patru clipuri de promovare a adopţiilor, realizate cu contribuţia unor familii adoptive.



Subliniererea necesităţii schimbării mentalităţii faţă de fenomenul adopţiei a fost susţinută şi în Conferinţa 'Toţi oamenii mari au fost odată copii', care a avut loc pe data de 2 iunie 2013. La evenimentul dedicat familiilor adoptive şi celor care susţin principiul adopţiei au participat, alături de 70 de părinţi şi 20 de copii adoptaţi, şi Preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii, Bogdan Panait, Prof. Dr. Univ. Ana Muntean, reprezentanţi ai Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, reprezentanţi ai serviciilor de adopţii din Alba şi Timiş. În cadrul acţiunii  s-a vorbit despre necesitatea respectării termenilor în care copiii pot fi declaraţi adoptabili, respectarea drepturilor familiilor atestate de a cunoaşte etapa în care se află de-a lungul procedurii adopţiei, necesitatea acordării asistenţei de către OPA-uri, colaborarea între direcţii şi acestea.

Schimbarea mentalităţii nu ar fi posibilă fără implicarea unor oameni extraordinari cărora organizaţia le-a acordat cu această ocazie Trofee de Excelenţă – Ambasadori ai adopţiei – doamnelor Paula Herlo (ProTv), Carmen Avram (Antena 3), Aurelia Alexa (Mediafax) , Adriana Dolcianu Mărăscu (Radio România Timişoara), jurnalişti din media, pentru implicare, atitudine, profesionalism în prezentarea problemelor din sistemul de protecţie socială şi adopţii. De asemenea, au fost recunoscute ca ‘Ambasadori ai adopţiei’ mai multe familii adoptive care au sprijinit constant şi vizibil acţiunile prin care asociaţia a promovat adopţia.

În urma campaniei susţinute atât în plan online, cât si offline, de Asociaţia Ador Copiii, acţiuni cu impact asupra comunităţii familiilor adoptive, a celor în curs de a adopta şi a copiilor care-şi asteaptă încă părintii, Asociaţia noastră a devenit la finalul lunii iunie prima organizaţie a părinţilor adoptivi reacreditată după Legea 274/2004 republicată, trecând astfel la un alt nivel de competenţă, profesionalism şi recunoastere a muncii, perseverenţei şi dedicării faţă de misiunea asumată.

Cu toate acestea, potrivit statisticilor ORA menţionate la începutul acestui articol, mulţi copii nu ajung să fie adoptaţi pentru că nu au vârsta potrivită (sunt mai mari decât vor părinţii să adopte), au un ten mai închis la culoare, au o boală cronică sau un handicap fizic sau psihic. Această problemă este întreţinută, după cum am mai repetat şi în alte articole media, şi de faptul că se pleacă din start de la premisa că minorii cu vârste mai mari nu vor fi adoptaţi, astfel încât pentru ei procedura de deschidere a adopţiei este şi mai mult îngreunată.

Într-un articol realizat de Mediafax în decembrie 2012, Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Bogdan Simion, susţinea şi el poziţia noastră în acestă problemă: „Merită să faci efortul ştiind că, de regulă, în sistemul românesc se cer copiii cei mai mici? După părerea mea, merită şi la 17 ani, pentru că statul ar trebui să facă orice efort să-i găsească o familie. Rolul statului este să-l ocrotească şi să-i găsească o familie, nu să-i ţină într-o instituţie".

Suntem conştienţi că un copil de 10 ani va fi mai greu de adoptat decât unul de cinci ani, iar unul bolnav mai greu acceptat decât unul sănătos, însă este responsabilitatea celor care lucrează în sistemul de protecţie socială să facă toate eforturile necesare şi să dea o şansă fiecărui copil, fie să se întoarcă în familia naturală, fie să aibă o familie adoptivă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite