Un psihoterapeut american explică paşii prin care îndepărtezi temerile celor mici: cum pot agrava situaţia părinţii anxioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Metoda de îndepărtare a anxietăţii copiilor FOTO yeesh.co.za
Metoda de îndepărtare a anxietăţii copiilor FOTO yeesh.co.za

De multe ori, cei mici se confruntă cu diferite frici în perioada copilăriei. Plecând de la ideea că părinţii anxioşi le pot agrava temerile, un psihoterapeut american a explicat paşii pe care adulţii trebuie să-i urmeze pentru a-i ajuta pe copii să-şi înfrunte emoţiile.

Anxietatea copiilor poate fi creată prin reacţia adulţilor, în special a părinţilor. Considerând că îngrijorarea exagerată a acestora tinde să creeze o stare de anxietate şi celor mici, Dr. John Sharryis, psihoterapeut şi co-dezvoltator al unor programe destinate parinţilor, a descris modul în care copiii pot fi ajutaţi să treacă peste emoţiile care generează frici, scrie topbuzz.com.

Cum putem îndepărta temerile celor mici:

Răspundere în mod corespunzător

Dacă părintele se arată la rândul lui îngrijorat, fără să îi arate că există metode prin care poate ieşi din impas, acest lucru îl va face pe copil să îţi facă şi mai multe griji. Pe de altă parte, respingerea vehementă a grijilor copilului îl poate frustra şi mai tare pe acesta. Copilul poate crede că este ceva în neregulă cu el pentru că simte starea de anxietate.

Rămâi calm când vezi că cel mic se confruntă cu stări de anxietate

Cel mai important lucru este să îţi controlezi reacţiile atunci când copilul devine anxios. În timp ce copilul ar putea avea tendinţa să exagereze gravitatea lucrurilor care îl sperie, părintele ar trebui să încerce să îşi menţină calmul pentru a-i putea oferi suportul necesar, pentru că numai aşa îi poate oferi un sentiment de echilibru şi linişte. Arată-i că eşti alături de el şi ajută-l să-şi calmeze emoţiile, în mod contrar, nu vei reuşi decât să-i creşti starea de anxietate.

Empatizează cu cel mic şi oferă-i un răspuns înţelegător

Încercaţi să răspundeţi cu empatie şi căldură copilului, găsind sursa temerilor sale. De exemplu, i-ai putea spune „Ştiu că eşti îngrijorat pentru că urmează o întâlnire importantă cu prietenii tăi, dar stai liniştit, foarte multe persoane experimentează aceste emoţii într-o astfel de situaţie“. Scopul este de a-l face să înţeleagă că ceea ce simte este un lucru normal şi că nu este singurul care experimentează astfel de emoţii.

Alege un răspuns eficient

Luarea unor măsuri care să îi permită celui mic să evite situaţiile ce îi stârnesc frici nu reprezintă rezolvarea problemei. De exemplu, în cazul în care copilul dumneavoastră devine anxios în momentul în care trebuie să meargă la şcoală, deşi îi arăţi înţelegere şi îi oferi sprijin, insistă asupra importanţei mersului la şcoală. Depăşirea anxietăţii nu înseamnă fuga de situaţiile care ne sperie, ci confruntarea cu acestea.

De exemplu, în cazul în care copilului îi este frică să doarmă singur, în loc să rămâi cu el peste noapte, un lucru obositor care nu îl va scăpa de anxietate, promite-i că periodic vei veni să verifici dacă totul este în regulă. De-a lungul timpului, poţi rări verificările, pentru ca cel mic să înveţe treptat să-şi gestioneze anxietatea.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite