Un avocat avertizează: „Părinţii care nu-şi duc copiii la şcoală pot fi sancţionaţi cu închisoare sau amendă penală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
şcoală

Avocata Alina Roşca, dublu licenţiată în Drept, atât în România, cât şi în Anglia, informează părinţii copiilor preşcolari şi şcolari din România că pot răspunde cu închisoare sau amendă penală în cazul în care aleg nejustificat să nu-şi ducă copiii la unităţile de învăţământ la care sunt înscrişi.

„În articolul 16 din Legea Educaţiei se specifică faptul că învăţământul general obligatoriu este de 10 clase şi cuprinde învăţământul primar şi cel gimnazial. Acelaşi articol din legislaţie specifică şi faptul că grupa mare, din cadrul instituţiei pentru educarea copiilor între 3 şi 6 ani, este obligatorie din acest an,  grupa mijlocie va fi obligatorie din 2023 şi grupa mică va fi şi ea obligatorie din anul 2030. 

Astfel, atragem atenţia faptului că retragerea copilului din învăţământul general obligatoriu (incluzând grupa mare din cadrul instituţiei pentru educarea copiilor între 3 şi 6 ani) poate atrage după sine sancţiuni de ordin penal pentru săvârşirea infracţiunii de împiedicare a accesului la învăţământul general obligatoriu, prevăzută de art. 380 din Codul Penal şi sancţionată cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă penală“, subliniază avocatul Alina Roşca, în urma multor întrebări primite de la părinţi în perioada premergătoare începerii anului şcolar. 

„Excepţie de la aceste prevederi sunt cazurile prevăzute expres în Ordinul pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţîi în cadrul unităţilor/instituţiilor de invatatmant în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.“, adaugă avocatul.

Avocat Alina Roşca FOTO arhivă personală 

Imagine indisponibilă

Avocaţii spun însă că, în procesul de evaluare a reintegrării copiilor în procesul de învăţământ, părinţii ar trebui să ţină seama şi de rigorile legii, nu numai de temerile şi îngrijorările cu privire la sănătate: „Am primit sute de întrebări din partea părinţilor cu privire la variantele legale pe care le au la îndemână pentru a-şi proteja copiii fără însă a le afecta accesul la învăţământ. Fiecare părinte face tot ce crede că este mai bine pentru copilul lui, însă îi avertizăm pe toţi că din punct de vedere legal doar îngheţarea anului şcolar este o variantă admisă de ţinere a copilului departe de şcoală sau grădiniţă. 

O posibilă soluţie: „şcolile-umbrelă“

Mai precis, în România, multe absente nemotivate şi nejustificate pot duce la exmatricularea copilului, învăţământul online se poate face doar acolo unde instituţia permite acest tip de învăţare, iar sistemul homeschool-ing nu este unul recunoscut la noi în ţară.“, explică avocat Alina Roşca, care aduce însă în discuţie o breşă legală pe care învăţământul la distanţă o poate avea în România.

Conform art. 32 din Constituţie, dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare, ceea ce reprezintă primul indiciu al nelegalitatii şi imposibilităţii educării copilului în sistemul numit homeschooling.

„Chiar dacă şcolile româneşti, la nivel preuniversitar nu au şi opţiunea de învăţământ la distanţă (doar pentru cazurile în care se impune acest lucru şi nu în cazul în care părintele doreşte nemotivat această opţiune), părintele poate opta pentru şcolile din străinătate care au licenţă internaţională pentru învăţământ la distanţă, online şi prin corespondenţă. Aşa numitele „şcoli-umbrelă“ acceptă şi copiii de naţionalitate română şi acordă – din punct de vedere legal şi academic – foaie matricolă şi diplome la final de ciclu de învăţământ. Părintele este astfel «acoperit», iar copilul beneficiază de documente oficiale de absolvire“, dezvăluie avocatul Alina Roşca una dintre variantele posibile de învăţământ acasă.

Părinţii ar trebui să fie responsabili şi să nu trimită la şcoală copilul care ar putea fi infectat sau prezintă simptome îngrijorătoare

„Deşi nu mai avem controversata declaraţie pe proprie răspundere a părintelui ce trebuia predată în ziua de începere a cursurilor, totuşi părinţii ar trebui să fie responsabili şi să nu trimită la şcoală copilul care ar putea fi infectat sau prezintă simptome îngrijorătoare. În acest sens, părinţii trebuie să evalueze zilnic temperatura şi starea de sănătate a copilului şi să fie oricând pregătiţi să îşi ia copilul de la şcoală la cel mai mic semn de apariţie a unuia dintre simptomele posibile de Covid, oricât de inofensive ar părea sau oricât de uzuale erau ele înainte de instaurarea pandemiei.”, subliniază avocat Alina Roşcă.

Din punct de vedere legal, răspunderea pentru răspândirea virusului SARS-CoV-2 în rândul elevilor poate fi a instituţiei de învăţământ, dar şi a părinţilor, chiar dacă ei nu mai au de completat declaraţia pe proprie. 

„Deşi părintele nu mai este răspunzător direct pentru declaraţiile sale, trebuie luat în calcul faptul că, dacă în cadrul anchetei epidemiologice se demonstrează că a avut în familie sau în imediata apropriere un caz de îmbolnăvire de COVID-19, răspunderea nu mai poate fi evitată. În acelaşi timp, dacă se dovedeşte că un copil a contactat acest virus la şcoală şi părintele nu a fost informat despre faptul că există un caz confirmat în şcoală sau regurile de igenă nu au fost respectate, iar clasa şi chiar şcoala nu a fost închisă pentru acest motiv, atunci răspunderea revine directorului şcolii, cadrului medical (dacă există) şi a celorlalte persoane care au atribuţii de prevenire a răspândirii virusului.“, avertizează avocatul Alina Roşca.

 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite