Atâţia bani doar pentru 11 copii?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

E greu să faci fundraising pentru cauza autismului, ca părinte sau ca reprezentant de organizaţie. E greu mai ales pentru că nu poţi promite recuperarea totală şi o schimbare peste noapte.

Sau, ca să renunţăm la metafore şi să folosim comparaţii, ca în cazul unei operaţii scumpe pentru o boală mortală, care, dacă este făcută de un profesionist, ar avea şanse de vindecare 100%.

Nu, în autism şansele sunt de circa 50% dacă se face terapie zilnică, susţinută, timp de câţiva ani. Şi dacă sunt implicate vreo 10 persoane pentru doar un copil afectat: o echipă de vreo 3 terapeuţi, 1 consultant profesionist (şi ca de obicei în orice tratament – venit de peste mări şi ţări sau format peste mări şi ţări), un logoped, educatorul sau învătăţătorul, un terapeut ocupaţional şi nu în ultimul rând părinţii şi întreaga sa familie.

Şi este greu să faci fundraising şi pentru că trebuie să explici că sumele mari de bani pot ajuta puţini copii. Pentru ca da, intervenţia în autism este scumpă (de circa 1000 euro/lună/beneficiar), pentru că necesită atât de multe resurse, mai ales umane. Iar dacă acel copil nu a reuşit să între în norocoasele 50 de procente în primii ani de viaţă, e nevoie de servicii personalizate pe tot parcursul vieţii lui ca să aibă un trai decent şi cât mai independent. Şi da, asta înseamnă iar sume foarte mari. Statele Unite au calculat că pentru o persoană cu autism ei alocă de-a lungul vieţii sale un milion de dolari din bani publici.

Da, din păcate, pentru autism, într-o ţară ca România, unde statul nu plăteşte serviciile de intervenţie şi vrei, ca organizaţie, să îi iei părintelui povara plăţii terapiei, e nevoie să faci fundraising zilnic şi persistent. Şi de cele mai multe ori, ca centru specializat pentru acest tip de beneficiari, nu poţi convinge niciun finanţator tradiţional că merită să dea un grant pentru puţini beneficiari. Şi atunci te întorci la oameni şi mai ales la donaţii individuale, care, în ţări ca România, reprezintă încă un pionierat.

Da, putem folosi aceeaşi sumă pentru alte servicii, ca de exemplu formări pentru specialişti, pentru cadre didactice, campanii de conştientizare, de advocacy. Proiecte care au astfel mai mulţi beneficiari. Şi asta facem, toate organizaţiile implicate. Dar adevăratele servicii, care sunt şi cele mai solicitante, ca timp, bani, training specializat, resurse umane, relaţie cu părinţii şi multe altele, sunt cele directe, zilnice. Pentru că aici este nevoia, iar timpul pierdut este în defavoarea şanselor copilului de a putea să meargă la şcoală şi apoi ca adult, să nu depindă de altă persoană. Şi când nu mai are părinţi, să nu rămână izolat, într-un sanatoriu uitat de lume.

Ca un copil cu autism să ajungă la şcoală, de exemplu, nu e nevoie de haine, rechizite şi mâncare. Sau nu numai de acestea. Condiţia bolii sale nu poate fi rezolvată cu un vaccin sau o operaţie. Ca un copil cu autism să meargă la şcoală e nevoie de mii sau zeci de mii de ore de terapie şi apoi de încă atâtea ore, poate, ca să fie monitorizat şi să meargă la un program tip afterschool personalizat, adică cu un psihopedagog dedicat lui. Şi cu un consultant care să monitorizeze şi psihopedagogul. Şi de multă comunicare şi colaborare cu învăţătoarea, directoarea şcolii, părinţii celorlalţi copii. Care dacă la început erau reticenţi, după câteva luni ar putea spune că este cea mai motivantă experienţă profesională sau personală...Speranţa, însă, este aceeaşi ca pentru orice copil cu nevoi speciale: fie că este vorba de nevoi ce au cauze sociale, materiale, de etnie, fizice sau intelectuale. Speranţa că el va fi acceptat, apreciat şi îşi va atinge potenţialul. Şi că va prinde aripi ca să poată apoi să fie liber să ia decizii pentru propria lui viaţă.

Vă mulţumim vouă, cei peste 8.000* de prieteni care aţi donat 2 Euro prin sms la 8842 şi celor care veţi mai dona şi care îi ajutaţi astfel pe cei 11 copii ai Centrului Învingem Autismul. Pentru că nu este o metaforă: doar dacă suntem mulţi putem învinge autismul, cu toate barierele sale de dezvoltare, dar mai ales cu cu discriminarea şi izolarea care îi sunt asociate. Vă mulţumim pentru speranţa că da, şi 2 Euro contează pentru viitoarea viaţă adultă independentă a unui copil afectat de autism! Vă mulţumim pentru că sunteţi mulţi alături de noi! Nu mulţi ca fonduri, mulţi ca OAMENI!

*pe 7 octombrie. Între timp s-au strâns peste 14.000 de sms-uri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite