„Te urăsc!”: ce se ascunde în spatele acestor vorbe grele spuse de copii părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La vârste mici, copiii au un vocabular limitat, aşa că este destul de greu pentru ei să îşi exprime sentimentele. FOTO treatment4addiction.com
La vârste mici, copiii au un vocabular limitat, aşa că este destul de greu pentru ei să îşi exprime sentimentele. FOTO treatment4addiction.com

Nimic nu poate fi mai dureros pentru un părinte decât gândul că cei mici ar putea să nu-i iubească. Răbufnirile copiilor şi cuvintele dure pe care le adresează lasă urme adânci în sufletul părinţilor.

Îngrijorarea părinţilor, după ani în care şi-au îngrijit copilul, este naturală atunci când cel mic spune răspicat primul „Te urăsc!”, dar Mari Wallace, specialist în parenting, explică pentru publicaţia „Psychology Today” că părinţii nu au motive reale de îngrijorare, pentru că declaraţia de ură ascunde alte semnificaţii.
 

Potrivit specialistului, copiii mici au abilităţi verbale limitate, aşa că este destul de greu pentru ei să îşi exprime sentimentele. Ei nu ştiu să-ţi spună: „Sunt foarte furios pe tine din cauză că nu m-ai lăsat să merg în parc!”, de exemplu, aşa că recurg la scurtul şi cuprinzătorul „Te urăsc!”.

Pe măsură ce cresc, copiii dobândesc abilităţi verbale, dar ajung să constate că limbajul le conferă putere. Dacă se întâmplă ca alţi copii să le spună „Te urăsc!”, vor observa că această expresie are efect asupra lor, făcându-i să se simtă nedoriţi şi lipsiţi de putere. Din acest motiv, ei vor repeta aceleaşi cuvinte pentru a se simţi puternici. 

Iată cum ar trebui să reacţioneze un părinte în momentele sensibile în care copiii încearcă să-şi exprime sentimentele negative, potrivit specialistului în parenting Mari Wallace:

1. Concentrează-te pe furia copilului tău, nu pe felul în care te atacă. Acest lucru te va ajuta să te stăpâneşti.

2. Fii atent la ce simte copilul tău. Spune-i: „Observ că eşti foarte furios”. Îl vei ajuta astfel să-şi înţeleagă propriile emoţii.

3. Fă legătura, pentru copilul tău, între furia lui şi cauză, explicându-i exact ce şi de ce s-a întâmplat. 

4. Spune-i copilului tău ce expresii să folosească atunci când e furios. De exemplu: „Când eşti supărat, spune «Sunt supărat», iar eu te voi ajuta”.

5. Vorbeşte-i despre efectele pe care le au cuvintele lui asupra oamenilor. Explică-i că „ură” este un cuvânt care răneşte sentimentele celorlalţi. Aminteşte-i cum s-a simţit el însuşi când cineva a folosit acest cuvânt împotriva lui. Implicându-l prin exemple, el va deveni empatic.

6. Evită să-ţi faci copilul să se simtă vinovat atunci când îţi spune că te urăşte. Problema cu acest gen de remarci este că-i poate induce copilului tău ideea că nu este în regulă să împărtăşească ce simte. Copiii trebuie să respecte nişte limite, însă nu unele care să le afecteze stima de sine.

7. Nu răspunde la fel. Uneori, părinţii sunt atât de răniţi încât strigă: „Şi eu te urăsc!”. Acest lucru ar putea avea un efect negativ asupra copiilor, care ar putea să se îndoiască de sentimentele tale. Dacă acest lucru se întâmplă, totuşi, este crucial să -ţi ceri iertare şi să explici că ai spus acele cuvinte doar pentru că erai supărat.

8. Cea mai bună abordare este încurajarea copilului să nu-şi ascundă emoţiile şi învăţarea acestuia să se exprime în alte modalităţi.

Citeşte şi:

Adevărul Live: Ştiu, cu adevărat, părinţii români ce înseamnă să-şi iubească necondiţionat copiii?

Lista persoanelor care nu ar trebui să-şi dea cu părerea despre cum se creşte un copil

Adevărul Live: Cele mai bune metode de educare a copiilor: modern vs. tradiţional

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite