STUDIU De ce apariţia copiilor poate duce la probleme în cuplu sau chiar la divorţ

STUDIU De ce apariţia copiilor poate duce la probleme în cuplu sau chiar la divorţ

După zeci de ani de cercetare, psihologii au concluzionat că venirea pe lume a copiilor, în cele mai multe cazuri, afectează în mod negativ cuplul. Schimbările aduse de noul membru al familiei pot duce la probleme de cuplu sau chiar la divorţ.

Ştiri pe aceeaşi temă

Când se căsătoresc, majoritatea partenerilor trăiesc euforia începutului vieţii de familie. Dar, în timp, lucrurile tind să se schimbe. În medie, satisfacţia cuplurilor scade începând cu primii ani de căsătorie şi, în cazul în care declinul este deosebit de abrupt, poate urma divorţul, scrie businessinsider.com

Timp de 30 de ani, cercetătorii au studiat modul în care copiii afectează o căsătorie. Comparând cuplurile cu şi fără copii, specialiştii au descoperit că rata scăderii satisfacţiei relaţiilor este aproape de două ori mai mare în rândul cuplurile care au copii decât pentru cuplurile fără copii. Mai mult, în cazul în care o sarcină este neplanificată, schimbarea are un impact negativ puternic asupra relaţiei.

Deşi apar problemele în cuplu, partenerii tind să rămână împreună

Ironia este că, deşi satisfacţia în cuplu scade, partenerii tind să rămână împreună. Chiar dacă sunt nefericiţi şi ştiu că relaţia nu merge în direcţia corectă. Mai rău, aceste schimbări conduc la o schimbare a nivelului de fericire generală, predictorul satisfacţiei generale fiind relaţia cu soţul/soţia.

Din nefericire, astfel de cazuri apar tot mai des, mai ales din cauza faptului că multe cupluri cred că apariţia unui copil poate apropia partenerii. Însă, venirea unui copil în familie va schimba întreaga dinamică a relaţiei partenerilor.

Părinţii devin adesea mai apropiaţi, implicându-se în creşterea noului venit. Dar, pe de altă parte, cercetătorii spun că sosirea copiilor prezice o satisfacţie relativ scăzută în ceea ce priveşte viaţa sexuală. Dincolo de intimitatea sexuală, noii părinţi au tendinţa să nu se mai comporte ca înainte.

Conform cercetătorilor, această situaţie apare indiferent de starea civilă, criterii de gen sau nivelul venitului.

Mamele poartă greutatea creşterii copilului

Noile mame vorbesc deseori despre izolarea lor socială, pierderea legăturii cu prietenii şi colegii. Toate aceste schimbări duc la efecte fundamentale şi de lungă durată asupra cercului de sprijin al mamei, inclusiv în ceea ce priveşte relaţia cu soţul.

Stresul marital este asociat cu multe probleme grave de sănătate fizică şi psihică, precum depresia şi alte probleme de sănătate mintală. Legătura dintre problemele psihologice şi cele matrimoniale este suficient de puternică încât cercetătorii au descoperit că terapia cuplurilor este una dintre cele mai eficiente metode de tratare a depresiei şi a altor boli psihice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările