Sfaturi practice pentru minivacanţa de 1 Mai: cum să călătoreşti cu un copil mic în maşină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine îi poate condamna pe cei mici că se plictisesc, când la această vârstă debordează de energie. FOTO scarymommy.com
Cine îi poate condamna pe cei mici că se plictisesc, când la această vârstă debordează de energie. FOTO scarymommy.com

Zilele libere de 1 Mai reprezintă ocazia perfectă pentru a merge împreună cu cei mici la mare, la munte sau în vizite la bunici, excursii care presupun călătorii cu maşina ce pot dura mai multe ore. Astfel de drumuri se pot dovedi extrem de plictisitoare pentru copiii obligaţi să stea în scaunul de maşină.

Măsuri de siguranţă

Potrivit legislaţiei din România, copiii care au o înălţime mai mică de 135 de centimetri pot fi transportaţi în autovehicule numai dacă sunt fixaţi/prinşi în dispozitive de fixare în scaun omologate, ceea ce înseamnă scaune speciale, adaptate greutăţii şi înălţimii celor mici. Şi atunci când copilul este mai mare, părintele nu trebuie să ignore importanţa purtării centurii de siguranţă. De asemenea, trebuie să vă asiguraţi că în jurul copilului nu există obiecte nefixate care ar putea să-l izbească în cazul unei frâne mai puternice.

Confortul copilului

În cazul bebeluşilor şi copiilor mici este foarte important ca scaunul de maşină să fie cât se poate de comod, mai ales că adesea adorm în timpul drumului. Foarte mulţi copii transpiră abundent în timpul somnului, iar contacul prelungit cu husa scăunelului auto poate duce chiar la apariţia unor eczeme sau iritaţii, de la caz la caz. De aceea, se recomandă ca scaunul auto să fie acoperit suplimentar cu o husă din bumbac fin (chiar şi o păturică, scutec, în lipsa unei huse special create în acest scop), care să absoarbă umezeala şi să nu irite pielea copilului. Nu uitaţi, în cazul în care soarele este foarte puternic, acoperiţi geamul din dreptul copilului cu parasolar. 

De asemenea, îmbrăcămintea aleasă trebuie să fie cât mai comodă, nici prea strâmtă, nici prea largă. În plus, nu-l îngrămădiţi printre bagaje, ci lăsaţi spaţiu în jurul său. Pentru bebeluşi  şi copii mici este esenţial să luaţi o geantă pregătită cu tot ceea ce este necesar pentru drum, de la mâncare specială şi până la pampers, biberon, serveţele umede, medicamente de bază, pe lângă bagajul de vacanţă.

Distracţia pe timpul călătoriei

După ce părinţii s-au asigurat că cel mic este în siguranţă şi că drumul va fi cât se poate de confortabil pentru el, trebuie să acorde o atenţie la fel de mare şi modalităţilor de relaxare ale acestuia. Deşi părinţii speră ca cei mici să doarmă pe parcursul întregului drum, acest lucru nu se întâmplă în mod obligatoriu, aşa că cel mai bine este ca adultul să se pregătească să-şi ţină copilul ocupat cu activităţi plăcute. În plus, cine îi poate condamna pe cei mici că se plictisesc, când la această vârstă debordează de energie. 

Jucăriile, cărţile, desenele animate, muzica preferată trebuie, în primul rând, adaptate la vârsta copilului. Călătoria cu maşina se poate transforma într-o ocazie de a învăţa prin joc o mulţime de lucruri interesate care pot fi observate în timpul călătoriei. În cazul copiilor mai mari se pot face opriri scurte la diverse obiective interesate întâlnite pe drum. Încercaţi să opriţi maşina la fiecare oră sau cel mult două ore, în funcţie de distanţa până la destinaţie pentru ca cei mici să-şi dezmorţează picioarele şi să se joace. În plus, părinţii se pot implica activ în jocurile celor mici, indiferent dacă este vorba despre cântat împreună, spus poezii sau ghicitori, inventat poveşti sau orice altă idee năstruşnică. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite