Sfaturi pentru familiile care au copii cu autism şi sunt izolate la domiciliu. Cum pot obţine consiliere gratuită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfaturi pentru familiile care au copii cu autism
Sfaturi pentru familiile care au copii cu autism

Unul din cele mai mari ONG-uri din România oferă consiliere psihologică gratuită pentru familiile care au copii cu autism şi sunt izolate la domiciliu.

Autism Voice, unul dintre cele mai mari ONG-uri din România care susţine de peste 12 ani cauza copiilor cu autism, au lansat un program de utilitate publică, pentru familiile cu copii cu autism din ţară – Autism Voice Line. Prin acest program ce se va desfăşura on-line, prin Skype, părinţii care au copii cu tulburări din spectrul autist sau comportamentale pot beneficia de consiliere psihologică în această perioadă de izolare impusă de prezenţa virusul COVID – 19. 

„Părinţii care au copii cu tulburări suferă cel mai mult în perioada aceasta din cauza restricţiilor impuse de COVID – 19. Vorbim aici de peste 30.000 de familii la nivel naţional despre care ştim că nu îşi mai pot ajuta copiii, din motive ştiute deja, impuse la nivel naţional. Autoizolarea este cel mai grav lucru pentru un copil cu tulburări care are nevoie de socializare, de terapie cu specialişti, de contact uman constant. Astfel, lansăm această campanie pentru cel puţin o lună prin care oferim consiliere gratuită părinţilor, pentru a trece mai uşor prin zilele de izolare la domiciliu. Anxietatea a crescut excesiv de mult zilele acestea şi încă nu ştim cum va evolua situaţia. Copiii cu autism au nevoie ca părinţii lor să fie echilibraţi, să fie calmi şi să se consulte constant cu un specialist în ABA, pentru a afla ce pot face pentru copiii lor în situaţia dată. Am ales să derulăm acest proiect pentru că suntem cu toţii responsabili ca în perioada următoare să fim alături de cei care au nevoie de ajutorul nostru.”, Anca Dumitrescu, Preşedintele Autism Voice.

Sfaturile specialistului:

Perioada aceasta sfătuim părinţii să îşi implementeze un program zilnic de lucru cu copiii, cât mai sistematic posibil:

- 30-60 minute de lucru pe conversaţii şi verbalizare împreuna cu copilul - pe un subiect plăcut al copilului, se pot crea jocuri verbale de la mimetism verbal („zi ca mine!"), până la ghicitori şi glume („cioc, cioc/cine e“); la acestea se pot adăuga şi exercitii logopedice uşoare şi amuzate („scoate limba“, „emiterea vocalelor“, exerciţii de dicţie). Acestea sunt bune atât pentru dezvoltarea musculaturii faciale, cât şi pentru vocalizare. Şi sunt distractive;

- 30-60 minute exerciţii fizice motorii fine sau grosiere - bazate tot pe mimetism, părintele alături de copil poate face genuflexiuni, mersul piticului, joaca cu mingii sau maşini. Toate acestea stimulează mult copilului şi îl ajută să îşi consume energia.

- 30-60 minute exerciţii logice şi cognitive - aici se bazeaza mult pe fişe de lucru, dar se pot face şi jocuri de societate sau jocuri de tipul „Gaseşte comoara“, unde părintele ascunde ceva şi apoi îl incurajează pe copil să găsească obiectul, folosind indicatiile verbale ale părintelui.

- implicarea copilului în tot ceea ce înseamnă gospodaria casei - rufe, curăţenie, mâncare - toate acestea nu numai că ajută relaţia părinte-copil, dar ocupă mare parte din timpul copilului şi îl poate ajuta să dobândească achizitii noi prin rutina din casă, de zi cu zi.

Autism Voice, printr-o linie specială deschisă prin Skype, ajută familiile aflate în risc din pricina măsurilor sociale impuse, oferind RECOMANDĂRI pentru problemele cu care se confrunta părinţii cu copii cu autism în această perioadă. O parte din problemele, de ordin atât social, cât şi de sănătate psihico-emoţională, sunt cauzate de:

  • AUTOIZOLAREA IMPUSĂ de autorităţi
  • Dezinformărilor din social media
  • Izolarea copiilor cu nevoi speciale la domiciliu
  • Lipsa suportului fizic al specialiştilor în domeniu din cauza izolării la domiciliu
  • Anxietatea psiho-emoţională creată de starea socială actuală
  • Lipsa de terapii specializate a copiilor, ce se poate face doar 1 la 1 sau în grupuri mici.

Toate acestea, dar şi alţi factori specifici, pot afecta grav familiile şi copiii cu autism sau tulburări. Oprirea lucrului cu un copil cu tulburări duce la stagnare sau chiar regres în recuperarea copilului, pierzându-se astfel luni de muncă.

Numărul de Skype la care vor răspunde specialiştii Autism Voice de luni până vineri între orele 9:00 şi 13:00 este: https://join.skype.com/invite/eev92cZOKI27

Pentru ca aceasta linie să existe pentru cel puţin o lună, asociaţia face apel către oameni şi companii, pentru donaţii. Toţi banii strânşi în perioada aceasta vor asigura ca linia de consiliere să fie funcţională cât mai mult timp posibil, pentru ca mii de familii cu copii cu tulburări să primească suport psihologic de specialitate, la îndemână, neîngrădit.

Modalităţi prin care se poate dona pentru terapia copiilor cu autism:

Prin SMS la 8844 cu cuvantul “VOCE” pentru plata a 2 euro lunar.

Prin virament bancar

Autism Voice

Cod fiscal : CIF 23830437

Cont bancar: RO49BACX0000000968803037, Unicredit Tiriac BANK

On-line la https://autismvoice.ro/donatii/

Prin contract de sponsorizare la adresa contact@autismvoice.ro

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite