Scandalul homofob de la World Class: în ce măsură îi aparţine responsabilitatea tatălui gay

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul unui cuplu de părinţi gay care a vrut să-şi schimbe fetiţa de trei ani în vestiarul bărbaţilor din cadrul unui club de fitness din Bucureşti, stârnind furia clienţilor aflaţi la faţa locului, a ajuns în atenţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Incidentul reflectă o problemă cu care societatea românească se confruntă: acceptarea şi toleranţa faţă de persoanele gay, implicit faţă de familiile homoparentale.

Incidentul care a ajuns să fie analizat în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a petrecut în primăvara acestui an, când clubul World Class a şi introdus o regulă nouă, conform căreia părinţii nu mai pot să-şi ia cu ei în vestiar copiii de sex opus, indiferent de vârsta lor, oferind ca soluţie alternativă toaleta publică, în condiţiile în care regula general valabilă in Europa este ca un copil cu vârsta de până la şapte ani să fie schimbat de părinţi în vestiarul disponibil lor, indiferent de sexul micuţului.

Asociaţia ACCEPT a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii într-un caz iniţiat de Lestat Monroe, unul din cei doi taţi, împotriva filialei din România a lanţului internaţional de servicii de sport şi sănătate World Class, referitor la fapte de discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală şi statut familial în accesul la servicii, după cum se menţionează pe site-ul accept-romania.ro. Motivul? World Class România nu a luat măsuri pentru a proteja o familie formată din doi taţi şi copiii lor de agresiunea unor persoane homofobe, ba din contră, a creat o nouă regulă pentru a limita accesul lui Lestat Monroe şi al familiei sale la serviciile clubului.

Astăzi, 9 septembrie, a avut loc prima audiere, soluţionarea cazului fiind amânată pentru 6 octombrie. Tot astăzi, reprezentanţii World Class au oferit şi o primă poziţie oficială în acest caz. Astfel, în comunicatul dat presei se precizează că se vor lua măsuri pentru ca astfel de incidente să fie evitate pe viitor: „Avem datoria să protejăm inocenţa copiilor şi să ne asigurăm că mediul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea este unul ce oferă siguranţă din toate punctele de vedere. World Class lucrează deja la o soluţie care să permită familiilor cu copii un mediu sigur şi confortabil în interiorul reţelei noastre de cluburi. Dorim să protejăm atât inocenţa copiilor, liniştea părinţilor cât şi confortul membrilor cluburilor noastre. Tocmai pentru că suntem în curs de dezvoltare a acestor facilităţi, întotdeauna am oferit acces gratuit tuturor copiilor în vârstă de până la 12 ani.(...) Pentru a-şi îndeplini misiunea şi pentru a satisface nevoile clienţilor, World Class are deja două cluburi care oferă vestiare speciale pentru copii, iar în zilele urmatoare şi clubul Downtown va oferi această facilitate, odată cu redeschiderea piscinei. În felul acesta, reţeaua World Class nu limitează clienţii care doresc să aducă copiii la piscină şi le oferă astfel posibilitatea de a alege clubul preferat din reţeaua noastră de cluburi (...) World Class isi cere scuze pentru disconfortul creat în acest context şi se disociază de orice manifestări contrare normelor de convieţuire socială şi principiilor noastre. Ne asumam responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în cluburile noastre însă dezaprobăm atitudinea discriminatoare a clienţilor, iar reacţia personalului World Class a fost concentrată pe aplanarea incidentului şi evitarea escaladării acestuia“, se mai arată în poziţia oficială a World Class.

Contactată de adevarul.ro, avocata Iustina Ionescu, specializată în drepturile omului şi Director de Programe ECPI - Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice a declarat că este pentru prima dată când reprezentanţii World Class au o atitudine prin care arată că doresc să ia măsurile care se cer în acest caz. „Vrem să vedem măsuri concrete şi să se vină cu oferte care să mulţumească toate părţile implicate“. Ionescu se referă nu numai la înlăturarea regulii impuse de conducerea clubului urmare a incidentului în care a fost implicat Lestat Monroe, prin care părinţii nu mai pot să-şi ia cu ei în vestiar copiii de sex opus, indiferent de vârsta lor, ci şi la alte aspecte care vor fi stabilite de comun acord cu reprezentanţii reţelei de sport şi sănătate.

„Responsabilitatea îi aparţine şi tatălui“

Cristian Delcea, psiholog, sexolog şi preşedintele Institutului de Psihologie şi Psihoterapie a Sexualităţii consideră că în acest caz este foarte posibil ca fetiţa care a asistat la scandalul din incinta vestiarului să fi suferit un stres postraumatic, urmare a momentelor tensionate la care a luat parte. De altfel, tatăl Lestat Monroe a afirmat că fetiţa le-ar fi spus plângând educatoarelor de la grădiniţă că se teme să mai meargă la toaletă de teamă că va fi certată de un bărbat.

Dacă au existat îmbrânceli şi înjurături copilul a fost clar supus unui stres postrauamtic. Însă în acest sens trebuie să existe nu doar declaraţia tatălui, ci şi a educatorilor de la grădinţă şi evaluarea unui psiholog. Responsabilitatea pentru acest stres produs copilului îi revine şi tatălui, care trebuia să-şi ia măsuri de precauţie, ţinând cont de faptul că trăieşte într-o ţară unde homofobia este prezentă la tot pasul “, este de părere Cristian Delcea.

Pe de altă parte, copilul nu ar trebui să fie afectat în vreun fel dacă ar fi observat persoane dezbrăcate în vestiar, cu condiţia ca educaţia primită de la părinţi să nu fi fost de natură să faciliteze o posibilă traumă, precizează psihologul. „ Dacă acasă nu mi s-a spus că penisul este dracul şi nu mi s-a inoculat o frică în acest sens, atunci nu ar trebui să existe o problemă în acest sens. Atâta timp cât copilul are cunoştinţe de tip anxios, că oraganul sexual este ceva urât, periculos, atunci pot dezvolta o problemă nu numai într-un vestiar, ci şi la mare, unde nuditatea este prezentă“, subliniază Delcea. 

Psihologul precizează că, de regulă, bărbaţii homofobi au o atitudine ostilă atunci când sunt puşi în faţa unor astfel de situaţii: „Tatăl respectiv putea să nu vină cu fetiţa, ci să-şi aducă slipul roşu, îi deranja acest lucru sau orice altceva. A fost un motiv cu atât mai deranjant că s-a afişat cu un copil. Dacă ar fi fost vorba despre o persoană heterosexuală, cu aceleaşi interese, care face parte din grupul majoritar, fetiţa ar fi trecut aproape neobservată. Dar când vorbim de statutul de gay şi în peisaj mai apare şi o fetiţă, atenţia este mult mai focusată pe un astfel de comportament.“

Drept dovadă, nu la fel ar fi stat lucrurile în cazul în care o mamă lesbiană ar fi intrat cu băieţelul ei într-un vestiar dedicat femeilor. „Femeile sunt mult mai tolerante decât bărbaţii, chiar dacă sunt homofobe, iar în acest caz ar fi intervenit şi ideea de mamă-copil, alăturare care duce cu gândul la nevoia de a proteja“, precizează psihologul. 

Cristian Delcea atrage atenţia asupra modului în care este înţeles în România modelul parental la nivel de societate şi de tensiunile la care sunt supuşi copiii care fac parte din familii homoparentale, dar şi la nivelul de percepţie a acestui model parental aparte din partea copilului. „Depinde foarte mult de educaţia oferită copilului până la vârsta de 3 ani, de cum înţelege ideea de cine este tata şi cine este mama, ce înţelege din ideea de cuplu tată-tată, mamă-mamă, în contextul în care societatea penalizează astfel de comportamente. Pentru că grupul de prieteni sau cei din jur, de regulă, îi tachinează pe aceşti copii.“

În condiţiile în care societatea românească este una cu valori tradiţionaliste, homofobă, psihologul Cristian Delcea şi-ar dori ca o fundaţie care apără drepturile homosexualior, cum este ACCEPT, să implementeze mai multe programe care să aibă drept ţintă tocmai acest numeros public homofob, pentru a produce schimbări semnificative la nivel de mentalitate.

Din păcate, fundaţia ACCEPT preferă să se limiteze la a prezenta victimele discriminărilor. Sunt foarte revoltat că nu implementează programe de educaţie cu privire la homosexualite în România, ci se rezumă la aceste episoade controversate pentru a căpăta notorietate, ceea ce nu înseamnă că fac ceva pentru homosexualii din România, a ţinut să puncteze psihologul Cristian Delcea.
Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite