VIDEO Războiul generaţiilor: Cum a „explodat” sexualitatea adolescenţilor la vârste fragede

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moderatoarea Adriana Mariş, alături de sociologul Darie Cristea, în studioul Adevărul Live FOTO: David Munteanu
Moderatoarea Adriana Mariş, alături de sociologul Darie Cristea, în studioul Adevărul Live FOTO: David Munteanu

În cadrul emisiunii Adevărul Live de vineri, de la ora 15.00, sociologul Darie Cristea şi Daniela Gheorghe, psiholog şi director executiv al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale, au dezbătut „emanciparea” pe care şi-o doresc copiii înainte de a deveni măcar adolescenţi.

Alături de Adriana Mariş în platoul Adevărul Live s-au aflat Darie Cristea, sociolog INSCOP şi blogger adevarul.ro. Prin telefon au intervenit psihologul Diana Ioneş, Daniela Goldstein, medic endocrinolog şi Daniela Gheorghe, psiholog şi director executiv al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru copii, iar prin skype, Mihai Dincă, un adolescent care ne-a povestit prin prisma sa schimbările pe care le-a observat la adolescenţi.

Cele mai importante declaraţii:

Cum arată în viziunea ta adolescentele de astăzi?

„Din ce în ce mai multe fetemici, de 11 sau 12 ani, încep să preia comportamente pe care le văd la femei. Le imită vestimentaţia şi încep să-şi arate părţile corpului. Când eram în liceu, acţiunile astea nu mă deranjau. Fiecare părinte îşi educă copilul cum consideră. Am văzut adulţi care-şi încurajează fetele să arate că au bani. Să se îmbrace într-un anumit mod. Iar acest lucru le face pe cele mici să creadă că fac parte dintr-o elită. Exhibiţionismul nu este o problemă, din punctul meu de vederă. Dar copiii sunt copii. Cred că până la o anumită vârstă ar trebui păstrată o normă de decenţă“, explică tânărul Mihai Dincă.

Cum arată fenomenul?

„Maturitatea este un proces biologic. Aici nu se pot face obiecţii. Din punct de vedere strict social, criteriul normalităţii în societate este dat de generalitate. Inclusiv motralitatea este dată de generalitate. Tocmai de aceea astăzi, fetele ajung să arate aşa cum arată şi să se îmbrace într-un anumit mod. A fi mai femei decât îţi permite vârsta se leagă foarte mult de câţi bani dispui şi de ce îţi permite familia“, explică Darie Cristea, sociolog INSCOP şi blogger adevarul.ro.  

 „Modelul oferit de părinţi este foarte important. În zilele de noastre, unii dintre părinţi sunt conşitienţi că trebuie să-şi informeze copiii cu privire la sexualitate, pentru că odraslele lor oricum schimbă opinii între ele. Eu consider că mass media a contribuit masiv la scăderea vârstei în ceea ce priveşte debutul vieţii sexuale. Aici mă refer la modelele promovate la TV“, psihologul Diana Ioneş. În plus, specialista este de părere că în adolescenţă, influenţa grupului este mai mare decât influenţa părinţilor.

Mărturiile unor fete lăsate pe formurile legate de sexualite

„Am 12 ani. Cum se face sexul şi ce păţeşti dacă îl faci de la vârste fragede?“

„Am chef de sex tot timpul“, a mărturisit o fată de 14 ani.

„Am 13 ani şi am un prieten de o lună şi jumătate, căruia i-am promis că fac sex cu el, chiar dacă nu vreau. Ce să fac? Şi încă ceva. Cum să fac să nu-şi dea seama că sunt virgină?“

„Nu doar informarea în privinţa acestui subiect este importantă. Sunt două teorii legate de influenţa educaţiei sexuale în şcoli. Într-o primă fază, sunt teze care spun că ar trebui ca ea să existe de la începutul adolescenţei, tocmai pentru a evita ca cei mici să primească mai târziu o informaţie distorsionată. Pe de altă parte, există ipoteza potrivit căreia educaţia sexuală riscă să bage în capul unor copii nişte probleme pe care jumătate dintre ei nu le aveau“, explică sociologul Darie Cristea.

Ce se întâmplă la nivel de programe naţionale?

„Nu se prea întâmplă. Chiar dacă Ministerul Educaţiei spune că există un proiect pilot, în realitate orele de educaţie sexuală nu se prea ţin sau, dacă se ţin, nu sunt realizate de persoane avizate . Important ar fi ca un astfel de program să fie realizat la nivel naţional. Am înţeles că s-a făcut o anchetă şi că părinţii nu sunt de acord să introducă cursuri de educaţie sexuală în şcoli, pentru că ele ar putea să incinte mintea copiilor. Dacă asta este modul de gândire al părintelui, noi nu putem decât să ne conformăm“, a explicat Daniela Gheorghe, psiholog şi director executiv al Federaţiei Organizaţiilor.

Ce se întâmplă în celelalte ţări?

„În Franţa, copii încep încă din ciclul primar să primească anumite cursuri legate de sexualitate. Când vorbim de sexualitate, vorbim de reproducere, sănătate, dezvoltarea organismului şi igienă. Spre exemplu, «cum vine copilul pe lume» este o temă abordată în cadrul cursurilor pe sănătate. La noi încă se vehiculează ipoteza cu barza sau li se spune că este adus pe coş. În schimb, în Franţa, li se explică încă de la grădiniţă cum urinează ambele sexe“, a adăugat psihologul. „Eu am lucrat la o revistă pentru adolescenţi timp de 10 ani. Răspundeam la scrisori şi, în acest fel, am aflat că cei mici nu-şi cunoşteau corpul. Nu ştiau care sunt simptomele pentru bolile cu transmitere sexuală, nu-şi cunoşteau organismul“, punctează Daniela.

Războiul generaţiilor: Cum a „explodat” sexualitatea adolescenţilor la vârste fragede 

„Informaţiile primite în şcoală sunt dozate în funcţie de vârsta copilului. Apropo de generaţiile derutate, copiii trec de la mica şcolaritate la adolescenţă. Ei trec printr-o criză a identităţii. Spre exemplu, explicaţi unui băiat de ce seara are un anumit ton vocal şi dimineaţa se trezeşte cu un altul“, aminteşte Daniela. „În plus, vestimentaţia influenţează sexualitatea. În mediul rural, părinţii sunt în stare să facă sacrificii enorme doar ca să-l ajute pe copil să fie la modă, să fie în rând cu ceilalţi. Poate fi şi o metodă a mamei de a-şi manifesta anumite nevoi“, argumentează specialista.

Prin telefon a intervenit şi Daniela Goldstein, medic endocrinolog.   

Care sunt efectele medicale ale faptului că adolescenţii îşi încep viaţa sexuală?

„Viaţa sexuală este o treabă de autoeducaţie şi de ceea ce se vede în familie. Ţine foarte mult şi de imitaţie, dar şi de anturajul în care se învârte copilul. La vârste fragede, copilul nu poate să discearnă între bine şi rău. Tocmai de aceea, mai târziu, ei ajung să aibă o viaţă sexuală dezordonată. La băieţi, lipsa protecţiei poate să declanşeze existenţa bolilor cu transmitere sexuală. La fete, pot să apară bolile genitale“, a declarat Daniela Goldstein.

Americanii au făcut nişte studii şi au descoperit că fetele care-şi pierd virginitatea mult mai devreme au o rata a sinuciderilor de trei ori mai mare decât a colegelor care n-au făcut sex decât după majorat. Ce părere aveţi?

„Trebuie să încercăm să nu le mai oferim copiilor noştri modele false, precum Claudia Schiffer. Pentru că mai târziu, copilul va considera că trebuie să fie şi el aşa.Va dori să-şi prezinte sexul ca o armă de seducţie“, a încheiat medicul.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite