Psihologii dezvăluie cum pot fi învăţaţi copiii să-şi autoregleze emoţiile. Care sunt regulile esenţiale în dezvoltarea încrederii în ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psihologii dezvăluie cum
pot fi învăţaţi copiii
să-şi autoregleze emoţiile Foto nspcc.org.uk
Psihologii dezvăluie cum pot fi învăţaţi copiii să-şi autoregleze emoţiile Foto nspcc.org.uk

Psihologii dezvăluie modul în care părinţii trebuie să-şi trateze copiii, amintind de diferenţa dintre protejarea excesivă a celor mici şi importanţa pregătirii acestora pentru viaţă.

De multe ori auzim sintagma „sunt doar nişte copii”. Indiferent că este vorba de maniere, capricii sau îndeplinirea sarcinilor, cei mici au nevoie să fie învăţaţi că există nişte reguli esenţiale pe care trebuie să le respecte. 

În cazul în care ne stabilim aşteptări scăzute pentru copii, vom obţine rezultate scăzute. Dar, când îi învîţăm pe cei mici să se comporte responsabil, fără să se ascundă în spatele unor alintări exagerate, atunci perspectivele lor vor fi diferite.

Iată 10 motive pentru care părinţii ar trebui să trateze uneori copiii lor ca pe nişte adulţi:

Copiii tai vor avea o mai bună înţelegere a limitelor

Expresia "aşa sunt copiii" este adesea folosită ca o justificare pentru comportamentul neadecvat. De exemplu, un copil care trişează atunci când se joacă şi aude comentarii de genul „e doar un copil”, nu va reuşi să-şi stabilească graniţele corectitudinii, lucru care îl va urmări tot restul vieţii. Creierul copiilor este în curs de dezvoltare, aceasta fiind perioada în care au capacitatea de a face diferenţierea între ce este un comportament adecvat şi unul inadecvat .

Vor cunoaşte responsabilitatea

Copiii trebuie să înveţe elementele de bază ale responsabiltăţii. De exemplu, cei mici pot fi implicaţi în activităţile adulţilor. Dacă vă lăsaţi copiii să vă ajute în activităţile casnice, ei vor învăţa că responsabilităţile sunt o parte a vieţii. Dacă îi încurajaţi să facă patul în fiecare zi, să vă ajute la spălatul vaselor după cină, sau să hranească animalul de companie al familiei, atunci le însuflaţi spiritual de echipă şi responsabilitate.

Copiii vor face mult mai mult decât te aştepţi

Mulţi dintre adulţi sunt de părere că cei mici nu înţeleg multe dintre lucrurile care se întâmplă în jurul lor şi nu sunt capabili să se comporte responsabil, copilului fiindu-i insuflat acest comportament. Dar, dacă îţi provoci copilul şi îi dai posibilitatea să dovedească ce poate, atunci tu practic îi spui: „Eu cred în tine. Cred că eşti capabil", oferindu-i încredere şi curaj, scrie lifehack.org.

Vor învăţa să empatizeze

Învăţarea empatiei este una dintre cele mai importante lecţii pe care le-o poţi preda copiilor tăi.  Într-o lume în care concurenţa şi foamea de putere au ajuns valori în viaţă, aptitudinea de a empatiza este un lucru la care trebuie lucrat. Nu face greşeala de a te gândi că sunt prea mici pentru a înţelege modul în care alte persoane se simt şi învaţă-i să se pună în locul celor de lângă ei.

Dezvoltarea încrederii în sine

Dacă îi arăţi copilului că tu crezi în el, atunci se măresc şansele ca el să-şi dezvolte o  puternică încredere în forţele proprii. Dacă încurajaţi copilul, el se va simţi în stare să-şi atingă toate obiectivele, dobândind succesul în viaţă.

Putere şi rezistenţă

Pentru unii părinţi, creşterea copiilor se bazează pe protejarea acestora. Pentru alţii, procesul de educaţie se bazează pe pregătirea copilului pentru viitor. Atingerea unui echilibru reprezintă idealul. În cazul în care micuţul tău nu câştigă un premiu, nu te grăbi să-i găseşti o recompensă mai mare. Lasă-l să înveţe că în viaţa poţi să şi pierzi. Lăsaţi-i să-şi dovedească lor însăşi că sunt puternici şi pot face faţă dezamăgirilor. Îi va ajuta foarte mult în viaţa de adult.

 Ajută-i să înţelagă  că nu pot obţine întotdeauna tot ceea ce vor

Dacă vă plimbaţi prin supermarket cu cel mic şi plânge pentru că vrea un baton de ciocolată, nu vă simţiţi obligaţi să vă supuneţi. Oricât de dificil este să rezistaţi tentaţiei de a-l linişti, trebuie să înţeleagă că în viaţa lucrurile nu se obţin în acest mod. Copilul va învăţa să-şi autoregleze emoţiile şi să înţeleagă că în viaţa nu poţi obţine întotdeauna tot ceea ce vrei.

 Fă-i să simtă că părerile lor contează

Atunci când tratăm copiii ca pe nişte adulţi, ei se vor simţi la fel de importanţi ca toţi ceilalţi. Varsta lor nu înseamnă că ei nu contează. Gândurile şi opiniile lor nu sunt mai puţin importante. Lăsaţi copilul să-şi exprime gândurile cu privire la subiectele pe care le dezbateţi în familie. Reamineşte-le de fiecare dată că şi opiniile lor contează.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite