Provocările părinţilor singuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Păstrarea echilibrului între viaţa personală şi responsabilitatea creşterii copilului pare greu de realizat pentru un părinte singur.

Copiii sunt pe primul loc. Asta ştie şi simte orice părinte. Cu siguranţă, nu este mai uşor să fii o mamă singură decât un tată singur, notează autoarea Detra Davis pe site-ul parentsworld.com. Alegerea unui nou partener de viaţă e un pas important în viaţa familiei monoparentale.

Diverse studii arată că instabilitatea relaţională a părinţilor le provoacă probleme de comportament copiilor. Aşadar, trebuie să alegeţi cu înţelepciune persoana şi momentul în care o veţi introduce familiei. „Ascultaţi-vă copiii şi încercaţi să le înţelegeţi sentimentele. Ar putea fi prea devreme pentru ei să se simtă confortabil văzându-vă cu altă persoană", scrie Davis. „De asemenea, pot apărea probleme dacă îi permiteţi fostului partener să vă vadă alături de noul prieten, deoarece expuneţi copiii la un eventual interogatoriu."

Prima regulă este, deci, să nu prezentaţi un partener prea devreme. Nu e sănătos pentru copii să se ataşeze de o persoană despre care nu sunteţi convins că e potrivită pentru dumneavoastră.

Divorţ traumatizant

Tatăl Anei, o tânără în vârstă de 26 de ani, a făcut această greşeală. Fiica rememorează acum divorţul părinţilor şi viaţa alături de tatăl său devenit, peste noapte, un părinte singur. „Eram în clasa a opta, înainte de examenul de capacitate, când am aflat că părinţii mei vor să divorţeze. A fost traumatizant. La examen am luat note foarte mici. Fratele meu era în clasa a doua. S-a închis în el; eu, în schimb, am explodat", îşi aminteşte Ana. La judecătorie s-a decis cine cu cine rămâne. Copiii puteau alege. Ana a vorbit cu fratele ei mai mic şi l-a sfătuit să rămână alături de mamă, care era însărcinată cu noul ei iubit. „I-am zis că e mai bine să rămână cu ea, pentru că urma să aibă o familie întreagă. Eu m-am dus cu tata."

Aşa a început viaţa Anei alături de un singur părinte. „În primele zile ne-am distrat. Am făcut o înţelegere: ne spunem tot, suntem prieteni, nu avem secrete. Şi am respectat asta. Au urmat câteva săptămâni în care am mâncat numai la restaurant. Apoi am început să cumpărăm mâncare semipreparată şi să folosim numai tacâmuri de unică folosinţă. Ne-am dat seama că avem o problemă când nu am mai putut intra în baie din cauza mormanului de rufe murdare. Şi atunci am zis să ne mutăm la bunici."

„Abia am scăpat de o nebună"

La scurt timp după divorţ, tatăl Anei a avut o aventură cu o femeie măritată, cu mult mai tânără decât el. „Mi-a prezentat-o încă de la început. Iniţial am zis «uite-o şi pe-asta, ce nebunii mai face tata!».Tipa era cu cinci ani mai în vârstă decât mine, aşa că am ajuns să ne înţelegem bine. Mergeam împreună la cumpărături şi ne luam haine din banii tatei. Dar când am văzut că după trei luni se gândea să divorţeze pentru tata, nu mai era OK. Nu-l vedeam prea fericit." Între timp, noua prietenă a tatălui ei devenise foarte autoritară.

„Se plângea tatei de mine că de ce nu spăl vase şi rufe, până când tata i-a zis: «Ştii ce? De-abia am scăpat de o nebună, nu-mi trebuie alta» şi i-a pus punct. Mi s-a părut că a fost prima lui decizie matură." De atunci, tatăl Anei nu a mai avut nicio relaţie semnificativă. „El a zis clar că nu mai vrea să aducă femei în casă atât timp cât stau eu acolo."

După un divorţ, mulţi tind să se arunce aproape imediat într-o relaţie-pansament, aşa cum a procedat şi tatăl Anei. Însă reluarea vieţii personale poate fi o experienţă traumatică, scrie Detra Davis. Din acest motiv, cel mai bine este să fiţi rezervat o perioadă. „E posibil ca prietenii şi rudele să încerce să vă combine, dar nu e deloc greşit dacă alegeţi să fiţi pe cont propriu sau dacă socializaţi cu persoane faţă de care nu aveţi interese romantice. Oricât de puternic v-aţi considera, aţi trecut printr-o încercare, iar o pauză vă va prinde bine."

Ce să faceţi la întâlniri

Atunci când decideţi că a venit, totuşi, momentul să căutaţi un nou partener, trebuie să ţineţi cont de câteva principii. Regula de bază e să nu aduceţi acasă o persoană până nu sunteţi sigur că vreţi să vă implicaţi într-o relaţie de lungă durată. Dacă aveţi întâlniri cu mai multe persoane şi le prezentaţi familiei pe fiecare dintre ele, nu numai copiii, ci şi toţi apropiaţii dumneavoastră vor fi confuzi. Dacă nu puteţi evita o întâlnire între copii şi noul partener, prezentaţi-l simplu ca amic.

O altă regulă este să vă acordaţi plăcerea varietăţii. Nu e de dorit să intraţi imediat într-o relaţie de lungă durată. Chiar dacă persoana cu care ieşiţi vă face să vă simţiţi iubit, sunt şanse mari să nu fiţi încă pregătit pentru un angajament serios. La fel de important este să fiţi sincer şi deschis cu persoanele cu care vă întâlniţi. Dacă reiese că femeii cu care ieşiţi nu-i plac copiii, nu va fi foarte încântată să vă afle „micul secret". Iar dacă îi plac, se va întreba ce fel de tată sunteţi dacă nici măcar nu vreţi să vorbiţi despre ei.

Nu subestimaţi discuţia despre copii. Multe femei sunt de părere că felul în care vă purtaţi cu propriii copii este un indicator al modului în care vă veţi purta cu ele. Aşa că faceţi tuturor un serviciu şi spuneţi-le persoanelor cu care ieşiţi că aveţi copii. Aveţi grijă, totuşi, să nu vorbiţi excesiv despre ei, pentru că trebuie să arătaţi interes şi pentru partenera de discuţie, nu doar pentru propria persoană.

Ultimul sfat: nu vorbiţi despre cealaltă femeie din viaţa dumneavoastră. În cazul în care sunteţi văduv, femeile pe care le scoateţi în oraş au dreptul să ştie. Dar dacă vorbiţi prea mult despre soţia decedată, acestea se vor simţi intimidate. În cazul în care sunteţi divorţat, trebuie iar să aveţi grijă. Dacă povestiţi continuu cât de bine vă înţelegeţi cu fosta nevastă, veţi lăsa impresia că v-aţi putea reconcilia. Pe de altă parte, dacă o vorbiţi de rău, e posibil ca noua prietenă să vă ţină partea, însă o relaţie nu trebuie construită doar pe dispreţul comun faţă de o altă persoană.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite