Povestea fetiţei autiste care, la trei ani, a uimit lumea artistică cu picturile sale

Povestea fetiţei autiste care, la trei ani, a uimit lumea artistică cu picturile sale

Fetiţa pictează întotdeauna cu o linguriţă de plastic în mâna stângă

La numai trei ani, micuţa Iris Halmshaw este pasionată de pictură şi a reuşit deja să impresioneze artiştii din Londra. Lucrează la operele sale cu o concentrare deosebită, iar rezultatele abstracte au fost comparate de cunoscători cu picturile cu nuferi ale lui Monet, scrie „Daily Mail“.

Creaţiile sale i-au atras atenţia şi unui colecţionar privat, care a cumpărat două dintre picturile ei, fiecare operă fiind vândută cu 1.500 de lire sterline.

Ceea ce face ca picturile ei să fie şi mai speciale este faptul că Iris este autistă. Ea nu poate vorbi, alţi copii o sperie sau o fac să sufere, iar nesiguranţa lumii exterioare o face să intre în panică. Însă arta o calmează, fiind, totodată, o sursă de terapie, dar şi de plăcere.

„Când Iris a fost diagnosticată cu autism, soluţia a fost să descoperim o activitate care i-ar face plăcere. Am fost cu ea la locul de joacă, dar rezultatele au fost dezastruoase“, explică Arabella Carter-Johnson, mama fetiţei.

„Era o jucărie foarte zgomotoasă, un trenuleţ, care a speriat-o foarte tare. Avea un acces de furie necontrolată de fiecare dată când un copil voia să se joace cu trenuleţul respectiv. Muşca din lingura de plastic pe care o ţine mereu în mâna stângă, până când reuşea să o rupă. Se agăţa de mine ca o lipitoare, se arunca spre uşă şi mă lovea dacă nu plecam imediat“, îşi aminteşte mama ei.

Arabella, care deţine propria afacere cu fotografii de nuntă, s-a gândit la modurile prin care o poate linişti pe fiica ei, astfel încât joaca să fie amuzantă şi constructivă.

„Am recreat acasă o scenă care semăna cu ceea ce făcea la şcoală. Întregul spaţiu s-a transformat într-o casă a distracţiei. Am cumpărat mai multe jucării cu senzori pe care Iris le-a îndrăgit imediat. Am instalat un bazin pentru copii în biroul meu de acasă, pe care l-am umplut cu bile de plastic, şi am pus şi o trambulină în camera de zi. Joaca, distracţia şi râsul erau obiectivele mele şi îmi doream ca Iris să interacţioneze cu mine, în loc să fie complet pierdută în propria lume“, povesteşte Arabella.

A descoperit arta în mod accidental

Într-o zi, mama fetiţei a desenat nişte bărbaţi foarte slabi, iar lui Iris i s-au părut amuzanţi. Bunica i-a cumpărat apoi nepoatei un şevalet şi vopsea. Fetiţa a lovit pensula şi vopseaua s-a împrăştiat, moment în care Iris s-a enervat şi a izbucnit în lacrimi.

„Mi-am dat seama care era problema şi nu era cauzată de vopsea, era legată de faptul că nu putea să controleze vopseaua. Aşa că am pus o coală de hârtie pe o masă, şi nu pe şevalet, iar Iris, imediat, a şi umplut foaia. Părea că, din intuiţie, ştia deja ce trebuie să facă“, spune mama fetiţei.

Iris deţine concentrarea unui artist experimentat

Fetiţa pictează puţin, după care se opreşte, se gândeşte care va fi următoarea mişcare, iar apoi aşterne din nou pensula pe foaie. Iris foloseşte numeroase instrumente, precum bureţi, ştampile, pensule şi chiar o furculiţă de plastic.

Din cauza autismului, fetiţa insistă să aibă mereu în mâna stângă o lingură de plastic şi nu îi place deloc să poarte haine. Atunci când pictează, Iris refuză să poarte o bluză, iar părinţii ei nu insistă asupra acestui aspect.

Realizările ei sunt uimitoare având în vedere modul în care se comporta în trecut. La scurt timp după ce s-a născut, părinţii ei au observat că era diferită. Refuza să răspundă atunci când o strigau şi, iniţial, au crezut că este surdă. Însă au mai existat şi alte semnale îngrijorătoare.

„Detesta să stea alături de alţi copii şi, mai mult de atât, tremura de frică atunci când se afla în apropierea altor copii“, îşi aminteşte Arabella. De asemenea, fetiţa nu putea să menţină contactul vizual şi nici nu se atingea de propriile jucării. În urma acestor manifestări, părinţii au mers la doctor şi au aflat că suferă de autism sever.

Prima pictură a fetiţei a fost postată de mama ei pe Facebook

„O mireasă a cărei nuntă o fotografiasem mi-a trimis un mail şi m-a întrebat: «Crezi că aş putea să cumpăr o pictură?». Noi nici măcar nu luasem în considerare să vindem picturile lui Iris“, spune Arabella. La scurt timp, vestea că desenele fetiţei sunt de vânzare s-a răspândit foarte repede şi din ce în ce mai multe persoane s-au oferit să le cumpere.

Părinţii ei au vândut copii după picturile micuţei, păstrând desenele originale pentru o expoziţie care se va desfăşura în luna noiembrie. Aceştia caută un sponsor şi doresc să liciteze picturile fiicei lor, iar cu banii primiţi doresc să plătească tratamentul lui Iris.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: