Părinţii au un copil preferat, arată un studiu: cum sunt afectaţi ceilalţi fraţi de aceste diferenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O cercetare derulată de Universitatea din Califonia, SUA, a relevat că 74% din mame şi 70% din taţi îşi plac unul dintre copii mai mult decât pe celălalt sau pe ceilalţi. FOTO parenting.com
O cercetare derulată de Universitatea din Califonia, SUA, a relevat că 74% din mame şi 70% din taţi îşi plac unul dintre copii mai mult decât pe celălalt sau pe ceilalţi. FOTO parenting.com

Chiar dacă se spune că părinţii îşi iubesc la fel de mult toţi copiii, aceştia din urmă simt că sunt iubiţi în mod diferit sau, în alte cazuri, au convingerea că unul dintre fraţi este favorizat de părinţi. Un studiu realizat pe această temă arată că, într-adevăr, părinţii au un preferat, atunci când în familie există mai mulţi copii.

O cercetare derulată de Universitatea din Califonia, SUA, a relevat că 74% din mame şi 70% din taţi îşi plac unul dintre copii mai mult decât pe celălalt sau pe ceilalţi, în funcţie de numărul de copii existent în familie. 

Părinţii au recunoscut acest lucru, însă nu au precizat şi care este copilul preferat, aşa că oamenii de ştiinţă au intervievat fraţii din familiile respective, iar rezultatele au arătat că fraţii mai mici simţeau cel mai des aceste diferenţe făcute de părinţi în devafoarea lor, menţionând ca preferat al părinţilor primul născut. Fraţii mai mici au afirmat că aceste diferenţe percepute de-a lungul vieţii le-au afectat stima de sine.

Cercetarea, care s-a concentrat pe fraţii între care diferenţa de vârstă este de cel mult patru ani, a mai arătat că simplul fapt că este primul născut transformă copilul mai mare într-o persoană care are mai multă încredere în sine.

Profesorul Katherine Conger, de la Universitatea din California, a spus că iniţial se aşteptau ca fraţii mai mari să fie cei afectaţi de acest tratament preferenţial al părinţilor, comparativ cu fraţii mai mici, pentru că adulţii au aşteptări mai mari de la ei, fiind primii născuţi. Dar concluziile cercetării, publicate în Journal of Family Psychology din SUA, a stabilit că, de fapt, copilul cel mare simte că realizările sale sunt mai importante pentru părinţi, ţinând cont că ei sunt primii ca obţin rezultate care îi bucură pe părinţi la şcoală, concursuri şi alte activităţi.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite