Omul care a salvat două milioane de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Australianul ţine în braţe doi dintre copii ale căror vieţi au depins de sângele său
Australianul ţine în braţe doi dintre copii ale căror vieţi au depins de sângele său

James Harrison (78 de ani) este un supererou în toată regula. I se mai spune şi „mână de aur” şi, chiar dacă nu poartă un costum special, a putut salva vieţile a peste două milioane de copii în ultimii 54 de ani. Nu se poate mai bine de atât.

Motivul pentru care australianul se poate mândri cu asemenea reuşită este sângele său, a cărui plasmă sanguină conţine anticorpi ce pot vindeca maladia Rhesus, o formă severă de anemie ce se prezintă la nou-născuţi. 

Harrison donează sânge odată la câteva săptămâni de când avea 18 ani. Până acum a vizitat centrele de donaţii de peste 1.000 de ori. Chiar şi când este în vacanţă, are grijă să oprească la un centru de donare al sângelui.  „Am donat din toate locurile în care am ajuns”, spune acesta. 

„Nu m-am gândit niciodată să mă opresc. Niciodată”, mărturiseşte australianul. Prima dată când a simţit nevoia să doneze sânge a fost la 14 ani, când a fost internat în spital pentru o operaţie majoră. A avut nevoie de 13 litri de sânge. 

„Am stat în spital trei luni. Sângele pe care l-am primit mi-a salvat viaţa, aşa că am jurat să fac acelaşi lucru, când urma să împlinesc 18 ani şi am să pot dona. I-am jurat asta tatălui meu”, îşi aminteşte el. Şi s-a ţinut de cuvânt, mai mult decât şi-ar fi închipuit atunci. 

image

Abia după ce a început să doneze i-a fost descoperit anticorpul rar din sânge. În acelaşi timp, mii de copii din Australia, şi nu numai, mureau în fiecare an din cauza factorului Rh. Unii nou-născuţi suferă deja de leziuni permanente ale creierului. Sângele lui James a devenit atât de valoros, încât viaţa acestuia a fost asigurată pentru aproape 700.000 de euro. 

„Omul cu mâna de aur” s-a oferit voluntar pentru a ajuta la descoperirea unui vaccin numit Anti-D, special creat pentru femeile însărcinate care au grupa de sânge RH negativ. 

Boala Rh creează o incompatibilitate între sângele mamei şi al copilului din burtă. Acest lucru se întâmplă când unul dintre ei are Rh pozitiv, iar celălalt negativ. Sângele lui James poate vindeca această afecţiune, aşa că merge către milioane de femei însărcinate. El însuşi are grupa de sânge Rh negativ şi i-au fost făcute injecţii cu Rh pozitiv. 

Harrison şi-a ajutat şi propria familie. Fiica sa, Tracey, a avut nevoie de injecţia Anti-D după ce a născut primul copil. Tracey afirmă că este că mândră că tatăl său continuă să doneze, chiar şi după moartea mamei sale. „Eram la spital şi donam sânge la o săptămână după moartea Barbarei. Am fost trist, dar viaţa îşi continuă cursul, iar noi trebuie, de asemenea, să continuăm să facem ceea ce facem acum. Ea e acolo sus şi se uită la noi, aşa că merg înainte", declară Harrison.

Semnele maladiei Rhesus

Incompatibilitatea poate apărea când o femeie cu Rh negativ rămâne însărcinată cu un bărbat care are Rh pozitiv, deoarece fătul moşteneşte deseori factorul Rh de la tată. În această situaţie, organismul mamei începe să producă anticorpi anti-D împotriva globulelor roşii ale fătului, hematiile sunt distruse şi, astfel, apare anemia hemolitică. Anemia poate deveni atât de severă încât afectează creierul, inima şi poate produce chiar moartea nou-născutului. În caz de anemie fetală severă se practică inducerea travaliului sau transfuzarea fătului.

Citeşte şi:

Eroul din Segarcea, desemnat „Cel mai curajos oltean”, trăieşte de pe o zi pe alta

 

Inventatorul sângelui artificial

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite