Nu este atent.Ce-i de făcut?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sare de la o activitate la alta, are multă energie şi nu poate rămâne atent mai mult de câteva minute. Însă faptul că este atât de năzdrăvan şi nu-i stă gândul la teme nu înseamnă neapărat că e un copil cu probleme.

Descoperă cauza neatenţiei lui

Nu stă nicio clipă şi este mereu cu gândul la joacă. Are energie şi chef pentru orice, mai puţin pentru teme. Dacă este în clasele primare, copilul îşi poate menţine atenţia asupra unei singure activităţi cam treizeci de minute, spun psihologii. De asemenea, capacitatea de concentrare depinde şi de stare lui fizică şi psihică.

Aşadar, dacă este obosit sau bolnav, dacă are griji sau se teme din diverse motive, nu te aştepta să dea randament maxim. Află care este problema, fii înţelegător şi ajută-l să depăşească momentul. Ţine cont de faptul că nu toţi copiii se concentreză la fel şi lasă-l să înveţe în ritmul lui.

Când este cazul să te îngrijorezi

Studiile arată că şapte din zece şcolari nu se pot concentra. Vinovat pentru acest bilanţ este stilul de viaţă modern. Lumea se mişcă cu rapiditate, iar din cauza faptului că receptează o cantitate mare de informaţii într-un interval scurt de timp poate apărea o incapacitate de concentrare şi, uneori, o superficialitate în tratarea lucrurilor. Este cazul să te îngrijorezi dacă observi următoarele manifestări pe o perioadă mai mare de şase luni:

Aleargă peste tot, nu poate sta locului
Evită activităţile care necesită atenţie
Nu ascultă când i se vorbeşte
Nu este atent la detalii
Este uşor de distras
Pierde sau uită obiecte
Vorbeşte fără încetare
Îi întrerupe pe ceilalţi şi îşi impune prezenţa.

Ajută-l să se organizeze

Obişnuieşte-l să îşi planifice activităţile şi să ţină cont de acest „orar”. Aşa îi va fi mai uşor să se concentreze pe o singură activitate şi nu va trebui să îi aminteşti mereu că este vremea să îşi facă lecţiile sau să meargă la culcare. Când îşi rezolvă temele, îndepărtează din camera sa toate lucrurile care l-ar putea distrage şi închide radioul ori televizorul. De asemenea, nu îi lăsa pe ceilalţi să îl întrerupă.

Nu fi prea exigent

Fii ferm, dar  nu exagera cu pretenţiile. Dacă nu reuşeşte niciodată să îşi termine temele, vezi dacă nu cumva acest lucru este cauzat de faptul că are prea multe lecţii de făcut. Dacă e aşa, ar fi bine să ai o discuţie cu învăţătoarea. Temele bine făcute sunt mai uşor de asimilat decât cele făcute în grabă. Ajută-l, dar nu îi face tu lecţiile! Şi nu îi cere mai mult decât poate da. Nimic nu este mai rău pentru el decât să se simtă copleşit.

Recompensează-l

Răsplăteşte-l când respectă programul sau când te ascultă. Puteţi face mici târguri: dacă îşi termină temele mai repede, se poate juca puţin la calculator sau poate merge la un prieten. Felicită-l pentru fiecare progres, încurajează-l în permanenţă şi arată-i că eşti mulţumit de el.

Încurajează-l să facă un sport pentru a-şi consuma energia în mod constructiv.

Deficitul de atenţie poate fi doar o modalitate a copilului de a se proteja de asumarea unor sarcini sau poate fi semnul unei tulburări de deficit de atenţie (eventual corelată cu hiperactivitate). În al doilea caz, există şi varianta unui tratament medicamentos, însă oricum este importantă găsirea unor activităţi care să-i solicite în mod progresiv atenţia, pe măsură ce creşte şi entuziasmul în asumarea sarcinii.

În ceea ce priveşte atitudinea părinţilor, aceştia nu trebuie să facă lucrurile în locul copilului, considerând că în felul acesta scutesc timp, pentru că el nu se descurcă. Dimpotrivă, trebuie să fie alături de el, transmiţându-i încredere că poate face diferite lucruri, ajutându-l să treacă peste momentele în care simte că nu reuseşte şi descoperind împreună cu el ce îl ajută să facă lucrurile bine şi cum poate folosi aceste calităţi când este în impas.

Copilul trebuie să simtă că parintele este lângă el pentru a-l înţelege şi a-i fi un suport, însă nu pentru a rezolva problemele în locul său.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite