Naşterea cu grupul, moda care ia amploare în rândul tinerelor mame: câte persoane pot fi invitate în camera de naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gravidele acceptă în camere de naşteri până la opt persoane, în afară de moaşă sau de personalul medical. FOTO bilbowden.blogspot.com
Gravidele acceptă în camere de naşteri până la opt persoane, în afară de moaşă sau de personalul medical. FOTO bilbowden.blogspot.com

„Crowdbirthing“ sau naşterea de grup este un trend care cucereşte tot mai mulţi adepţi în rândul tinerilor părinţi. Oricât de bizar ar putea să pară, cupluri din SUA sau Marea Britanie transformă momentul naşterii într-o adevărată petrecere, unde este chemat inclusiv un fotograf pentru a surprinde clipele venirii pe lume a copilului.

Un sondaj realizat de site-ul de parenting Channel Mum a indicat că naşterile de grup devin interesante pentru tot mai multe mame. Deocamdată, fenomenul intitulat „crowdbirthing“ a fost semnalat în rândul mamelor din SUA, iar recent şi în Marea Britanie. Conform răspunsurilor oferite de peste 2.000 de mame care au participat la sondaj, gravidele acceptă în camere de naşteri până la opt persoane, în afară de moaşă sau de personalul medical. 

Dacă pe vremuri femeile nu acceptau alături de ele în momentul naşterii nici măcar tatăl copilului, în timp soţului i s-au alăturat mama gravidei, soacra viitoarei mame, apoi tatăl, pentru ca în cazul crowdbirthing-ului să apară în peisaj şi cei mai buni prieteni, dar şi un fotograf pregătit să surprindă emoţionantul moment.

Urmare a cererii, fotografii s-au specializat în imortalizarea naşterilor. În Marea Britanie, tariful perceput pentru un astfel de serviciu pleacă de la 700 de euro, iar fotografii trebuie să fie pregătiţi să ajungă în timp record la cliente, motiv pentru care pot fi sunaţi la orice oră, începând din săptămâna a 36-a de sarcină.

Sondajul a indicat şi faptul că soacrele sunt persoanele cele mai importante pe care mamele le vor alături în sala de naşteri, după soţ şi propria lor mamă. Una din 25 de femei alege chiar ca în aceste momente să fie susţinute şi de tatăl lor, nu doar de tatăl copilului.

Reţelele sociale transformă naşterea într-un eveniment „public“ 

Fondatoarea site-ului Channel Mum, britanica Siobhan Freegard, a explicat că generaţiile tinere sunt mult mai obişnuite să împărtăşească aproape orice aspect al vieţii lor, graţie dezvoltării intense a tehnologiei. 

Naşterea face parte din acele momente importante pe care tinerii din ziua de azi consideră că le pot trăi alături de persoane importante pentru ei. Multe femei simt că aducerea unui copil pe lume este cea mai importantă realizare personală, aşa că începe să li se pară firesc să-i facă părtaşi şi pe cei apropiaţi la acest eveniment. Fenomenul crowdbirthing nu este potrivit pentru toată lumea, dar să iei parte la un astfel de moment este un privilegiu şi o onoare, uneşte prietenii şi familia aşa cum nu o poate face nimic altceva, a explicat Freegard. 

Populariatea reţelelor sociale a transformat naşterea dintr-un eveniment intim, privat, într-unul cu caracter public. Părinţii postează fotografii şi selfiuri din sala de naşteri la scurt timp după naşterea copiilor, pentru a anunţa fericitul eveniment din viaţa lor cât mai multor persoane.

Există însă şi o parte negativă în alegerea naşterii cu grupul, notează Daily Mail. Viitoarele mame refuză calmantele pentru durerile din timpul naşterii, de teamă că vor fi judecate de persoanele care sunt de faţă, în timp ce 15% din respondente au mărturisit că se simt vinovate că nu au născut natural sau că nu au putut rezista durerilor din cauza exemplelor date de vedetele care au născut natural, dar care au declarat că au trecut foarte uşor peste chinurile facerii. De asemenea, una din cinci femei a declarat că s-a simţit ca şi când ar fi dat greş doar pentru că a ales să nască prin cezariană, nu natural.
 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite