Metode contraceptive pentru cuplurile stabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă formaţi un cuplu de ceva vreme, probabil că v-aţi gândit că aveţi nevoie de o metodă contraceptivă nu doar sigură, ci şi comodă. Important este să nu ignoraţi această problemă!

Statisticile arată că, odată cu înaintarea în vârstă, sarcinile nedorite rămân o problemă. După 35 de ani, femeile consideră că scăderea fertilităţii le ţine la adăpost de „accidente", astfel că ele ignoră, de multe ori, să folosească metode de protecţie.

În realitate, deşi fertilitatea scade, o sarcină poate apărea şi după 35 de ani, mai ales în perioada premergătoare instalării menopauzei, când menstruaţia devine neregulată.

La ora actuală, există multiple metode de contracepţie, astfel că orice cuplu va găsi, cu siguranţă, una care să i se potrivească.

Decizia pentru un anumit tip de contracepţie este bine să o luaţi împreună, dar numai după discuţia cu medicul ginecolog.

Preparate hormonale...

Cea mai largă paletă de opţiuni o regăsiţi în categoria anticoncepţionalelor hormonale. Au o eficienţă de 99 la sută, multiple forme de administrare şi se pot lua la diferite intervale de timp, zilnic sau o dată la cinci ani (sub formă de implant). Ele asigură contracepţia prin faptul că împiedică eliberarea ovulului. Atenţie însă!

Contraceptivele hormonale pot fi contraindicate după o anumită vârstă, din cauza riscurilor pentru sănătate. Mai cunoscute sunt pilulele contraceptive, cu administrare zilnică. O contracepţie săptămânală o asigură plasturele contraceptiv, care se aplică pe piele, într-o zonă acoperită de haine. Inelul vaginal vă oferă trei săptămâni de protecţie.

Acesta se introduce în vagin şi nu deranjează în timpul actului sexual. O variantă eficientă de contracepţie sunt şi preparatele hormonale injectabile, care se administrează lunar, la două sau la trei luni, în funcţie de compoziţie.

Şi mai comode sunt implanturile contraceptive, sub forma unor beţişoare sau pastile care se introduc sub piele, deasupra plicii cotului. Acestea vă scapă de grijile privind contracepţia pentru o perioadă de trei, până la cinci ani, iar în caz că vă răzgândiţi şi vă hotărâţi să aveţi un copil, implantul se poate scoate.

... sau metode-barieră

Pentru femeile care suferă de obezitate, de osteoporoză sau de afecţiuni cardiovasculare, pot fi mai indicate metodele tip barieră. Acestea opresc înaintarea spermatozoizilor sau îi distrug şi sunt lipsite de efectele secundare ale preparatelor hormonale. Poţi încerca diafragma, o peliculă de cauciuc care se fixează pe col, a cărei dimensiune este indicată de medicul ginecolog.

Chiar şi folosită corect, oferă doar un grad moderat de protecţie. Mai sigur este steriletul, care se instalează de către medic şi asigură o contracepţie de până la cinci ani. Unele sterilete acţionează prin eliberare de hormoni. Din păcate, şi ele prezintă unele riscuri: inflamaţii în sfera genitală, sângerări importante şi chiar sarcini ectopice (extrauterine).

Pentru cei care nu mai vor copii

Atât femeile, cât şi bărbaţii pot opta pentru sterilizare chirurgicală, dacă sunt siguri că nu se vor răzgândi în privinţa aducerii pe lume a unui copil. Metoda constă în legarea trompelor uterine, la femeie, respectiv a tubilor care aduc spermatozoizii în testicul (vasectomie), la bărbat.

Intervenţia chirurgicală este simplă, durează cel mult 30 de minute, cu anestezie locală sau generală. În cazul bărbaţilor, ea decurge ceva mai uşor, pentru că nu presupune pătrunderea în abdomen, ci este suficientă doar o incizie la nivelul scrotului.

Specialistul nostru
Dr. Alexandra Crişan

medic primar obstetrică-
ginecologie
Spitalul Clinic Filantropia


Metodele contraceptive de înaltă calitate recomandate cuplurilor stabile trebuie să fie sigure, reversibile, acceptate de cuplu, eficiente şi la un preţ accesibil. De asemenea, trebuie să nu afecteze starea de sănătate. Pentru tineri, contraceptivele orale sunt alegerea perfectă, în condiţiile în care nu există contraindicaţii.

Contraceptivele orale se şi află printre preferinţele cuplurilor tinere de la noi. Cuplurilor de peste 30-35 de ani care au deja copii le este recomandat dispozitivul intrauterin (steriletul). Prezervativul şi metoda calendarului se află, de asemenea, între preferinţele cuplurilor de la noi, indiferent de vârstă.

Soluţie

Vasectomia reprezintă cea mai comodă soluţie pentru cuplurile care nu-şi mai doresc copii.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite