Maternitatea timpurie, bună sau rea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru unele femei, aducerea pe lume a unui copil la o vârstă mai fragedă ar putea fi benefică
Pentru unele femei, aducerea pe lume a unui copil la o vârstă mai fragedă ar putea fi benefică

Femeilor le-ar fi mai bine dacă ar face copii mai devreme, consideră scritoarea britanică Hilary Mantel.

Statisticile relevă că din ce în ce mai multe adolescente rămân însărcinate la vârste fragede, încă din anii liceului. Este asta o problemă socială? Ar trebui să ne îngrijoreze? Răspunsul scriitoarei Hilary Mantel este „nu neapărat".

Din punctul ei de vedere, femeile ar fi capabile să întemeieze o familie mult mai devreme decât vrea societatea să accepte, scrie cotidianul britanic „The Guardian".

Scriitoarea spune că societatea încurajează femeile să-şi consolideze carierele şi să aibă copii mai târziu, pentru că se încadrează într-un calendar bazat pe „vremurile trecute când bărbaţii conduceau lumea". Unele femei ar putea fi avantajate dacă ar avea copii la vârste mai mici, dar structura societăţii, construită în jurul dezvoltării bărbaţilor, nu permite acest lucru.

„Chiar şi la vârstele de 21, 25, 30 de ani, tinerele femei îşi completează educaţia, îşi construiesc carierele şi nu îndrăznesc să se îndepărteze de toate astea. Într-o lume perfectă, în care nu trăim, ar fi posibile şi nişte aranjamente mai flexibile", explică Mantel, citată de „Guardian".

Şcoala se poate face şi mai târziu

„Imitarea bărbaţilor nu poate fi drumul înainte pentru femei. În felul acesta vor eşua." În opinia scriitoarei, femeile urmează un calendar social total greşit.

„La 20 şi ceva de ani unele femei vor să devină mame - probabil, în sufletul lor, toate vor. Eu personal aş fi fost perfect capabilă să întemeiez o familie când aveam 14 ani şi, dacă lucrurile ar fi stat altfel, m-aş fi gândit «Acum e timpul să fac vreo doi copii şi când voi avea 30 de ani mă voi întoarce la şcoală şi-mi voi lua doctoratul» ", mărturiseşte scriitoare, acum în vârstă de 57 de ani.

„Dar societatea nu este încă atât de flexibilă. În schimb, este incredibil de ipocrită când vine vorba despre sexul în rândul adolescenţilor şi despre mamele adolescente." Scritoarea, care în urma unei boli nu a mai putut avea copii, adaugă:

„Să facă sex şi să facă copii. Pentru asta sunt femeile tinere. Doar că instinctele lor sunt suprimate în interesul calendarului societăţii." Alte femei şi-au construit carierele numai ca să realizeze că au depăşit 30 de ani şi că a rămas o parte din viaţă pe care încă nu au încercat-o. Şi pe care şi-o doreau.

Fiecare trebuie să-şi găsească propriul drum

Mantel a ţinut să precizeze că totuşi nu face reclamă maternităţii timpurii. A adăugat şi că, dacă ar fi putut avea copii, nu şi-ar fi dorit să-i facă înainte de 30 de ani. „Vreau doar să spun că ideea noastră despre ce se cuvine pentru fiecare etapă a vieţii ar trebui revizuită. Ar fi bine să nu mai gândim că educaţia se opreşte la 20 şi ceva de ani. Trebuie să ne găsim propriul drum. Şi îmi place să cred că facem asta puţin câte puţin."

Poveştile a două tinere susţin punctul de vedere al scriitoarei britanice. La 16 ani, Diana a plecat la mare cu prietenul ei. Când s-a întors, era însărcinată. Soarta a făcut să piardă sarcina, însă părinţii ei au crezut de cuviinţă s-o mărite, iar ea a fost de acord. Aşadar, a abandonat şcoala şi a devenit soţie. La 19 ani a născut primul ei copil,o fetiţă. La 20, a rămas văduvă.

Soţul ei avea 25 de ani şi era cardiac. Diana regretă că s-a măritat aşa devreme, dar nu-i pare rău că a făcut copilul. Când a împlinit 25 de ani, s-a întors la şcoală şi a făcut liceul la seral. Între timp a încercat mai multe joburi. A fost pe rând croitoreasă, coafeză şi maseuză. Acum, la 33 de ani, a terminat şi o postliceală, s-a căsătorit a doua oară şi este din nou însărcinată.

Maria are 26 de ani şi s-a căsătorit la 18 ani cu prietenul ei din liceu. Un an mai târziu, au făcut şi un copil. După încă un an au divorţat pentru că nu se mai înţelegeau. Maria a rămas cu copilul, un băieţel care acum are 7 ani şi pe care îl creşte singură. Ea locuieşte cu părinţii şi între timp a terminat Facultatea de Litere şi un masterat.

Uneori mergea la şcoală cu copilul după ea. Ca să câştige bani, dar şi să poată sta acasă, tânăra face traduceri. Despre copil, Maria spune că este cel mai bun şi mai frumos lucru din viaţa ei. Singurul regret este că băiatul nu are un tată pe care să îl vadă zilnic.

Sunt însă şi femei pentru care apariţia timpurie a unui copil le îngroapă într-o viaţă fără perspective. Este adesea cazul fetelor de la ţară, de multe ori prea sărace ca să se gândească măcar să-şi continue şcoala. În general însă, cele care aleg să-şi păstreze copiii vor regreta orice altceva, nu şi faptul că şi-au adus copiii pe lume.

Mamele adolescente

După Revoluţie, conform Institutului Naţional de Statistică, media naşterilor în rîndul minorelor a crescut, atingând cifra de 8.500 pe an. Acum trei ani, o altă statistică, de data asta aparţinând Ministerului Educaţiei şi Cercetării, arăta că aproape 500 de minore au abandonat şcoala pe motiv că au rămas însărcinate.

Anul trecut, un studiu UNICEF, Progresul naţiunilor, arăta că în România, dintr-o mie de femei care nasc, 43 sînt minore, cifra situându-ne pe primul loc în Europa şi la egalitate cu Filipine, Chile, Turcia şi Insulele Mauritius.

În ce priveşte avorturile, în 2006, la grupa de vârstă 15-19 ani, s-au înregistrat 16.656 de întreruperi de sarcină, ceea ce înseamnă aproximativ 11% din totalul avorturilor din acel an. De-a lungul vieţii sale, o femeie din România face în medie trei, patru avorturi.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite