Mamele trecute de 30 de ani cresc copii mai deştepţi: „Nou-născuţii care au mame înaintate în vârstă se vor descurca mai bine la şcoală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform cercetătorilor, copiii ai căror părinţi au peste 30 de ani au şanse crescute de a se descurca mai bine la şcoală.

Potrivit statisticilor, numărul femeilor care nasc copii la aproape 40 de ani sau chiar mai mult s–a triplat în ultimii 20 de ani. Conform Psyhology Today, numărul femeilor care rămân însărcinate la peste 30 de ani este în continuă creştere datorită mai multor factori, printre care şi evoluţiile din domeniul medical.

Îngrijorările privind acest subiect au necesitat efectuarea anumitor studii şi documentări. Lăsând la o parte riscurile, dând naştere unui copil la o vârstă mai înaintată este un fenomen destul de popular, care devine un trend ce pare că nu va lua sfârşit curând.

Robin Gorman Newman, fontatorul site–ului MotherhoodLater.com, o comunitate a mamelor trecute de 35 de ani, relatează faptul că organizaţia se măreşte vizibil de când aceasta şi–a început activitatea în 2005. „Primesc cereri de la femei care anticipează că vor deveni mame la peste 35 de ani sau mai târziu, necesitând aşadar o multitudine de informaţii şi sprijin“ spune aceasta.

Evoluţiile din domeniul medical care privesc acest subiect – fertilizarea in vitro, embrionarea sau mamele surogat, le–au permis femeilor să amâne momentul în care vor deveni mame. Cuplurile amână să conceapă primul copil deoarece se gândesc la carierele lor, la situaţia materială pe care o au, dar şi la mediul în care vor să îşi educe copilul.

Pe lângă faptul că mamele vor să îşi prelungească perioada în care se dezvoltă din punct de vedere profesional şi financiar, există beneficii şi pentru copiii care se nasc din părinţi cu vârsta medie de peste 35 de ani.

Copiii pot avea rezultate pozitive pe termen lung

Conform studiilor realizate pe acest subiect în Suedia, oamenii de ştiinţă au putut analiza dezavantajele pe care le poate avea un copil având o mamă trecută de vârsta de 35 de ani. Aceştia au aflat că amânarea fertilizării (din cauza sănătaţii precare, a avantajelor care pot apărea pe parcursul unei cariere sau chiar din cauza prevenţiei), chiar şi la vârsta de 40 de ani, este asociată cu rezultatele pozitive ale copiilor, care pot apărea pe termen lung.

Când cercetătorii au analizat toate studiile efectuate, aceştia au realizat că nou născuţii care au mame înaintate în vârstă şi care au stat mai mult timp în sistemul educaţional, sunt mai implicaţi în urmarea studiilor, se descurcă mai bine la şcoală, la liceu, apoi la facultate, terminându-şi studiile cu brio.

Barclay şi Myrskylä, unul dintre cuplurile analizate pe parcursul cercetărilor, spun că „ Nu există dezavantaje sau statistici semnificative care să arate faptul că acei copii cu mame de peste 35 de ani suferă. Nici cei cu mame de peste 45 de ani.“

Copiii pot dobândi mai multe abilităţi lingvistice

Atunci când Jessica Harding şi colegii săi au analizat relaţia dintre educaţia maternă şi rezultatele academice ale copiilor au descoperit că mamele mai în vârstă care au urmat cursuri mai îndelungate, le–au transmis copiilor acest lucru. Ele s–au dezvoltat atât pe plan profesional, dar şi pe plan personal, astfel încât, în momentul în care comunică cu micuţii lor, folosesc un vocabular pe care aceştia îl pot prelua cu uşurinţă. Ei interacţionează prin jocuri, prin sporturile pe care le practică, adică efectiv, în timpul pe care îl petrec împreună. Studiul arată clar faptul că abilităţile lingvistice ale copiilor sunt îmbogăţite. Aşadar, copiii expuşi unor medii lingvistice mai bogate, dezvoltă abilităţi lingvistice avansate.

Cercetatorii au mai subliniat ideea că mamele cu un nivel mai ridicat de educaţie probabil au mulţi prieteni şi membri ai familiei la aceelaşi nivel, astfel încât aceştia pot acţiona ca modele pentru copiii lor.

Copiii acceptă sprijinul educaţional şi emoţional

Pamela Davis–Kean de la Universitatea din Michigan a constatat că educaţia părinţilor şi a familiei, în general, influentează activităţile copiilor. Familia crede că fetiţa sau băiatul trebuie să obţină cât mai multe cunoştinţe, bazându-se pe sprijinul atât educaţional, cât şi emoţional oferit de aceştia prin joc, dar şi prin lectură.

Studiul s-a bazat pe două evaluări, una cu privire la citit: cât de des un copil citeşte de plăcere şi câte cărţi sunt în casă, iar cealaltă evaluare a testat comportamentul părinţilor versus comportamentul celor mici: cât de des petrec timpul împreună şi ce jocuri preferă. În cele din urmă, apropierea dintre aceştia a fost măsurată prin tonul vocii.

Copii beneficiază de mult mai mult timp şi atenţie din partea părinţilor

S-a dovedit că femeile care îşi întemeiază familii mai târziu, după ce s-au realizat pe plan profesional, au economisit suficienţi bani. Astfel de situaţii le permit părinţilor să investească mai mulţi bani în educaţia copiilor, le oferă acestora un sentiment de siguranţă şi stabilitate. De asemenea, majoritatea femeilor care fac copii la vârste mai înaintate, cu siguranţă sunt căsătorite. Un alt element ce oferă stabilitate.

Părinţii trecuţi de 35 de sunt mai puţin îngrijoraţi de situaţia materială, de job-urile pe care le au şi astfel, îşi pot permite să petreacă mai mult timp cu copiii lor.

Viaţă lungă alături de copii

Spre deosebire de celelalte argumente, progresele în domeniul medical indică faptul că mamele de peste 35 de ani trăiesc mai mult. Un studiu realizat de Menopause Journal a examinat speranţele de viaţă ale mamelor în vârstă şi a constatat faptul că femeile care au avut ultimul lor copil după vârsta de 33 de ani sunt susceptibile de a trăi până la 95 de ani. De fapt, cercetatorii au raportat că aceste femei îşi doresc cu tărie să fie cât mai mult timp alături de copiii lor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite