Luminiţe pentru viaţă, iniţiativă dezvoltată de brandul Trussa, în parteneriat cu Fundaţia Sensiblu, aduce în prim plan o statistică alarmantă pentru societate – România este pe primul loc în U.E. la mortalitate infantilă. În 2017, 1.360 de bebeluşi au murit înainte să împlinească un an, iar în 2016, 1.398 de bebeluşi nu au supravieţuit primei aniversări.

Cauzele directe ale acestei statistici sunt afecţiunile perinatale, care se declanşează în timpul sarcinii sau imediat după naştere şi care ar putea fi prevenite prin controale medicale regulate. În România, orice femeie însărcinată are dreptul, prin lege, la servicii medicale gratuite. În 2015, 38.861 de femei nu au ajuns niciodată la medic până la naştere, iar 2 din 5 femei însărcinate nu fac nicio analiză dintre cele necesare pentru a afla starea de sănătate a fătului. Multe dintre ele nu ştiu de ce ar trebui sǎ meargǎ la doctor, iar altele nu ştiu nici mǎcar cǎ ar trebui, ele aflȃnd cǎ sunt însărcinate prea tȃrziu.

Trussa, prin campania Luminiţe pentru viaţă, încurajează donarea unui test de sarcină unei femei din medii defavorizate, ca un prim pas spre informare şi medicalizare. O sarcină descoperită în timp util înseamnă o şansă în plus a bebeluşului la viaţă. Cele două liniuţe ale testului de sarcină aduc prima consultaţie la medic, alături de recomandarea pentru primele analize şi investigaţii.

Statisticile din România cu privire la mortalitatea infantilă sunt de-a dreptul alarmante. Mulţi dintre noi nici nu conştientizează cât de diferită este situaţia în mediile defavorizate. Iar „Luminiţe pentru viaţă” a apărut din dorinţa de a trage un semnal de alarmă, de a prezenta tuturor această situaţie şi a ne uni forţele pentru a face un prim pas spre schimbare.

Luminiţe pentru viaţă contribuie la conştientizarea situaţiei alarmante a mortalităţii infantile în România şi îndeamnă femeile ca împreună să ajute bebeluşii să traiască prima lor aniversare. În martie şi aprilie, un test de sarcină Trussa cumpărat din farmaciile Sensiblu înseamnă un test de sarcină Trussa donat şi o şansă în plus a bebeluşului la viaţă.

Mai multe detalii despre campanie sunt disponibile pe site-ul: www.luminitepentruviata.ro şi pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/Trussacareforall/.