La ce vârstă ar trebui să facă bebeluşii primii paşi şi de ce premergătoarul nu îi ajută în acest proces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La ce vârstă ar trebui să facă bebeluşii  FOTO romper.com
La ce vârstă ar trebui să facă bebeluşii  FOTO romper.com

În multe cărţi pentru părinţi întâlnim informaţia conform căreia bebeluşii ar trebui să facă primii paşi mai devreme de 12 luni. Acest lucru poate provoca o mare panică printre părinţii ai căror bebeluşi nu reuşesc acest lucru înainte de un an.

Dintre toate etapele de dezvoltare ale unui copil, învăţarea mersului pare să consume o cantitate importantă de energie din „combustibilul“ părintelui. Primul pas marchează sfârşitul perioadei în care îl numim bebeluş. Învăţarea mersului stârneşte anxietate părintească şi pare a fi un magnet pentru informaţii neadevărate despre cum îşi pot ajuta copilul în acest proces.

Mituri de care părinţii nu ar trebui să se lase afectaţi atunci când copilul începe să facă primii paşi:

Bebeluşul trebuie să mergă de-a buşilea înainte de a face primii paşi

Ideea că bebeluşii ar trebui întâi să se târască pe podea, apoi să meragă de-a buşilea şi în cele din urmă să fac primii paşi este greşită. Există şi cazuri de bebeluşi care au început direct să facă primii paşi, ţinându-se de mobilier sau de persoanele din jur.

Este obligatoriu să facă primii paşi în primele 12 luni

În multe cărţi pentru părinţi întâlnim informaţia conform căreia bebeluşii ar trebui să facă primii paşi mai devreme de 12 luni. Acest lucru poate provoca o mare panică printre părinţii ai căror bebeluşi nu încep să meargă până împlinesc un an. Specialiştii susţin că mersul se învaţă în perioada 9-16 luni şi fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare. Aşadar, este mult mai util ca părinţii să acorde atenţie copiilor decât să îi compare cu un alt copil.  

Premergătorul ajută copiii să înveţe mai uşor să meargă

După ce a fost în vogă zeci de ani, pediatrii au început să se îndoiască de ajutorul premergătorului atunci când vine vorba de învăţarea primilor paşi. Invocând faptul că acest suport nu face decât să înveţe copilul mişcările din timpul mersului, pediatrii susţin că acesta nu dezvoltă celelalte abilităţi necesare, cum ar fi echilibrul sau susţinerea greutăţii.

Copiii au nevoie de pantofi speciali pentru a învăţa să meragă

Pantofii pentru încurajarea copiilor să facă primii paşi sunt drăguţi, dar nu servesc cu adevărat la nimic. O talpă rigidă şi voluminoasă poate împiedica capacitatea unui copil de a-şi dezvolta abilitatea de a-şi ţine echilibrul. Bebeluşii învaţă cel mai bine să meargă când sunt desculţi. Asta pentru că atunci când talpa piciorului unui copil este pusă direct pe podea, îl ajută să dezvolte ceea ce se numeşte propriocepţie: simţul propriului corp în spaţiu.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite