Inteligenţa bebeluşilor se dezvoltă cu iubire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragostea maternă le stimulează bebeluşilor dezvoltarea cerebrală
Dragostea maternă le stimulează bebeluşilor dezvoltarea cerebrală

Bebeluşii au nevoie să fie iubiţi, alintaţi, mângâiaţi şi sărutaţi pentru a creşte sănătos. Dragostea părinţilor le susţine dezvoltarea fizică, emoţională şi le influenţează chiar intelectul.

Se spune că un copil creşte din dragostea mamei, iar asta pentru că legătura profundă dintre mamă şi bebeluş este cheia dezvoltării sănătoase a celor mici. Iubirea maternă îi modelează personalitatea, îl ajută să relaţioneze, să cunoască lumea din jurul lui şi să se adapteze la mediu. Iar în primele luni de viaţă, ea este cu atât mai importantă.

Gesturile de afecţiune ale mamei stimulează creierul bebeluşilor şi îi influenţează chiar şi inteligenţa. Cercetătorii de la Universitatea New York au încercat să descopere ce impact are iubirea maternă asupra dezvoltării cerebrale a bebeluşilor. Ei au observat că, în momentele în care bebeluşii sunt alintaţi, mângâiaţi şi protejaţi de mame, formarea de noi neuroni (proces numit neurogeneză) este mai accelerată decât atunci când mama nu se află în preajma lor.

Prin urmare, pezenţa mamei le stimulează dezvoltarea cerebrală, potrivit studiului publicat în revista de specialitate „Current Biology“. Acesta este prima cercetare care demonstrează că gesturile de afecţiune ale mamei pot să influenţeze primele stadii ale dezvoltării creierului bebeluşilor. 

image

Oamenii de ştiinţă speră ca această descoperire să-i ajute să găsească noi metode de diagnostic şi terapii pentru persoanele care au suferit o afectare cerebrală în primii ani de viaţă.

Vorbeşte cu bebeluşul pentru a-i dezvolta limbajul

Foarte importantă pentru dezvoltarea cerebrală a bebeluşului este şi comunicarea cu el. Cuvintele, dar şi expresiile faciale ale părinţilor sunt esenţiale pentru dezvoltarea limbajului acestuia. Vocalele prelungite şi tonul alintat folosite de părinţi în comunicarea cu cei mici ajută bebeluşii să vorbească mai repede, spun oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Washington, SUA, citaţi de publicaţia britanică „Daily Mail“.

Cu bebeluşii trebuie să vorbim din primele zile de viaţă pentru ca ei să poată desosebi limbajul de celelalte sunete din jur, recomandă specialiştii americani. Cuvintele ar trebui pronunţate răspicat şi ar fi indicat să conţină cât mai multe vocale pentru a-i ajuta să-şi dezvolte mai repede limbajul.

Până la vârsta de şapte luni, bebeluşii pot diferenţia uşor vocile de alte sunete, chiar dacă nu pot să vadă persoana care le vorbeşte. În jurul vârstei de 11 luni, copiii pot deja să deosebească limba maternă de alte limbi, au descoperit oamenii de ştiinţă.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite