Influenţa ataşamentulului parental asupra copiilor: cum poate fi dezvoltată inteligenţa încă din primele luni de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ataşamentul părinte - copil este una dintre cele mai frumoase legături emoţionale din experienţa umană. Conform specialiştilor, de această relaţie depinde dezvoltarea, comportamentul şi chiar nivelul de inteligentă al copiilor.

Legătura parinte - copil trebuie să fie una pozitivă şi echilibrată şi să crească progresiv. Relaţia se stabileşte încă de la primele ore ale venirii pe lume a bebeluşului, influenţând în mod direct comportamentul copilului şi, de asemenea, pe al viitorului adult, scrie romper.com.

Pediatrul american William Sears, unul dintre cei mai mari promotori ai acestuei relaţii, afirmă în cărţile sale că ataşamentul parental are beneficii de lungă durată care se pot vedea foarte bine la varsta adultă.

Dezvoltă inteligenţa

Unul dintre principiile parentale cu privire la dezvoltarea ataşamentului părinte - copil este alăptatul. Fără îndoială că aţi auzit teoria cu privire la legătura dintre nivelul de inteligenţă al unui copil şi durata perioadei în care a fost. Conform unor noi studii,  copiii care au fost alăptaţi la sân sunt mult mai inteligenţi şi câştigă mai mult decât cei care nu au fost alăptaţi. Dr. Sears consideră că ataşamentul părinte - copil hrăneşte creierul micuţilor, reprezentând „hrană“ pentru conexiunile necesare creşterii inteligenţei.

Promovează independenţa

Copiii care sunt ataşaţi de părinţi sunt mai siguri pe ei şi au încredere să exploreze. Teoria din spatele cercetării spune că un copil înregistrează experienţele şi relaţiile cu adulţii care îl îngrijesc în copilărie, amintinduşi-le timp indelungat. Cu cât este mai puternic ataşamentul, cu atât rămâne mai înrădăcinat în memorie. Prin urmare, atunci când un copil începe să devină independent, se simte mai în siguranţă să exploreze lumea din jur.

Îmbunătăţeşte dezvoltarea

Bebeluşii care sunt crescuţi cu ataşament parental tind să plângă mai puţin şi au mai mult pentru a explora mediul în care trăiesc. Teoria se bazează pe ideea că cei mici sunt mai liniştiţi, fiind mai receptivi la a învăţa lucruri noi. Copii care se confruntă cu situaţii de stres şi emoţii toxice dezvoltă traume care îi pot afecta în viaţa de adult.

Influenţează comportamentul

Potrivit unui studiu recent, părinţii care au avut grijă de modul în care emoţiile negative îi pot răni pe cei mici, au avut copii mai siguri pe ei. În mod similar, Asociaţia Americană de Psihologie remarcă faptul că în acest mod copii dezvoltă mai puţine probleme de comportament şi sunt mai puţin violenţi la vârsta adultă.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite