Infertilitatea explicată pe înţelesul tuturor: cauze şi statistici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cuplu din 6, cu vârsta partenerului feminin între 18 şi 43 ani este afectat de probleme de fertilitate. Conform speciliştilor, principalele cauze ale întârzierii apariţiei unei sarcini sunt reprezentate de schimbarea percepţiei asupra planificării familiale.

„De ce noi? Ce ar trebui să facem?" Pentru cuplu, un diagnostic de infertilitate este un şoc. După reacţia iniţială, totuşi, cei mai mulţi oameni găsesc puterea de a reacţiona pozitiv şi de a găsi o soluţie. După un diagnostic de infertilitate, de multe ori bărbatul se simte nepotrivit, deoarece asociază infertilitatea cu sfera sexuală, deşi nu există o corelaţie între cele două aspecte. El se gândeşte că nu e capabil să ducă misiunea de a avea un copil până la capăt. Pe de altă parte, femeia percepe cu negativitate şi anxietate tratamentul fertilizării asistate.  

 „Din fericire, în majoritatea cazurilor, aceste probleme sunt rezolvabile, prin metode alopate, alternative sau combinate. De aceea, un termen mai potrivit care să reflecte această situaţie este cel de hipofertilitate, feminină, masculină sau mixtă. Din păcate, rata hipofertilităţii este în continuă creştere nu numai în România, ci în întreaga lume.”, ne spune Dr. ginecolog Vasilescu George Stefan, dr. Ginecolog la Danubius Health Spa Resort.

Cauzele infertilităţii

Vârsta este cel mai important factor de risc. Pentru o femeie cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani, probabilitatea generală de a rămâne gravidă este de aproape 90%, între 35 şi 39 se reduce la aproximativ jumătate: 52%. De-a lungul anilor, numărul de ovocite este redus şi calitatea lor se înrăutăţeşte. 

Principalele cauze ale întârzierii apariţiei unei sarcini sunt reprezentate de schimbarea percepţiei asupra planificării familiale. „Se pare că planurile referitoare la conceperea unui copil au retrogradat pe scara priorităţilor în viaţă, în detrimentul carierei. Astfel, cu trecerea anilor potenţialul fertil scade, sarcina apare mai târziu, iar riscul de avort creşte. În unele cazuri, sarcina nu mai apare, acest fapt necesitând intervenţia medicilor specializaţi în acest domeniu. Alte cauze sunt cele legate de inflamaţii şi infecţii cronice ale sferei pelvine, netratate corect sau tratate incomplet, cu consecinţe asupra calităţii endometrului sau a permeabilităţii tubare. În fine, factorii hormonali, cei alimentari şi cei legaţi de stilul de viaţă pot fi incriminaţi în întârzierea apariţiei unei sarcini.”, adaugă Vasilescu George Stefan, dr. ginecolog la Danubius Health Spa Resort. 

 Tipuri de infertilitate

Infertilitatea poate fi feminină, masculină sau mixtă. „Ea poate fi primară (când nu a mai existat vreo sarcină în trecut) sau secundară (când au mai existat sarcini în trecut). În fine, infertilitatea poate fi de cauză (sau cauze) cunoscută/cunoscute sau de origine neprecizată.”, completează dr. Vasilescu

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite