Generozitatea se exersează. Învaţă-ţi copilul să împartă cu ceilalţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea orientată spre consum în care trăim afectează educaţia pe care le-o oferim copiilor noştri când vine vorba despre generozitate. Nu în ultimul rând, viteza cu care se desfăşoară viaţa modernă ne face mai puţin sensibili la suferinţa semenilor. Ca părinte ajungi să realizezi, adesea prea târziu, că puştii tăi nu înţeleg importanţa unor gesturi umane simple faţă de cei mai puţin norocoşi


Deborah Spaide, fondatorul Kids Care Club, asociaţie în cadrul căreia copiii din SUA se implică în acţiuni de voluntariat pentru a ajuta diverse cauze sociale, a explicat pentru askmen.com importanţa pe care o are exersarea actului de generozitate în formarea tinerilor. Spaide a subliniat, de asemenea, rolul esenţial jucat de părinţi în formarea acestor aptitudini, dincolo de implicarea pe care o pot avea instituţiile de învăţământ în această direcţie:„Copiii învaţă cel mai bine prin observarea comportamentelor din jur, în special a modului în care părinţii lor procedează în anumite situaţii. Prin urmare, nu uita să-i vorbeşti despre ceea ce faci chiar tu pentru a-i ajuta pe cei din jur, chiar dacă se referă la lucruri minore, cum ar fi faptul că ţi-ai vizitat un amic aflat pe patul de spital ca să-i duci o farfurie cu supă.“

Ai trimis un sms prin care donezi o sumă cât de mică de bani? Explică-i în aşa fel încât să înţeleagă, în funcţie de vârsta pe care o are, de ce ai ales să dai bani acelei cauze şi în ce fel va ajuta contribuţia financiară pe care o faci. Chiar dacă pare un lucru simplu, preadolescenţilor le este mai greu să urmărească finalitatea actului de generozitate care implică bani. Trebuie să le oferi o imagine a modului în care cei câţiva lei daţi de tine în cadrul unei capanii umanitare, de pildă, se adaugă altor fonduri venite de la persoane dornice să ajute, iar cu acei bani se vor cumpăra alimente, haine, jucării, medicamente sau vor fi utilate cu aparatură de ultimă generaţie secţii de spital. 

Vizitaţi un orfelinat sau un azil

Câţi tineri aţi mai văzut în ziua de azi să ajute un bătrân să treacă strada? Un lucru minor, dar care reflectă bagatelizarea unor comportamente ce ajută la formarea unor adulţi responsabili, capabili să empatizeze pe viitor cu suferinţa altora şi să ia atitudine când persoanele defavorizate vor fi marginalizate. Nu te sfii să-ţi iei copilul de mână şi să faci o vizită la un orfelinat sau la un azil de bătrâni. Normal, cei mai mulţi părinţi evită să le arăte copiilor lor aspectele neplăcute ale vieţii, dar fondatoarea Kids Care Club, Deborah Spaide, asigură că iniţiativele de acest fel îi oferă copilului un sentiment de satisfacţie şi bucurie care minimalizează considerabil orice efect posibil traumatizant al unei astfel de experienţe. O variantă mai simplă poate fi să-l îndemnaţi să-i dea o mână de ajutor unui vecin în vârstă, fie că ajutorul înseamnă să-i cumpere o pâine, să dea cu mătura prin curte sau să-i ţină de urât timp de o oră la câteva zile. De asemenea, puteţi să-l încurajaţi să organizeze o campanie umanitară în care să-şi implice prietenii. De exemplu, să aleagă jucării şi haine dintre cele pe care nu le mai folosesc şi să le doneze copiilor dintr-o familie nevoiaşă.

Valoarea banului

Lecţiile de generozitate ajută copiii să înţeleagă mai uşor şi valoarea banului, un alt aspect important pe care copiii din societatea de astăzi nu-l mai înţeleg. Dacă ai început să-i oferi periodic o sumă de bani copilului tău, nu ignora faptul că pe lângă economiile pe care le face pentru a merge într-o excursie cu colegii sau pentru a-şi cumpăra un joc nou, poate să direcţioneze o sumă şi în scopuri umanitare. Nu contează cât de mică va fi contribuţia financiară pe care o va face într-un final, contează ca el să înţeleagă gestul de a dărui. Cel mai bine este să-l ajuţi să identifice o persoană pe care ar putea să o ajute cu acei bani, apoi să-l îndrumi să cumpere un obiect pe care să i-l ofere chiar el. 
Important este să înţelegem, ca părinţi, că lecţiile de generozitate nu sunt eficiente dacă se rezumă la simple discuţii pe care le ai cu copilul pe această temă, ele se învaţă prin acţiuni practice, concrete, pe care le realizaţi în timp.
 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite