Gadgeturile şi jucăriile scumpe reprezintă un risc în dezvoltarea copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii ignoră activităţile în aer liber în favoarea gadgeturilor Foto Shutterstock
Copiii ignoră activităţile în aer liber în favoarea gadgeturilor Foto Shutterstock

Părinţii prea indulgenţi cu mofturile copiilor riscă să afecteze dezvoltarea acestora pe termen lung atunci când îi răsfaţă cu jucării scumpe, atrage atenţia un studiu citat de publicaţia britanică „The Telegraph“.

Copiii care petrec ore întregi în faţa calculatorului, telefoanelor mobile şi iPad-urilor ori care nu au alte activităţi în afara jocurilor video ratează oportunităţile de a lua parte la diversele activităţi în aer liber specifice vârstei, vitale pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile sociale, lingvistice şi creative.

Activităţile în aer liber au scăzut în popularitate, întrucât părinţii se confruntă cu „presiuni din toate părţile pentru a le cumpăra copiilor ultimele gadgeturi şi jucării“, a atras atenţia Sally Goddard Blythe, consultant în dezvoltare neuro-educaţională.

Jocurile active îi ajută pe copii să-şi dezvolte echilibrul, coordonarea, abilităţile motorii, orientarea în spaţiu, iar petrecerea timpului liber în aer liber ajută la menţinerea unui nivel indicat de vitamina D, care previne dezvoltarea unor probleme de vedere şi îi ajută pe cei mici să aibă o greutate normală. Atunci când îşi petrec timpul cu alţi copii, ei învaţă să interacţioneze social, să colaboreze şi să coopereze, în timp ce îşi dezvoltă şi abilităţile lingvistice“, a explicat Blythe.

Aceste atenţionări au fost lansate după publicarea rezultatelor unui sondaj la care au răspuns 2.000 de părinţi britanici şi care a arătat că familiile cheltuie, în medie, 13.000 de euro pe jucării pentru fiecare copil pe care îl au, înainte ca aceştia să împlinească 19 ani.

Potrivit studiului, părinţii din ziua de azi se află sub o „presiune fără precedent“ de a cheltui bani pe jucării, în loc să se joace cu proprii lor copii. Plastilina, creioanele colorate şi blocurile de construcţii au fost înlocuite cu mini tablete, calculatoare, maşinuţe electrice şi telefoane mobile, pentru care părinţii se simt forţaţi să aloce mii de euro.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite