FOTO VIDEO Soluţia extremă la care a apelat un tată ca să-şi convingă băieţii să renunţe la jocurile video violente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leo şi Frank au dobândit o lecţie importantă, informându-şi tatăl că nu mai sunt interesaţi de jocul video pe care şi-l doreau cu patimă înainte de excursie. FOTO Oddity Central
Leo şi Frank au dobândit o lecţie importantă, informându-şi tatăl că nu mai sunt interesaţi de jocul video pe care şi-l doreau cu patimă înainte de excursie. FOTO Oddity Central

Un jurnalist suedez a descoperit cum să le potolească celor doi fii ai săi obsesia pentru jocurile video extrem de violente. După o călătorie care a durat zece zile, băieţii s-au întors complet schimbaţi.

Carl-Magnus Helgegren, un jurnalist din Suedia a reuşit să-şi dezveţe copiii de jocuri video violente  în locuri în care de desfăşoară adevărate războaie. După o excursie în Israel şi Siria care a durat zece zile, Leo, în vârstă de 11 ani, şi Frank, în vârstă de 10 ani, nu au mai vrut să audă de jocul video inspirat de ororile războiului pe care şi-l doreau cu ardoare înainte să înfrunte realitatea dură din zonele de război.

Într-o seară din anul trecut, în timpul cinei, când băieţii îşi implorau tatăl să le cumpere ultimul joc „Call of Duty” apărut pe piaţă, bărbatul, îngrijorat de obsesia celor doi copii pentru jocurile cu împuşcături, a avut ideea de a-i duce într-o zonă reală de război. Helgegren a făcut, astfel, o înţelegere cu fii săi – dacă vor călători alături de el într-o zonă afectată de violenţa războiului şi vor petrece timp cu victime ale armelor de foc, la întoarcere le va cumpăra orice joc video îşi doresc. 

foto

În primă fază, Leo şi Frank nu l-au luat în serios pe tatăl lor, crezând că glumeşte, dar după ce au realizat că acesta vorbeşte serios, au acceptat. Mama lor, Elisa, a privit cu scepticism ideea fostului soţ. „Când i-am spus ce am de gând să fac, a ezitat şi m-a întrebat dacă eu cred că băieţii vor fi în siguranţă, apoi a hotărât să vină şi ea. Am făcut asta împreună, de dragul copiilor noştri”, povesteşte Helgegren.

foto

Primul pas pe care l-a făcut suedezul, care a lucrat ca jurnalist în Orientul Mijlociu, a fost să clarifice faptul că vizita alături de familia sa în Siria şi Israel nu are legătură cu slujba sa sau cu politica. 

În aprilie anul acesta, familia a început, aşadar, călătoria care le-a arătat celor doi puştani ce se află dincolo de lumea virtuală din „inofensivele“ jocuri pe calculator. Prima oprire a fost Ierusalimul, unde au fost găzduiţi de o familie de israelieni, pentru ca băieţii să înveţe câte ceva despre cultura locală. După Ierusalim, Carl-Magnus Helgegren, băieţii şi mama copiilor s-au oprit într-o tabără de refugiaţi din Shuafat, în nordul Ierusalimului, unde apa potabilă era o adevărată problemă. În tabără, cei patru au mers la clinica medicală, unde băieţilor li s-a povestit despre copiii care au rămas ţintuiţi într-un scaun cu rotile după ce coloana le-a fost atinsă de gloanţe rătăcite.

foto
„Am vrut să vadă că armele provoacă tragedii. Nu îmi place deloc această idee de normalitate a violenţei armate care este avansată în jocurile pe calculator. Nu cred într-o lume fără arme, dar de ce ar trebui ca şi copiii să fie expuşi la arme şi violenţă?”, este de părere Helgegren.

Pe lista „obiectivelor turistice” s-a aflat şi Mjdal Shams, din Înălţimile Golan, un platou stâncos aflat la graniţa dintre Siria şi Israel, unde se găsesc cel puţin 2.000 de câmpuri minate. 

Vizita pare să le fi oferit o lecţie de viaţă importantă celor doi băieţi, care au fost foarte interesaţi şi emoţionaţi de poveştile copiilor care au fost separaţi de familiile lor. Dar nu toată lumea a apreciat modul în care tatăl suedez şi-a educat copiii, după cum arată reacţiile iscate pe reţelele sociale. 

„Am primit fel şi fel de mesaje în care oamenii îmi spuneau că sunt cel mai rău părinte din lume, că-mi traumatizez copiii şi că ar trebui să fiu închis la nebuni. Nu mă aşteptam, sincer, la o astfel de reacţie. Aceştia sunt copiii mei şi îmi doresc ce e mai bine pentru ei. Încetaţi să fiţi atât de naivi. Am fost în acele locuri în luna aprilie, când situaţia nu era atât de gravă ca acum. Eu mai fusesem de două ori înainte şi nu m-am simţit în pericol. Dacă atunci se desfăşura războiul, nu m-aş fi dus”, a explicat Helgegren.

După această experienţă, Leo şi Frank au dobândit o lecţie importantă, informându-şi tatăl că nu mai sunt interesaţi de jocul video pe care şi-l doreau cu patimă înainte de excursie. În schimb, băieţii au devenit foarte interesaţi de situaţia din Israel. „Mă întreabă tot timpul despre ce se întâmplă în aceste zone de conflict”, mărturiseşte tatăl lor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite