FOTO Cum reacţionează bebeluşii din pântec atunci când mama este stresată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu cât mama era mai stresată, cu atât fătul îşi atingea faţa mai des şi pe o durată mai lungă. FOTO Daily Mail
Cu cât mama era mai stresată, cu atât fătul îşi atingea faţa mai des şi pe o durată mai lungă. FOTO Daily Mail

Una dintre cele mai liniştitoare imagini este chipul copilului aflat în pântecul mamei, însă specialiştii dovedesc că, uneori, liniştea surprinsă într-o fotografie ascunde, de fapt, altceva.

Cercetătorii sunt de părere că bebeluşii sunt afectaţi de stările de anxietate ale mamei şi încearcă să se aline, cumva, prin puterea atingerii. Adulţii fac acelaşi lucru, însă, de cele mai multe ori, îşi folosesc ambele mâini, pe când copiii ai căror mame sunt stresate fac acest lucru cu o singură mână, încă din timpul vieţii intrauterine.

Deşi studii anterioare au arătat, de asemenea, că stresul mamei influenţează bebeluşul din pântec, aceasta este, se pare, prima dovadă fotografică. 

Cercetătoarea Nadja Reissland de la Universitatea Durham din Marea Britanie a făcut ecografii 4D unui număr de 15 femei însărcinate, repetate de 4 ori pe durata sarcinii acestora. Spre deosebire de imaginile surprinse cu ecograful obişnuit, ecograful 4D poate face fotografii foarte clare, din mai multe unghiuri, din care, puse cap la cap, a rezultat un videoclip care înfăţişează comportamentul copilului nenăscut. 

image

   

La începutul studiului, viitoarele mămici au fost supuse unei serii de întrebări menite să stabilească nivelul de stres înaintea efectuării primei ecografii, iar videoclipurile rezultate au fost analizate pentru a observa cât de des îşi ating copiii faţa. În total, cele opt fetiţe şi cei şapte băieţei şi-au atins chipul de 342 de ori. Cu cât mama era mai stresată, cu atât fătul îşi atingea faţa mai des şi pe o durată mai lungă.

  

Reissland este de părere că acest lucru se datorează hormonului stresului, cortizolul, produs în cantităţi mai mari de organismul mamei atunci când se afă în situaţii stresante, care afectează şi comportamentul copilului. 

Un aspect important demonstrat de studiu este că bebeluşii stresaţi, la rândul lor, de mamele stresate, îşi folosesc, de cele mai multe ori, mâna stângă atunci când îşi ating faţa. Acest lucru ar avea o importanţă semnificativă, pentru că afecţiuni precum ADHD (sindromului deficitului de atentie cu hiperactivitate), autismul, depresia şi schizofrenia ar fi mai prezente în cazul stângacilor. „Mamele nu ar trebui să se îngrijoreze, dar ar trebui să se gândească la o modalitate pentru reduce nivelul de stres”, a mai adăugat doctorul Reissland.

   

image
Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite