Explicaţia surprinzătoare a unui psiholog: de ce nu este rău să înjuri în faţa copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea părinţilor sunt îngrijoraţi de limbajul vulgar, care, odată auzit, se prinde cu viteza luminii de vocabularul copiilor lor.

Doctorul Timothy Jay, psiholog şi expert specializat în limbaj vulgar, spune că părinţii îngrijoraţi de faptul că odraslele lor învaţă cuvinte „obscene” duc o luptă destul de greu de câştigat, scrie NPR.

„De îndată ce copiii învaţă să vorbească, prind acest tip de limbaj. Sunt un fel de «aspiratoare» în miniatură şi repetă absolut tot ce aud”, este de părere Jay.

Jay, care ocupă şi un post de profesor în cadrul Colegiului de Arte Liberale din Massachusetts, SUA, a studiat când şi de ce copiii încorporează limbajul vulgar în vocabularul lor, ajungând la concluzia că până la vârsta de 6 ani, când merg la şcoală, aceştia dobândesc un asemenea tip de limbaj destul de dezvoltat.

Cu toate că niciun părinte nu îşi doreşte ca vocabularul copilului lor să conţină cuvinte ruşinoase, Jay spune că nu este neapărat rău să înjuri în faţa copilului.

„Cred că lucrul acesta contribuie la învăţăturile lor despre emoţii, expresii emoţionale şi despre modalitatea în care părinţii se descurcă cu acestea. Dacă priveşti limbajul vulgar precum o urmare a furiei, frustrării, fericirii sau surprinderii, tot este perfect normal”, declară psihologul. Acesta adaugă că este treaba oricărui părinte să-şi înveţe copilul semnificaţiile şi nuanţele limbajului şi despre momentele potrivite şi nepotrivite pentru înjurături. Dacă un copil înjură, este posibil ca o pedeapsă aplicată prompt să nu producă, de fapt, nicio schimbare.

„Încercaţi, mai întâi, să vă daţi seama de ce copilul dumneavastră foloseşte un astfel de limbaj. Aşteptaţi-vă să îl folosească, mai devreme sau mai târziu, în încercarea de a-şi exprima anumite sentimente”, spune Jay.



Citeşte şi:

Cât de judecate se simt mamele de către străini atunci când le plâng copiii în locuri publice

Copiii hărţuiţi se pot transforma în adulţi cu tendinţe suicidale

De ce plâng copiii noaptea? „Ca să amâne conceperea unui frăţior”

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite