Este primul născut mai inteligent decât fraţii săi mai mici? Ce spun specialiştii

Este primul
născut mai inteligent decât fraţii săi mai mici? Ce spun specialiştii

Părinţii sunt mai preocupaţi de educaţia primului copil, potrivit unei teorii FOTO: mamashealth.com

Primul copil venit pe lume într-o familie are un coeficient de inteligenţă mai mare decât următorii născuţi, după cum au arătat mai multe studii de-a lungul timpului. El obţine note mai mari la şcoală şi are, în general, o viaţă mai împlinită decât a celorlalţi fraţi, iar specialiştii au câteva explicaţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fraţii mai mari au performanţe şcolare mai bune şi se bucură de mai multe realizări de-a lungul vieţii, comparativ cu următorii născuţi, potrivit unui studiu realizat de economiştii V. Joseph Hotz şi Juan Pantano şi citat de publicaţia americană „Business Insider“. Evaluarea copiilor a fost realizată de mamele acestora.

Rezultatele analizei au indicat că 33,8% din mame susţin că primii născuţi ai lor ajung să fie cei mai buni din clasă şi 31,8% din ele au mărturisit că al doilea copil născut este printre primii din clasa lui. Aproape 29% din participante au spus acelaşi lucru despre al treilea copil născut, în timp ce despre performanţele celui de-al patrulea copil, doar 27,2% au declarat că acesta se numără printre cei mai buni elevi din clasă.

Specialiştii oferă mai multe explicaţii pentru acest fenomen:

Primeşte mai multă atenţie din partea părinţilor

Primul născut petrece mai mult timp cu părinţii decât fraţii săi mai mici. Întreaga grijă şi atenţie a adulţilor este orientată către el până la naşterea următorului frate, iar apoi, timpul părinţilor se împarte între fraţi.

Are gene mai bune

Există geneticieni care cred că următorii fraţi moştenesc un bagaj genetic mai slab decât fratele mai mare, iar de aici rezultă coeficientul de inteligenţă mai crescut al acestuia, notează publicaţia „Business Insider“.

Este „profesor“ pentru fraţii mai mici

Fratele mai mare are prilejul să-i înveţe diverse lucruri pe fraţii şi surorile mai mici. Astfel, ei îşi dezvoltă abilităţi didactice care îl vor ajuta să aibă performanţe mai bune la şcoală.

Teoria părinţilor leneşi

Cei care devin părinţi pentru prima dată sunt mai anxioşi pentru că se tem să nu facă greşeli, iar din acest motiv, sunt mai dedicaţi creşterii copilului. La următorii copii, sunt întotdeauna mai relaxaţi şi devin mai puţin stricţi.

Economiştii Joseph Hotz şi Juan Pantano susţin că părinţii creează reguli mai stricte pentru primul născut (cum ar fi cele cu privire la televizor) şi se implică mai mult în activitatea lui şcolară. De asemenea, ei au tendinţa să-l pedepsească pentru notele proaste, mai mult decât pe ceilalţi fraţi.

Citeşte şi:

Între cadou şi ameninţare: Moş Nicolae şi Moş Crăciun, instrumente de şantaj folosite de părinţi ca să-şi disciplineze copiii

De ce discuţiile aprinse dintre părinţi ar putea fi benefice pentru copii

Cum să creşti copii buni: sfaturile unui psiholog de la Harvard

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările