Dulciurile elimină treptat fructele din alimentaţia copiilor: „Fructele nu sunt şi nu vor fi la fel de dulci ca aceste produse din comerţ”

Dulciurile elimină treptat fructele din alimentaţia copiilor: „Fructele nu sunt şi nu vor fi la fel de dulci ca aceste produse din comerţ”

Profesorul în nutriţie spune că mulţi părinţi consideră că le oferă copiilor dulciuri sănătoase doar pentru că le aleg pe cele pe bază de îndulcitori, dar acestea au un gust dulce la fel de intens ca cele pe bază de zahăr, iar micuţii ajung să le prefere fructelor.FOTO Arhiva

Copiii din ziua de azi mănâncă din ce în ce mai puţine fructe pentru că alternativa oferită, produse cu îndulcitori artificiali folosiţi în exces, este mult mai tentantă şi creează dependenţă. Deşi îndulcitorii sunt consideraţi o variantă mai bună decât zahărul, copiii ajung să prefere gustul intens şi extrem de dulce pe care fructele nu-l pot oferi, avertizează un profesor în nutriţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Susan Jebb, profesor de nutriţie în cadrul departamentului de Dietă şi Sănătate a Populaţiei de la Universtiatea Oxford din Marea Britanie, a tras un semnal de alarmă în cadrul unei conferinţe susţinute zilele trecute referitor la ritmul alarmant în care copiii ajung să renunţe la fructe în favoarea dulciurilor.

Acesta cere reducerea cantităţilor de zahăr, dar şi a îndulcitorilor artificiali folosiţi la producerea dulciurilor din comerţ, pentru a-i determina pe cei mici să mănânce mai multe fructe, o sursă infinit mai sănătoasă din care îşi pot lua vitamine, fibre şi alţi nutrienţi esenţiali. 

Profesorul în nutriţie spune că mulţi părinţi consideră că le oferă copiilor dulciuri sănătoase doar pentru că le aleg pe cele pe bază de îndulcitori, dar acestea au un gust dulce la fel de intens ca cele pe bază de zahăr, iar micuţii ajung să le prefere fructelor.

Fructele nu sunt şi nu vor fi niciodată la fel de dulci ca aceste produse din comerţ, la prepararea cărora sunt folosite în exces zahăr sau îndulcitori. Pur şi simplu, fructele nu pot concura cu ele, iar copiii ajung să le prefere şi să renunţe la alternativa sănătoasă, dar mai puţin dulce. Oamenii preferă dulciurile pe bază de îndulcitori pentru că astfel se reduce numărul caloriilor, deci doar în dorinţa de a nu câştiga în greutate, dar problema este că acestea înlocuiesc fructele, cea mai sănătoasă sursă pentru organism, a afirmat acesta, citat de Daily Mail.

Unul dintre motivele principale pentru care ne străduim fără succes să-i determinăm pe copii să mănânce mai multe fructe, de exemplu, este faptul că aceştia se obişnuiesc cu acest gust dulce foarte intens, adăugat sub formă de zahăr sau îndulcitori artificiali în exces, gust pe care fructele nu-l pot avea în mod natural.

Profesorul recomandă reducerea treptată a cantităţii de dulciuri, eventual oferirea ocazională de ciocolată de bună calitate, în acelaşi timp cu includerea fructelor. Deşi este o provocare, pentru că tentaţiile sunt la fiecare pas, specialistul crede că reeducarea gusturilor este posibilă cu multă perseverenţă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: