De ce trebuie să-l faci pe adolescentul tău să iubească să citească: 10 beneficii esenţiale în dezvoltarea lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harry Potter rămâne unul dintre titlurile preferate de adolescenţi şi în România FOTO: Pexels.com
Harry Potter rămâne unul dintre titlurile preferate de adolescenţi şi în România FOTO: Pexels.com

Mai mult de jumătate dintre români nu au citit nicio carte pe parcursul unui an întreg. Preferinţa adolescenţilor pentru tabletă, telefon sau televizor este recunoscută. Totuşi, psihologii nu contenesc să sublinieze importanţa cititului mai ales la vârste mici, dar şi printre adulţi. Beneficiile pentru dezvoltarea inteligenţei, inclusiv a celei emoţionale sunt numeroase, având efecte pe tot parcursul vieţii adulte.

Un studiu condus de profesorul Keith Topping de la Universitatea Dundee din Marea Britanie arată că, atunci când sunt în şcoala primară, copii tind să aleagă cărţi care îi provoacă, care sunt mai dificil de înţeles pentru vârsta lor. Pe măsură ce cresc, aceştia preferă însă cărţi cu un grad mai scăzut de dificultate, fapt ce le poate afecta dezvoltarea intelectuală. 

Pe de altă parte, Peggy Gisler şi Marge Eberts, experţi în educaţie, susţin că atunci când elevii citesc mai mult decât li se cere prin programa şcolară ajung să fie printre elevii cu cele mai bune rezultate. În primul rând, cititul le extinde vocabularul, dar le dezvoltă şi abilităţile de exprimare, având exemplul autorilor care au exprimat în scris ceea ce au gândit. Mai mult, ei reuşesc să facă faţă unor probleme mai complexe, indiferent de materie, dacă aleg cărţi care îi provoacă. Potrivit celor doi, cititul are efectul unui bulgăre de zăpădă: pe măsură ce citesc, adolescenţii îşi doresc să citească mai mult. Astfel, curiozitatea şi, implicit, extinderea orizonturilor se numără printre beneficiile cititului. Capacitatea de a rezolva probleme, de a analiza, sintetiza şi extrage concluzii sunt şi ele enumerate printre beneficii. Iată deci, pe scurt, 10 dintre acestea:

1. Stimularea mentală 
2. Reducerea stresului  
3. Acumularea de noi cunoştinţe 
4. Îmbunătăţirea memoriei
5. Dezvoltarea imaginaţiei şi capacităţii cognitive
6. Îmbunătăţirea capacităţii de concentrare 
7. Îmbunătăţirea exprimării orale, dar şi în scris, adiţional extinderii vocabularului 
8. Încrederea în sine, ca şi consecinţă a cunoştinţelor acumulate 
9. Sursă gratuită de amuzament 
10. Contribuie la diminuarea anxietăţii - crescută în cazul adolescenţilor tocmai pe seama utilizării excesive a ecranelor (telefon, tabletă, laptop, TV). 

Cum îi faci pe adolescenţi să citească?

Se pare că aceasta este cea mai mare provocare, având în vedere statisticile. Potrivit experţilor în educaţie, adolescenţii, dar şi copiii în general, vor fi mai receptivi dacă vor avea de ales între titluri interesante, care să prezinte probleme ce îi preocupă etc. Acesta este raţionamentul care a stat la baza unei campanii româneşti, de conştientizare a necesităţii de a citi. Sub ideea #RespectYourself, Libris.ro a dotat o şcoală generală din Braşov cu câteva mii de volume. Titlurile alese au fost actuale, iar rezultatele au fost vizibile, spun reprezentanţii librăriei online. Astfel, numărul cărţilor împrumutate de la bibliotecă s-a dublat. „Am lansat proiectul #RespectYourself pentru că noi credem cu adevărat în puterea cărţilor de a schimba lumea în bine. Credem că este de datoria noastră, a celor care activăm pe piaţa de carte să apropiem copiii şi tinerii de lectură. Suntem convinşi că, în rândul comunităţilor unde copiii au acasă modele preocupate de lectură, iar la şcoală o bibliotecă generoasă, cu volume actuale şi cadre didactice deschise la nou, numărul de cărţi citite de aceştia este peste medie. Rezultatele obţinute la Şcoala Gimnazială Nr. 27 din Braşov ne dau puterea să mergem înainte cu acest proiect şi chiar să propunem autorităţilor un proiect la scară largă, aplicabil la nivel naţional”, a declarat Laura Ţeposu, director de dezvoltare al librăriei online. 

De asemenea, pentru a-i readuce mai aproape de lectură, Peggy Gisler şi Marge Eberts recomandă părinţilor să fie interesaţi de lectura copiilor şi să o includă în activităţile zilnice. "Dacă un adolescent este fascinat de cărţi legate de curse de maşini, duceţi-l la una. Dacă îi place o carte care a fost ecranizată, duceţi-l la acel film", recomandă aceştia. 

Şi dacă aveţi nevoie de inspiraţie pentru următoarele cărţi pe care vreţi să le cumpăraţi copilului, iată şi un top 10 cărţi preferate de adolescenţi, respectiv de copii potrivit Libris.ro:

Categoria Young Adult:

  • Endgame. Jocul Final: Cheia Cerului - James Frey, Nils Johnson-Shelton
  • De veghe în lanul de secară - J.D. Salinger
  • Poveşti de seară pentru fete rebele
  • Sub aceeaşi stea - John Green
  • Daca aş rămâne - Gayle Forman
  • Vampirii din Morganville
  • Căutând-o pe Alaska - John Gree
  • Hobbitul - J. R. R. Tolkien
  • Silmarillion - J.R.R. Tolkien
  • Absolut tot - Nicola Yoon


Cărţi pentru copii:

  • Erus şi Valea Răbdării - Alec Blenche
  • Bufniţa care se temea de întuneric - Jill Tomlinson
  • Lămâi, cărţi şi prieteni - Jo Cotterill
  • Erus şi Valea generozităţii - Alec Blenche
  • Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi - Nikolai Nosov
  • Pisicuţa care voia să ajungă acasă - Jill Tomlinson
  • Vacanţa pofticioşilor - Ioana Chicet-Macoveiciuc
  • Călătorie în interiorul corpului uman
  • Charlie şi fabrica de ciocolată - Roald Dahl
  • Harry Potter şi piatra filozofală - J. K. Rowling
Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite