De ce mint copiii şi ce soluţii să aplici pentru a elimina acest comportament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice copil a rostit la un moment dat o minciună, dar atunci când comportamentul devine repetitiv părinţii trebuie să ia măsuri concrete.

Orice părinte a sesizat la un moment dat o minciună rostită de cel mic, chiar atunci când nu era cazul. Totuşi, se spune că 98% dintre copii cred că este greşit să mintă, deşi tot 98% dintre copii le spun părinţilor minciuni. Site-ul lifehack.org a aflat care sunt motive pentru care copiii mint şi cum se poate combate acest fenomen.

Copiii învaţă să mintă de la părinţi

Nu doar copiii mint, ci şi părinţii lor, aşa cum se întâmplă în clasica situaţie în care se povesteşte despre Moş Crăciun. De asemenea, copiii imită comportamentul adulţilor atunci când aceştia din urmă, în prezenţa lor, spun că plac pe cineva, dar când sunt singuri spun opusul. Cei mici sunt atenţi la aceste comportamente şi imită rapid, considerând că această atitudine este normală.

Copiii mint ca să nu dezamăgească

Cei mici te iubesc şi vor să se simtă iubiţi. Din acest motiv, dacă iau o notă mică vor ascunde acest lucru, nu intenţionat, ci pentru a nu dezamăgi unul dintre părinţi. Ei vor să se simtă iubiţi în orice condiţii.

Copiii mint să nu fie pedepsiţi

Niciun copil nu îşi doreşte să nu îşi vadă  desenele preferate dacă este pedepsit. Dacă sunt puşi în faţa unei pedepse vor găsi metode ingenioase pentru a nu fi traşi la răspundere. Copiii vor minte ca să nu aibă de suferit.

Copiii mint să protejeze pe cineva

Copiii mai mari mint pentru a-şi proteja prietenii de posibile sancţiuni şi consecinţe pentru că nu cred că acest comportament e greşit. Ei au impresia că protejează.

Ce soluţii să abordaţi:

Devino un model de urmat: Fă în aşa fel încât onestiatea şi drepatea să fie un motto pentru cei mici.

Arată-i copilului că a minţi e un lucru greşit: Copiii cred că a minţi e un comportament acceptat. Trebuie să le explici care sunt efectele minciunii şi să le arăţi ce înseamnă onestitatea.

Nu îi pedepsi dacă mint: Încearcă să găseşti şi să înţelegi de ce copilul a minţit, fără să îi pedepseşti. O discuţie sinceră îi poate ajuta să nu mai mintă.

Spune-le că vor mai face greşeli din când în când: Orice om greşeşte şi nimeni nu e perfect. Trebuie să le explici că nota mică de la test nu e un motiv de minciună. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite