Cuvinte grele care le afectează dezvoltarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puterea cuvintelor se vede foarte bine când le foloseşti eficient pentru a-i educa pe cei mici. Dar, în egală măsură, nervii şi neglijenţa le pot face periculoase. Şi, totuşi, nu există părinte fără greşeală.

Din neştiinţă sau din lipsă de control, unii părinţi ajung să-şi rănească propriii copii spunând cuvinte nepotrivite în contexte la fel de nepotrivite. Şi, cum copiii au încredere în vorbele părinţilor, impactul asupra lor este major, cu efecte asupra dezvoltării emoţionale, chiar dacă
părinţii tind să minimalizeze consecinţele pe care vorbele lor le au asupra copiiilor.

În fapt, atitudinea şi succesul pe care le vor avea copiii mai târziu în viaţă depind într-o mare măsură de felul în care li se vorbeşte. Aşadar, ţine tot timpul cont de faptul că vorbele tale pot da curaj sau pot provoca ruşine, pot motiva sau pot coborî moralul unui copil.

Ameninţările doar îl sperie!

Copilul are încredere în cuvintele tale. De aceea, una dintre greşelile cele mai mari pe care le poţi face este să-l ameninţi. Formule precum „Dacă nu încetezi, te las aici" pot avea un impact negativ major asupra celor mici. Trebuie să fii conştient că cea mai mare temere a unui copil mic este că s-ar putea pierde sau că ar putea fi lăsat singur şi lipsit de apărare.

Ameninţând un copil sau folosindu-te de teama lui pentru a-l manipula prin cuvinte şi a obţine de la el un anumit comportament este o greşeală de educaţie, spun psihologii. Presiunea la care îl supui va conduce la frustrare, nesiguranţă şi, în cazurile mai grave, la anxietate şi la atacuri de panică. De aceea, în loc să sperii copilul, va trebui să îi oferi alternative pozitive.

Jignirile îi scad încrederea în sine

Crezi că obţii rezultate bune dacă îl faci pe copil să se simtă ruşinat pentru greşelile lui? Acest lucru trebuie făcut cu măsură. Altfel, sentimentul de vinovăţie îl poate determina pe cel mic să îşi piardă încrederea în sine. Nu-l umili, indiferent că sunteţi între patru ochi sau în public, adresându-i cuvinte grele: „Nu eşti în stare de nimic", „Cum poţi să greşeşti tot timpul?" sau „Eşti greu de cap din moment ce nu înţelegi".

Potrivit specialiştilor, astfel de atitudini şi de replici îşi au originea şi în faptul că aşteptările părinţilor nu ţin cont de abilităţile copiilor. Dacă însoţesc această atitudine şi de cuvinte scăpate la impuls, urmările pot fi grave, fiindcă vorbele dure nu-i ajută cu nimic. Din contră, le subminează încrederea şi îi pot transforma în persoane extrem de temătoare, care nu vor mai avea curaj să încerce lucruri noi.

«Regret că te am»

Fraze precum „Dacă ştiam că eşti aşa, nu te-aş fi vrut", sau „Din cauza ta am divorţat" sunt afirmaţii care pot avea efecte foarte grave, atenţionează specialiştii. Copiii nu sunt niciodată vinovaţi pentru situaţia în care se află părinţii şi nici nu trebuie să le suporte frustrările cauzate de nişte situaţii pe care nu le-au provocat. Dacă ai astfel de ieşiri, este bine să consulţi un specialist psiholog. Acesta te va ajuta să gestionezi situaţia şi să îţi poţi asuma rolul de părinte care îşi protejează copilul, nu care îl traumatizează.

Bârfele despre rude

Poate că socrii nu sunt cei mai buni prieteni ai tăi, dar sunt bunicii copilului şi este firesc să fie ataşat de ei. Va fi greu pentru orice copil să asiste la discuţii în care bunicii îi sunt denigraţi. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cuplurile divorţate, în care foştii parteneri încearcă să-şi regleze conturile vorbind urât unul despre celălalt, de faţă cu copilul.

Sfat: Nu ezita să-i ceri scuze copilului dacă ai exagerat spunând vorbe grele.

Limbajul poate fi o formă de abuz

Datele statistice arată că limbajul agresiv este cea mai frecventă formă de abuz asupra copiilor, iar efectele se simt inclusiv în viaţa de adult. În cazul copiilor mici, abuzul verbal aduce după sine grave tulburări de comportament, întârzieri în dezvoltarea emoţională şi fizică şi manifestarea agresivităţii. De asemenea, copiii timizi, neîncrezători, incapabili să se afirme la şcoală sau la grădiniţă pot avea un istoric de abuz verbal din partea părinţilor.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

Felul în care îi afectează pe copii frazele necontrolate spuse de părinţi este relativ şi ţine de sensibilitatea individuală a fiecărui copil în parte. Dar, în general, riscul este ca micuţii să se simtă rejectaţi, să îşi creeze un sentiment de inadecvare socială. Aceşti copii pot deveni adulţi care vor trăi cu convingerea că nu vor fi niciodată iubiţi, că nu îşi vor găsi locul în lume şi că nu vor reuşi să se bucure de respectul celor din jur. De asemenea, există riscul să ajungă neîncrezători sau cinici, deprimaţi ori agresivi.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite