Curele de detoxificare pentru copii prind avânt în Europa: de ce cred părinţii că cei mici au nevoie să fie hrăniţi cu sucuri de legume şi seminţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în SUA există deja de ani buni programe de detoxificare dedicate copiilor şi produse comercializate în acest scop, în Europa acest trend a prins mai mult în cazul adulţilor. Treptat apar însă şi în ţările europene tot mai mulţi părinţi care consideră că şi cei mici au nevoie periodic de o revitalizare şi curăţare a organismului de toxine.

Tot mai mulţi părinţi britanici sunt convinşi că prin cure de detoxificare regulate copiii lor nu vor avea mai târziu probleme cu kilogramele în plus şi, mai ales, vor scăpa de toxinele pe care le acumulează la această vârstă din cauza consumului de dulciuri sau de junk-food, atunci când merg la şcoală sau când rămân în grija bunicilor, notează publicaţia Daily Mail.

Preocupaţi să le ofere o alimentaţie sănătoasă, în care să existe cât mai multe sucuri de legume, salate şi superalimente, cum sunt seminţele de chia, unii părinţi pierd din vedere că la această vârstă copiii trebuie încurajaţi mai ales să dezvolte o relaţie normală, sănătoasă, cu mâncarea, avertizează medicul pediatru britanic Judy More, specializat în nutriţie pentru copii. 

Într-un interviu recent acordat adevarul.ro de medicul nutriţionist Mihaela Bilic, care a lansat cartea „ABC de nutriţie”, dedicată copiilor, dar şi părinţilor, aceasta sublinia faptul că trendurile în alimentaţie nu trebuie îmbrăţişate cu prea mult entuziasm, mai ales când în joc este sănătatea celor mici. 

Mult prea des mamele nu-şi dau seama că moda asta nu e un lucru tocmai fericit, pentru că ce este bun astăzi, mâine nu mai este bun. Şi dacă pentru un adult este altceva, nu poţi să-i aplici şi unui copil toate bazaconiile care se descoperă azi şi mâine sunt infirmate. Toată cartea am conceput-o pe un ton pozitiv, pentru că nu le poţi vorbi copiilor despre mâncare folosind termeni negativi, ca nesănătos, periculos, toxic, pentru că lucrurile astea afectează profund nu numai încrederea, ci şi starea de bine”, declara medicul specialist. 

Pe de altă parte, medicul pediatru britanic Judy More a mai adăugat că detoxificarea în cazul copiilor „poate fi periculoasă, iar în cazul fetelor, în mod special, poate însemna dezvoltarea interesului pentru tot felul de modalităţi de a-şi ţine greutatea sub control”. Un alt exemplu se referă la adolescentele care intră la menstruaţie şi care au nevoie în această perioadă de cantităţi mari de fier, pe care riscă să nu le primească dacă din dieta lor lipsesc periodic diverse grupe de alimente, cum este carnea roşie, după cum a mai explicat aceasta. Mult mai bine ar fi ca părinţii să se concentreze pe oferirea unei educaţii alimentare sănătoase şi copiii să mănânce ceea ce este firesc, normal, alături de întreaga familie, a punctat medicul.

La rândul său, nutriţionistul Polly Hale consideră că mulţi părinţi din ziua de azi sunt prea speriaţi de dulciurile consumate ocazional de copiii lor. 

În mod normal, copiii şi adolescenţii consumă foarte multă energie şi au nevoie de o dietă echilibrată, care să includă şi suficiente proteine, pentru a le susţine creşterea şi dezvoltarea. În plus, să etichetezi mâncarea ca fiind bună sau rea nu face decât să le ofere copiilor o imagine distorsionată despre relaţia pe care trebuie să o avem cu mâncarea. În timp, detoxificarea pavează calea către dietele de tip yo-yo sau către alte diete extreme. Atâta vreme cât părinţii le oferă pe cât posibil o dietă sănătoasă şi echilibrată, copiilor li se poate permite uneori să mănânce şi dulciuri sau alte alimente mai puţin indicate, fără să aibă nevoie de cure de detoxificare”, a subliniat nutriţionistul.

Unul dintre exempele de părinţi care susţin necesitatea curelor de detoxificare şi în cazul copiilor este artista britanică Michelle Poulengeris (foto sus), de 38 de ani, mama a trei copii, de 4, 8 şi 10 ani. Timp de o săptămână în fiecare lună, Michelle insistă ca cei mici să urmeze o cură de detoxificare pentru a-şi revitaliza organismul.

Graţie curelor de detoxificare pe care le urmează la începutul fiecărei luni, timp în care eliminăm zahărul rafinat, carbohidraţii şi carnea, şi creştem cantitatea de legume, fructe, nuci, seminţe şi leguminoase, copiii au parte de beneficii. Sunt mult mai energici, sistemul lor digestiv funcţionează mai bine şi oamenii îmi spun adesea că au o piele foarte frumoasă. De asemenea, îi ajută să-şi diversifice preferinţele alimentare şi să facă alegeri mai sănătoase, pentru că au ocazia să vadă cum se simt după ce mănâncă diverse alimente”, a declarat mama celor trei copii, citată de Daily Mail.

Detoxificarea se bazează, în principiu, pe teoria conform căreia toxinele preluate din mâncăruri mai puţin sănătoase se acumulează în organism, ceea ce poate duce la probleme de sănătate. Curele presupun consumul unor cantităţi mari de fibre, de apă şi sucuri de fructe şi de legume pentru a ajuta organismul să elimine toxinele.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite