Cum îi vorbeşti copilului despre sex. Care sunt sfaturile psihologului

Cum îi vorbeşti copilului despre sex. Care sunt sfaturile psihologului

Fiecare părinte trebuie să aibă discuţii despre viaţa sexuală cu copilul. Foto: Shutterstock

Dacă atunci când era mic, barza te scotea din încurcătură când fiul sau fiica te întreba de unde vin copiii, pe măsură ce ajunge la vârsta adolescenţei, discuţiile despre sex nu mai pot fi amânate.

În România – şi nu numai – adolescenţii evită să discute cu părinţii lor despre debutul vieţii sexuale sau despre contracepţie. Nu e de mirare, deci, că de multe ori, primul contact sexual îi prinde pe tineri nepregătiţi. De altfel, adolescenţii de astăzi încep viaţa sexuală mult mai devreme, la o vârstă pe care mulţi părinţi o consideră prematură. De aceea, majoritatea tinerilor cred că este suficient să aibă grijă să evite o sarcină nedorită, însă nu ştiu că o asemenea experienţă poate duce, printre altele, la boli cu efecte grave.
 "În primul rând trebuie definit clar ce reprezintă educaţia sexuală, pentru că este posibil să existe încă în rândul adulţilor opinia că asta îi învaţă sau îi încurajează pe copii să facă sex. Când vorbim despre sexualitate, vorbim, de fapt, de componenta relaţională. Aceasta cuprinde nu doar aspectele fizice, emoţionale şi de interacţiune, ci şi multe altele, cum ar fi relaţiile de prietenie sau sentimentele de siguranţă, securitate, abilităţile de comunicare, negociere, autoanaliză, punerea de limite, de luare a deciziilor şi soluţionare a problemelor etc.", explică Bogdana Bursuc, psiholog şi psihoterapeut.
 
Citeşte aici mai multe despre acest subiect. Află de pe clickpentrufemei.ro cum să abordezi discuţiile despre sexualitate cu copilul tău!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: