Cum să-l convingi să iasă la joacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum să-l convingi să iasă la joacă
Cum să-l convingi să iasă la joacă

Este mereu preocupat de jocurile online ori de trenuleţele cumpărate de ziua lui. Când să-i mai rămână timp și pentru joaca în fața blocului? Iar când te roagă stăruitor să-l mai lași câteva minute să se joace, nu-l poţi refuza.

Și pentru un personaj atât de mic, orele din zi tot sunt insuficiente, mai ales când sunt atât de multe de făcut: trebuie să trimită trupe în ajutorul prietenilor lui din reţea la ore fixe ori să încarce şi să descarce marfă din trenuleţul proaspăt cumpărat...

În timp, programul lui  începe să semene cu cel al unui om mare: ziua grădiniță sau școală, iar după-amiaza, teme, ore particulare și jocuri pe calculator (în cazul mai fericit, ultima apariție editorială din colecția pentru copii). Mai există rupturi de ritm, când se vede obligat de părinți și trebuie să meargă la joacă. Asta e, n-are încotro! Joacă rapid un tenis de picior, se dă de trei ori într-un leagăn și gata: se poate întoarce ușurat în lumea din spatele ferestrei, la tastatură și la jocurile care sunt numai ale lui.

Jocurile de interior, mai atrăgătoare

De ce are un asemenea comportament? De ce opune rezistență şi se îmbufnează ori de câte ori încerci să-l convingi să mai iasă la o gură de aer? Din motivul pentru care oricare dintre noi alegem lucrul A în detrimentul lucrului B: este mai bun, mai atrăgător și ne oferă mult mai multe satisfacții. Și atâta timp cât activitățile de interior sunt ambalate în forme mai atrăgătoare, jocurile în aer liber vor rămâne mereu pentru cel mic rățușca cea urâtă și nedorită.

Mai mult, orice experienţă neplăcută în curtea blocului poate crea noi resentimente, care să-l țină pe cel mic în casă.
Acest lucru se întâmplă atunci când se ceartă cu un alt copil de la bloc, când nu reuşeşte să facă lucruri la care alţi copii de vârsta lui excelează (mersul pe bicicletă, cu rolele ori cu placa). Și până ce nu înveți cum să-l ademenești să iasă să se joace, casa va rămâne locul preferat de joacă. Nu are rost să-i explici câte avantaje ar avea dacă s-ar juca în aer liber.

Cum îl încurajezi?


Discuțiile despre câtă vitamina D poate asimila în doar 15 minute petrecute în aer liber și despre importanța mișcării pentru prevenirea obezității sunt de oameni mari. În plus, sunt mult prea tehnice pentru ca cel mic să le înțeleagă (sau măcar pentru a încerca să le priceapă). 

Ademenește-l cu o ofertă mai generoasă: cumpără-i diverse jucării care să-i facă ieşirea în parc mai frumoasă (palete de tenis, mingi noi, role, bicicletă). Cu un asemenea arsenal, va fi copilul-vedetă al blocului. Va învăța că în fața calculatorului nu poate avea atât de mulți prieteni interesați de ceea ce face și de jucăriile lui. În timp, prin socializare va învăța importanța prieteniei și frumusețea jocului în grup și, uite așa, cel mic va afla că există o lume frumoasă şi în afara căminului. În curând, nici nu va mai trebui să îl obligi să iasă, atâta timp cât prietenii de joacă vor fi cei care îl vor chema și îl vor îmbia la joacă.

Când să te îngrijorezi


Refuzul lui de a se juca cu ceilalţi copii și înclinaţia lui spre singurătate pot semnala, în anumite situaţii, o tulburare de natură psihică. Dacă și în casă refuză să se joace sau să citească și îl surprinzi că își petrece mult timp în camera lui, cu mintea „rătăcindu-i aiurea”, în ciuda insistenţelor tale de a-și găsi ceva de făcut, atunci ar trebui să iei măsuri. Discută înainte cu educatoarea sau cu profesorii, pentru a vedea cum se comportă atunci când nu este acasă. Analizează și situaţia din familie. Este posibil ca anumite dispute să-l afecteze în așa măsură, încât să simtă nevoia să se izoleze într-o lume a lui. Dacă nici discuţiile cu el și cu profesorii nu schimbă situaţia, atunci este cazul să apelezi la sfatul unui specialist, care îl poate supune unor testări specifice.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite