Cum negociezi cu copilul tău: când să îi oferi opţiuni şi când să îi arăţi că greşeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice părinte s-a confruntat cu situaţa în care a fost nevoit să negocieze cu copilul lui pentru a duce la bun sfârşit o acţine. Este sau nu să negociezi cu cel mic? O serie de sfaturi, mai jos.

„O să îmi fac curat în cameră doar dacă prietenul meu vine pe la mine“, „O să mânânc broccoli doar dacă îmi dai şi îngheţată“. Orice părinte a auzit acel „doar dacă“ în momentele în care sun puşi în faţa situaţiei de a negocia o acţiune a celui mic. Ar trebui să negociezi sau nu ar trebui să negociezi cu copilul? Unii specialişti spun că nu ar fi indicat, pentru că ţi-ar compromite statul de părinte, în timp ce alţii sugerează că dacă negociaţi o să înveţe lecţiile care reies dintr-un conflict. În realitate, depinde de părinte şi de copil cum aleg să rezolve situaţia, scrie lifehack.org.

Când nu ar trebui să negociezi

Unele acţiuni şi lucruri pe care copiii le fac sau le necesită impun de la sine un „Nu“ ferm, ca atunci când trebuie să poarte centura de siguranţă. Fii ferm şi nu lăsa loc de interpretări având în vedere siguranţa celui mic. Atenţionează-l că dacă nu te ţine de mână în timp ce mergeţi prin parcarea aglomerată va suferi consecinţele. Arată-i că există unele aspecte care nu se negociază.

Când să negociezi

Există o mulţime de situaţii în care poţi ajunge să negociezi cu copilul tău. De la alegerile alimentare, la ce programe de televiziune să privească, cu ce să se îmbrace, cum să se tundă şi ce prieteni să îşi facă. Ceea ce poţi face este să le creşti stima de sine prin a le oferi o mică victorie. Asta nu înseamnă că îi laşi lui mai mult teren şi că nu eşti un părinte bun, dar trebuie să îi oferi şi spaţiul necesar să se desfăşoare. Vrea să îşi coloreze părul? Lasă-l o săptămână să stea cu părul colorat şi să înveţe lecţia pe propria piele.

Cum ar trebui să negociezi: oferă-i opţiuni

E în natura umană ca atunci când ţi se dă un ordine să te rezolţi. Asta fac şi copiii care atunci când primesc ceva de făcut se revoltă. În loc să pari un dictator în ochii lui, mai bine oferă-i opţiuni. „Vrei să îţi faci curat în cameră înainte sau după cină?“, este un exemplu. Vei rămâne uimit de felul în care reacţionează atunci când are de ales.

Menţine calmul

Atunci când acţionezi cu furie nu îl ajuţi deloc pe cel mic să înţeagă ceva din negocire. Lasă emoţiile şi sentimentele la uşă înainte de a începe o negociere. Emoţiile sau chiar lipsa lor dau tonul negocierii.

Arată-i că unele decizii sunt luate în favoarea lor

Dacă, de exemplu, nu îl laşi să meargă în vizită la un prieten, argumentează-i decizia. Indiferent de motive, copilului ar trebui să i se explice pe îndelete de ce nu îi este permis un lucru şi de ce nu se negociază.

Fă-l să înţeleagă cine conduce

Fă-l să înţeleagă că poate să existe un singur căpitan pe vas, şi acela este părintele. Ca adult, întotdeauna ar trebui să te afli la conducere. Rămâi deschis la negocieri, dar orice decizie este luată trebuie să fie în acord cu cerinţele tale. Adu-i aminte că siguranţa lui primează înainte de orice, ascultă-i, explică-i şi devino un bun negociator. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite