Cum să fii o mamă bună: greşeli frecvente ale proaspetelor mămici şi rezolvările acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nimeni nu se naşte învăţat, spune o vorbă din popor. Greşelile nu te fac un părinte rău. FOTO Arhivă Adevărul
Nimeni nu se naşte învăţat, spune o vorbă din popor. Greşelile nu te fac un părinte rău. FOTO Arhivă Adevărul

Viaţa unei proaspete mămici nu este deloc uşoară. Există o serie de greşeli pe care le face orice femeie neiniţiată în arta de a fi părinte, însă acestea pot fi evitate cu uşurinţă.

Doar experienţa este cea care te poate învăţa să fii o mamă bună, iar la temelia experienţei stau erorile. Iată şapte din cele mai frecvente greşeli pe care le fac proaspetele mămici:


1. Încearcă să se recupereze prea repede

Una din cele mai mari greşeli pe care le face o femeie este încerce să se recupereze prea repede după naştere. Proaspetele mămici sunt, de obicei, nerăbdătoare să se întoarcă la ritmul lor de dinainte naştere. Cel mai bun lucru pe care-l pot face acestea este, însă, să-i dea corpului suficient timp să se refacă – naşterea, naturală sau nu, nu este deloc un proces uşor.

2. Îi taie bebeluşului unghiile când acesta este treaz

Cel mai simplu este să-i tai nou-născutului tău unghiile atunci când doarme. Aceasta este singura cale prin care nu vei fi nevoită să urmăreşti mânuţele agitate ale bebeluşului, în încercarea de a-i tăia unghiile. 

3. Se subestimează

Din păcate, proaspetele mămici se subestimează destul de des. Deşi este destul de greu să ai grijă de un bebeluş, trebuie să-ţi aminteşti că nimeni nu se naşte învăţat. Greşelile nu te fac o mamă rea.

4. Uită de tătic

După venirea pe lume a unui copil, acesta devine centrul universului părinţilor, în special al mamei. De cele mai multe ori, femeile ajung să neglijeze oricare alt aspect din viaţa lor, inclusiv relaţia cu tăticii. Încearcă să-ţi incluzi partenerul în îngrijirea bebeluşului şi să-i dai atenţia necesară susţinerii unei relaţii fără probleme.

5. Obişnuiesc copilul cu o singură suzetă

Mămicile fac adesea greşeala să-şi obişnuiască bebeluşul cu o singură suzetă. Recomandat ar fi să le schimbi săptămânal, pentru ca micuţul tău să nu devină dependent de o suzetă anume, pe care îţi va fi destul de greu să o înlocuieşti atunci când va fi cazul.

6. Nu pun întrebări

De cele mai multe ori, femeile care tocmai au dat naştere evită să pună întrebări, deşi ar avea o mulţime, crezând, în mod eronat, că cele mai multe dintre acestea sunt stupide. Pentru păreri pertinente, consultă pediatrul sau medical de familie. 

7. Se tem să ceară ajutor

De exemplu, dacă ai de gând să alăptezi, vei întâmpina, probabil, probleme. Dacă ai impresia că acesta este un lucru pe care ar trebui să-l ştii instinctiv, te înşeli. Nu trebuie să îţi fie teamă sau ruşine să ceri ajutor în legătură cu acest aspect sau cu altele care îţi vor da bătăi de cap.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite