Cum dezvolţi altruismul la copii: cele mai simple moduri prin care generozitatea şi empatia pot fi exersate din primii ani de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum dezvolţi altruismul la copii. FOTO
Cum dezvolţi altruismul la copii. FOTO

Cum dezvolţi altruismul la copii. Copiii devin egoişti pentru că nu au parte de exemplele potrivite din care pot învăţa ce înseamnă altruismul, generozitatea şi grija faţă de cei din jur. Părinţii se plâng adesea că cei mici nu sunt mai darnici sau recunoscători, însă ei sunt cei care trebuie să ajute la formarea acestor calităţi într-o lume axată pe materialism şi pe urmărirea interesului propriu.

Cum dezvolţi altruismul la copii: politica paşilor mărunţi

Copilul nu are cum să fie atent şi înţelegător cu alţii dacă nu este beneficiarul unor astfel de gesturi venite chiar din partea părinţilor. Psihologul Elizabeth Berger afirmă în cartea „Creşte copii cu caracter“ că părinţii trebuie să fie atenţi la emoţiile copiilor şi să le acorde cu adevărat atenţie când simt nevoia, în loc să-i certe sau să-i pedepsească atunci când nu se poartă exemplar. Părintele trebuie să se transforme în cel mai bun ascultător al copilului.

Cum dezvolţi altruismul la copii: învaţă-l de mic să dea o mână de ajutor

Părinţii au tendinţa să facă aproape totul în locul copilului şi preferă să nu-l lase să se implice nici măcar în activităţi simple, care îl pot face să înţeleagă ce înseamnă a dărui sau ce presupune generozitatea. Cumpăraţi şi împachetaţi împreună cadourile pentru alţi membri ai familiei, lăsaţi-l pe el să le ofere şi observaţi cât de încântat va fi când i se va mulţumi pentru gestul său.

Cum dezvolţi altruismul la copii: nu-l face să se gândească la ceilalţi doar pentru că se simte vinovat

Părinţii exasperaţi de faptul că cei mici fac mofturi la masă ori că cer mereu alte şi alte jucării fac greşeala de a le reaminti constant că alţi copii sunt atât de săraci încât nu au ce să mănânce sau cu ce să se joace. Generozitatea nu trebuie să vină din obligaţie, să fie percepută ca o corvoadă. Explică-i în schimb că vechile lui jucării pot face un alt copil fericit, aşa cum şi el a fost încântat să se joace cu ele. 

Cum dezvolţi altruismul la copii: faptele bune îl fac să se simtă puternic şi responsabil

Spiritul generozităţii apare atunci când există o legătură între interesele copilului şi nevoile altora, consideră psihologii, prin urmare părinţii ar trebui să-i ajute pe copii să afle cum îi pot ei ajuta pe ceilalţi. Implică-l în strângerea de jucării sau haine, alimente pentru case de copii, lasă-l să aibă grijă de un animal sau orice altă activitate care presupune să-şi ofere ajutorul într-un fel sau altul. Copiii sunt fascinaţi de eroii pozitivi, iar el poate deveni un astfel de exemplu.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite