Cum să creşti un copil care nu e dependent de gadgeturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver/Getty Images
FOTO Guliver/Getty Images

Copiii moderni sunt familiarizaţi cu smartphone-urile, calculatoarele şi tabletele de la o vârstă fragedă. Această tendinţă este îngrijorătoare pentru părinţi, pediatri şi psihologi care vorbesc despre posibilele consecinţe negative ale utilizării excesive a dispozitivelor.

Încă de la o vârstă fragedă, copiii încep să fie interesaţi de calculatoare şi gadgeturi moderne, iar acest lucru este îngrijorător pentru părinţi, mai cu seamă că numeroşi pediatri şi psihologi vorbesc despre posibile consecinţe negative ale utilizării lor în exces. 

Este destul de dificil pentru copii să stea departe de aceste gadgeturi interesante, din zilele noastre, însă există şi câteva metode ce vin în ajutorarea părinţilor, pentru a reuşi să-i îndepărteze pe micuţi de smartphone-uri şi tablete, scrie Brightside.

Stabileşte maximul de timp pe care copilul tău are voie să-l petreacă folosind un laptop sau o tabletă

Timpul pe care un copil îl petrece în faţa teelvizoarelor sau folosind un gadget modern trebuie stabilit în funcţie de vârstă. Astfel, Academia Americană a Pediatricilor vine cu următoarele recomandări:

- Dacă copilul are mai puţin de doi ani, este interzis să petreacă timp în faţa televizorului sau să se joace cu tablete şi alte gadgeturi. 

- Dacă are o vârstă cuprinsă între doi şi cinci ani: timpul petrecut în faţa unui ecran de orice fel n-ar trebui să depăşească mai mult de o oră. Includem aici telefoane, televizor, tabletă şi calculator.

- Dacă este mai mare de şase ani, este important să stabilim o limită de timp pentru folosirea tehnologiilor moderne, iar specialiştii recomandă să nu se depăşească două ore pe zi. Este important să ne asigurăm că aceste gadgeturi nu reţin copilul din a dormi sau din practicarea activităţilor fizice, necesare în creşterea şi dezvoltarea normală. 

Nu le interzice accesul, ci sugerează-le alternative

Interzicerea folosirii tabletelor, telefoanelor sau a calculatorului, spunând «du-te să faci altceva» este o cale directă către un conflict cu copilul tău. Trebuie să le oferim alternative la folosirea acestor gadgeturi, cum ar fi practicarea unui sport, pictura, desenul, cititul, pescuitul împreună cu părinţii, în funcţie de vârstă. 

Oferă-le un exemplu

Copiii tind să copieze comportamentul părinţilor. Dacă mama citeşte o carte, este posibil ca acest lucru să-i trezească interesul copilului pentru cărţi, în loc să folosească o tabletă, pentru că puterea exemplului este importantă. Aşadar, nu folosiţi telefoanele sau tabletele în mod frecvent în faţa copiilor, pentru că astfel, cum este şi normal, le treziţi interesul pentru aceste lucruri. 

Fii un intermediar între copilul tău şi lumea digitală

Arată-le copiilor tăi că folosirea internetului şi a tabletelor/laptopurilor nu înseamnă numai o sursă de jocuri, ci reprezintă şi o sursă de informare şi învăţare a multor lucruri interesante. Încurajează-ţi aşadar copiii să exploreze lumea digitală alături de tine, punând întrebări. Pregăteşte-te cu răspunsuri pe măsura lor şi intermediază-le experienţa cu aceste device-uri. 

Fii atent la calitatea conţinutului de care copiii sunt interesaţi

Până la vârsta de nouă ani, accesul unui copil la internet ar trebui să fie extrem de limitat şi controlat de părinţi. Este important să selectaţi programe educaţionale şi site-uri de calitate pentru a vă ajuta copiii să-şi dezvolte anumite abilităţi. Nu le oferiţi accesul la jocuri violente şi limitaţi accesul la internet. 

Identificaţi spaţiile care trebuie să fie private de accesul la internet sau aparate digitale

Alegeţi zone din locuinţa dumneavoastră în care să nu instalaţi aparate digitale

Alegeţi anumite camere din locuinţa dumneavoastră, precum dormitorul, camera de joacă sau bucătăria în care să nu permiteţi sub nicio formă folosirea aparatelor digitale sau a internetului. Aşadar, nu puneţi un calculator în camera copilului sau în camera de joacă. Învăţaţi-l că nu are voie să folosească un telefon sau o tabletă în bucătărie, în timpul meselor.  

Ajutaţi-vă copiii să înţeleagă principiile comunicării pe internet şi evitaţi posibilele comportamente greşite

Este mai bine pentru copii să nu folosească reţelele sociale până la vârsta de 12 ani. Pentru un adolescent poate fi important să fie prezent în reţelele de socializare pentru că, în acest fel, învaţă să se cunoască pe sine şi să se prezinte în faţa altor persoane. Însă, este mai important să fiţi apropiat de copii când ajung la vârsta adolescenţei şi să-i ajutaţi să înţeleagă principiile comunicării în viaţa online. În orice caz, nu vă împrieteniţi cu copiii voştri pe Facebook şi nu comentaţi la postările lor, amintiţi-vă că au dreptul la un spaţiu personal. 

   

Avertizaţi-vă copiii în legătură cu pericolele de pe internet

Din moment ce le daţi voie copiilor să navigheze pe internet fără supraveghere strictă, este necesar să-l avertizaţi în legătură cu eventualele riscuri şi pericole din online. Este important să le explicaţi cum să răspundă la criticile şi ironiile primite pe internet, cum să-şi seteze măsuri de securitate şi de ce este important să facă acest lucru, ce consecinţe ar putea avea conversaţiile deschise şi oferirea unor anumite informaţii persoanelor străine, dar şi despre consecinţele descărcării unor materiale plagiate sau considerate nepotrivite pentru vârsta lor. 

Explicaţi-le, de asemenea, că tot ceea ce publicăm pe internet devine public şi poate rămâne în online vreme îndelungată. Tot ceea ce găsim pe internet trebuie tratat cu grijă şi precauţie şi oferiţi-le sprijinul întotdeauna în cazul în care dă de o problemă. Nu trebuie să le fie teamă să apeleze la dumneavoastră, din contră, ar trebui să fiţi prima persoană cu care vorbeşte în cazul în care li se pare ceva suspect în interacţinea lor cu alte persoane din lumea digitală. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite