Cum construieşti o relaţie corectă cu copilul tău

Cum construieşti o relaţie corectă cu copilul tău

Cum construieşti o relaţie corectă cu copilul tău

Un copil îţi schimbă viaţa în totalitate. Rolul tău de părinte îţi spune să-ţi îndrepţi toată energia şi dragostea către acesta, pentru a-l ajuta să se dezvolte armonios şi pentru a-i modela frumos personalitatea. Îţi spune să-i transmiţi încredere şi să-l tratezi cu acelaşi respect pe care-l aşteptai şi tu când erai copil.

Cum construieşti o relaţie corectă cu copilul tău

 
Părinţii reprezintă un prim exemplu şi, poate cel mai important, în multe aspecte din viaţa copiilor. Aceştia din urmă le observă comportamentul, atitudinile şi încearcă să le imite.
 

Cere copiilor doar ceea ce poţi respecta şi tu

 
Indiferent de ce am vrea să obţinem de la copiii noştri sau de ce vrem să facă ei, trebuie să ne asigurăm că aplicăm aceleaşi standarde pentru noi înşine. De ce nu s-ar uita la televizor toată ziua, dacă şi tu faci la fel? Dacă iei diverse gustări pe tot parcursul zilei, cum te poţi aştepta ca ei să respecte ora mesei? Aşadar, degeaba vei încerca să-ţi convingi copilul să facă un lucru pe care tu însuşi nu eşti dispus să-l faci. În acest sens, părinţii trebuie să fie consecvenţi, să ofere ambii aceleaşi modele de comportament şi să nu aibă reacţii total opuse în situaţii similare.
 

Axează-te pe nevoile şi pe pasiunile copilului

 
De multe ori, ne aşteptăm ca băiatul sau fetiţa noastră să păşească pe urmele noastre şi să îmbrăţişeze aceleaşi pasiuni. Este total greşit să sperăm că acest lucru i-ar putea face fericiţi. Copiii îşi manifestă de mici individualitatea, iar rolul părinţilor este acela de a-i susţine şi de a-i încuraja în dezvoltarea propriilor abilităţi sau talente. Se întâmplă ca unii taţi să-şi înveţe băieţii, încă din copilărie, să folosească forţa fizică, iar dacă mama intervine spunând că nu este de acord, urmează replica: ,, Lasă, că e mai bine să ştie să se apere, să nu fie un pămpălău“. Pentru un copil mai sensibil, care are cu totul alte interese, ar putea fi chiar o experienţă traumatizantă. Ideal ar fi să-ţi îndrumi copilul către un sport sau către o activitate care-l interesează. Nu încuraja un comportament agresiv, sub niciun pretext. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: