Cum concepi un băiat sau o fată. Chiar putem influenţa sexul copilului? Răspunsul medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâncaţi cereale la micul dejun dacă vă doriţi un băiat. Poziţia misionarului vă garantează o fetiţă. Urmăriţi atent calendarul chinezesc pentru a stabili sexul copilului. Sau încercaţi celebra metodă Shettles. Cumpăraţi mai bine kituri care vă garantează selecţia sexului. Internetul abundă în sfaturi care promit să încline balanţa pentru un sex sau altul al viitorului bebeluş.

Dar cât de mult stă în puterea noastră să influenţăm cursul natural al concepţiei şi ce opţiuni reale avem? Am căutat argumentele ştiinţifice pentru fiecare dintre aceste metode şi le-am dezbătut apoi cu un cunoscut medic ginecolog, specialist în infertilitate.

Preferinţa cuplurilor pentru un sex sau altul al viitorului copil este veche de când lumea. La fel şi dorinţa unora dintre ei de a influenţa cursul natural al concepţiei. Oamenii au căutat dintotdeauna metode prin care să aducă pe lume copii cu sexul dorit, unele mai puţin convenţionale decât altele.

În Antichitate, Talmudul, un text fundamental al iudaismului, oferea soluţia pentru cum concepi un băiat: femeia trebuie să aibă orgasm înaintea bărbatului. În folclorul german exista credinţa că o lingură de lemn aşezată sub patul soţilor le va asigura o fetiţă. În secolul al XIII-lea (dată probabilă), a apărut celebrul calendar chinezesc, care se bucură de multă popularitate online în ultimii ani.

Găsim pe internet metode dintre cele mai neobişnuite care pretind că pot influenţa sexul copilului înainte de concepţie: de la ce să mănânci ca să aduci pe lume un băieţel sau o fetiţă, ce poziţie sexuală să alegi şi până la momentul ideal de concepţie. Există pe piaţă chiar şi kituri speciale care promit să influenţeze sexului copilului dacă sunt folosite înainte de concepţie.

Cât de bine sunt argumentate ştiinţific şi cât de mult le aprobă lumea ştiinţifică am discutat cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate la clinica Genesis Athens şi membru al Federaţiei de Medicină Fetală din Londra. Le dezbatem în continuare pe fiecare în parte.

Alimentele: o legătură întâmplătoare

Dacă te întrebi cum concepi un băiat, reţeta pare foarte simplă: mâncaţi cereale la micul dejun şi alimente bogate în potasiu, cum sunt bananele, avocado, migdalele şi alunele. Dacă, din contră, vreţi să aduceţi pe lume o fetiţă, săriţi peste micul dejun şi consumaţi mai puţine calorii. Această recomandare este argumentată de un studiu publicat în 2008 într-o reputată revistă ştiinţifică, Proceedings of the Royal Society B, cu titlul „Eşti ceea ce mama ta mănâncă”. Pentru acest studiu, cercetătorii britanici au rugat 740 de femei însărcinate să-şi amintească ce obişnuiau să mănânce în anul anterior concepţiei.

Concluziile cercetării au fost demontate rapid de alţi experţi, care au contestat metodologia: lipsa unor date nutriţionale concrete şi erori în măsurătorile bazate doar pe amintirile participantelor la studiu.

Expertul american S. Stanley Young, profesor de statistică la Universitatea de Stat din Carolina de Nord şi la alte două universităţi de prestigiu, a demontat studiul pas cu pas şi a explicat în aceeaşi revistă că rezultatele sunt întâmplătoare. Asocierea dintre anumite alimente şi sexul viitorului copil nu are la bază o legătură de tip cauză-efect.

În funcţie de preferinţele părinţilor, găsim pe internet liste lungi de alimente recomandate care pretind că influenţează sexul bebeluşului. Dacă vă doriţi un băiat, trebuie să consumaţi carne roşie, alimente sărate şi/sau băuturi acidulate, iar în cazul în care vreţi să aveţi o fetiţă, alegeţi ciocolata, iaurtul, ouăle şi/sau alimentele bogate în magneziu (nuci, seminţe, frunze verzi). O parte dintre aceste recomandări sunt susţinute de studii observaţionale similare celui prezentat anterior. Acelaşi S. Stanley Young atrage atenţia că peste 50% dintre afirmaţiile bazate pe asemenea cercetări se dovedesc nefondate când sunt testate riguros.

„Există multe cazuri când pacientele care îşi doresc neapărat copilul de un sex sau altul încearcă diverse metode alimentare. Chiar dacă pare că au fost eficiente în obţinerea sexului dorit al copilului, nu putem trage concluzii care să conducă la ideea că un tip de alimentaţie favorizează cu siguranţă un sex sau altul al copilului”, spune dr. Andreas Vythoulkas.

Continuarea articolului, aici

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite